Gość: anna IP: *.54.59.246.tisdip.tiscali.de 05.05.04, 14:41 co to oznacza i w jakim celu wykonuje sie badanie z radioaktywnym materialem..Czy to oznacza raka..? Bardzo sie boje... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
papegoja Re: STRUMA NODOSA 05.05.04, 15:07 z laciny tlumaczac to wole guzkowe czyli rodzaj powiekszenia tarczycy ...mowiac bardziej obrazowo i barzdo prosto , Twoja tarczyca miejscami ulegla powiekszeniu, te miejsca przybraly forme tzw guzkow, co mozna by porownac do obrazu worka w ktorym sa ziemniaki / to tak by latwiej sobie wyobrazic/..teraz lekarz zlecil badanie scyntygraficzne /czyli z radioizotopem/ by sprawdzic jak funkcjonuja te guzki czyli czy sa zimne/nie gromadza znacznika/, cieple/gromadza znacznik nieco silniej niz zdrowe czesci tarczycy/, czy sa gorace/ gromadza znacznik bardzo intensywnie/........ wlasnie czasem /tj w 10%/ za tymi guzkami zimnymi kryje sie rak tarczycy, na szczescie najczesciej sa to jednak torbiele,ograniczone stany zapalne lub nieczynne gruczolaki, guzki gorace wskazuja natomiast na wystepowanie autonomicznej tkanki bedacej przyczyna nadczynnosci /czyli fragmenty tarczycy ktore niejako zbuntowaly sie i pracuja pelna para.../....czyli w wielkim skrocie mniej wiecej o to chodzi w tym badaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: STRUMA NODOSA IP: *.54.157.203.tisdip.tiscali.de 05.05.04, 22:25 badania hormonalne wyszly ok, tzn. nie stwierdzono nadczynnosci ani niedoczynnosci tarczycy, czy to oznacza, ze mam tym wieksze powody do niepokoju? W pomniedzialek mam badanie scyntygraficzne..W diagnozie po wykonaniu USG napisano: ..struma nodosa.. maly zimny guzek..liczba 2. srodek re ? i li kaudal ? Dodam, ze mieszkam w Niemczech , dlatego nie jestem pewna co do ostatnich slow..czy to lacina? Mam 40 lat i pochodze z Malopolski.. Czy to Czernobyl mogl miec wplyw? Taka sugestia padla od lekarza int. Pamietam, ze bylam wtedy caly dzien na dzialce za miastem i nie dostalam jodu tak jak np. moi znajomi we Wroclawiu?? Odleglosc tez ok. 400 km.. Czy zimny guz mozna stwierdzic juz po badaniu USG i hormonow TSH? Krew jest ok, nie ma odchylen od normy, nie ma stanu zapalnego, jedynie podwyzszony poziom choresterolu od jakiegos czasu.. Czy to moze miec zwiazek z chorobami tarczycy?. Prosze jeszcze raz o pomoc i serdecznie dziekuje.. Anna. Mam jeszcze wiele pytan odnosnie ciazy..ale to nastepnym razem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prosze odezwij sie PAPEGOJA- Struma Nodosa IP: *.54.157.203.tisdip.tiscali.de 05.05.04, 22:28 Odpowiedz Link Zgłoś
papegoja Re: STRUMA NODOSA 06.05.04, 13:05 hej! pojecie guzka "zimnego" uzywane jest w diagnostyce radioizotopowej, w USG okresla sie echo czyli cos moze byc echoujemne lub echo dodatnie, o wzmozonym lub oslabionycm echu...Oba badania tj USG i scyntygrafie nalezy razem porownac...Guzek zimny i echoujemny przemawia za torbiela, guzek zimny i zarazem nieechoujemny moze byc rakiem...Decydujace znaczenie ma kolejne badanie czyli biopsja cienkoiglowa pod kontrola USG...pobrany material tkankowy bezposrednio z guzkow jest ogladany pod mikroskopem i dopiero w ten sposob mozna postawic rozpoznanie...Jezeli istnieja watpliwosci diagnostyczne wykonuje sie po prostu chirurgiczne usuniecie guzkow, chirurg oglada bezposrednio tarczyce ,wyglad calosci guzkow i rowniez w calosci przesyla do badania mikroskopowego...wiec poki co nie masz o co sie martwic, nie wiem czy pocieszeniem jest fakt iz wola guzkowe to sprawa naprawde czesta...A CZernobyl...hmmm...no jedni sa zdania ze tak inni ze nie...i badz tu madrym: (...a cholesterol -owszem jego poziomy zaleza m.in.od funkcji tarczycy ale to nie poziom cholesterolu decyduje o diagnozie, bo przy nad lub niedoczynnosci bywa prawidlowy...a skoro badania hormonalne sa ok to bym sie nie martwila...a jak sie ma rak do poziomow hormonow tarczycy...ano raki sa przewaznie /czyli w bardzo zdecydowanej wiekszosci/hormonalnie nieczynne czyli ich obecnosc nie odbija sie na mierzonych poziomach hormonow...Wole guzkowe moze przebiegac pod postacia nadczynna, niedoczynna lub obojetna...pozdrawiam, zycze zdrowia... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: STRUMA NODOSA IP: *.54.140.151.tisdip.tiscali.de 06.05.04, 22:34 planuje dziecko , a wyglada na to, ze diagnozowanie. leczenie i byc moze operacja definitywnie nie sprzyjaja ciazy, a wrecz wykluczaja ja. Czy choroby tarczycy i ewentualne niedomagania z tego tytulu /hormony i nie tylko / maja jakokolwiek wplyw na plodnosc ?. Wiem, ze stanowia zagrozenie dla obecnego juz plodu. A co w zwiazku z leczeniem hormonalnym np. po operacji kontra ciaza? Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r do papegoji 07.05.04, 08:53 Czy prawdą jest,że rak pęcherzykowaty nie jest wykrywalny podczas biopsji, a dopiero po wycięciu tarczycy w badaniu histopatologicznym? Odpowiedz Link Zgłoś