Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Junkers +programator cyfrowy

24.09.13, 15:06
    Witam,
    Niedawno wynająłem mieszkanie w którym jest ogrzewanie kazowe piecem junkers z programatorem gazowym,
    moje pytanie brzmi jak działa to ustrojstwo mam ustawione programy i ok włacza sie o 22:00 bo tak sobie ustawiłem piec załacza sie jeśli temperatura pomieszczenia jest niższa niz ustawiona w programatorze ,a pytanie brzmi kiedy sie ono wyłączy i kiedy ponownie się załączy?
    Przykład
    Programator ustawiony na 22 stopnie ,piec na 70 stopni (grzejniki) ma sie właczyc o 22:00
    załacza sie o 22 ale tylko gdy temperatura pomieszczenia jest niższa niż temp programatora ,czy działa to odwrotnie?czyli jeśli pomieszczenie ma 25 stopni to automatycznie piec się wylaczy? i załączy ponownie jeśli temperatura spadnie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: D. .k Re: Junkers +programator cyfrowy IP: *.181.44.195.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.09.13, 15:48
        Zależy jaki masz programator. Grzanie powinno się wł ącztć wtedy kiedy temperatura jest niższa niż ustawiona. +/- histereza. Czyli ustawiasz 20stopni i np. 5stopni histerezę. Piec powinien załączyć przy 17.5 a wyłączyć przy 22.5
        • przemus2324 Re: Junkers +programator cyfrowy 26.09.13, 15:52
          Właśnie problem jest taki że w tym programatorze ustawiam tylko od jakiej temperatury ma się załączać a minimalna jaka mogę ustawić to 21 stopni
          Jest to programator Junkers TRZ 12-2
          Nie mam tyakiej opcji jak histereza.
      • rafalcichocki Re: Junkers +programator cyfrowy 05.11.13, 09:30
        Witam,
        Polecam kontakt z jednym z autoryzowanych serwisantów marki Junkers. Sewisant chętnie rozwiąże Pański problem oraz pomoże z ustawieniami kotła. Wyszukiwarkę instalatorów znajdzie Pan na stronie www.junkers.pl. Można również zadzwonić pod ogólnopolski numer serwisowy marki Junkers: 801 300 810.
        Pozdrawiam,

Rafał Cichocki

Konsultant Junkers
        • Gość: wroclove Re: Junkers +programator cyfrowy IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.13, 18:21
          Jeżeli chodzi o Junkers, to widziałem na ich stronie www promocję na kotły i nie tylko. Może komuś się przyda...
      • Gość: MlodyBocek Re: Junkers +programator cyfrowy IP: *.17-1.cable.virginm.net 20.11.13, 11:19
        jak ustawisz na 22 to piec zalaczy 21.5 a wylaczy 22.5
      • Gość: Lu Re: Junkers +programator cyfrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.13, 10:18
        najprawdopodobniej sam tego nie ustawisz dobrze, proponuje konsultacje ze specjalista, duzo zalezy od urzadzenia sterujacego (termostatu) i od histerezy jaka posiada, z tego co napisales dobry termostat powinien wylaczyc piec po uzyskaniu temperatury w granicach 22.3 natomiast ponownie go odpalic gdy temperatura spadnie w granicach 21.6 przynajmniej mnie tak ustawil fachowiec :) pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka