Forum   tsh

tsh

(243 wyniki)
  • Jak w tytule. Byłam ostatnio u endo, który zwiększył mi dawkę leku z 25 do 50. Jestem raczkującymhashimoto . Podczas ostatniego usg, doktor sugerował mi konieczność zrobienia biopsji jednak ostatecznie jej nie zlecił, bo jak stwierdził może nie ma sensu sterowania mnie. Mam małą tarczyce, 20krotnie pojemnościowo mniejsza od normalnej, do tego torbiel. Cała tarczyca jest mieszana echogenicznie. Ale do czego zmierzam. Podobno prawidłowy poziom tsh powinnien być na poziomie 2-2,5. Mi się jeszcze...
  • Witam, leczę się na niedoczynność tarczycy spowodowane HASHIMOTO, jestem w 5 tygodzniu ciąży. Mój wynik tsh - 0,14 norma 0,25 - 5,0 Wynik z 8 października (przed ciążą) wynosił 1 Jutro będę miała wynik tsh. Może mi ktoś powiedzieć co się dzieje. jedna ciążę już poroniłam i bardzo się martwię ;( Biorę 6 dni w tygodniu EUTHYROX dawkę 0,25 i raz w tygodniu 0,5
  • Bardzo prosze powiedzcie mi co moze wpływać na to, że tsh jest w normie a ft4 w dolnej granicy lub nawet lekko poniżej.Wiem, ze trzeba wtedy leczyc tarczycę.Ale chciałbym wiedziec jakie moga byc powody że tsh nie reaguje na spadek hormonów tarczycy???Bardzo proszę o pomoc.Co można przebadać.
  • Hej. Jestem tu nowa, dopiero zacznę walkę z niedoczynnością i Hashimoto. Ale mam takie pytanie. Od czego zależy wynik tsh? Robiłam dwukrotnie: Najpierw wyszło 13,5 a po 3 tygodniach nagle 9 (to samo laboratorium, oba badania na czczo, leków po pierwszej wizycie u endo nie dostałam - tylko wskazanie do ogólnych badań: przeciwciała i usg). Jak to jest więc z tym tsh??
  • Dziewczyny, bardzo proszę Was o rady.. Od jakiś 3 - 4 lat zmagam się z niedoczynnością. Przed zajściem w ciążę zdaniem mojego lekarza sprawa była w miarę unormowana...Napisze Wam kilka ostatnich moich wyników: 09.01.2012 TSH - 4,26 (norma do 4,2) - wtedy zaczęłam brać 50 eutyroxu codziennie) 03.04. 2012 TSH - 2,9 FT4 103% [ wynik 22.3, norma (12 - 22)] FT3 59.15% [ wynik 5.33, norma (3.1 - 6.87)] 30.05. 2012 TSH - 3,2 FT4 75.80% [ wynik 19.58, norma (12 - 22)] 31.07. ...
  • Witam Was bardzo serdecznie, piszę i proszę Was o pomoc. Może pokierujecie mnie do sesnownego lekarza z Poznania. Po krótce opiszę naszą historię. Syn ma 10 lat, ma brak igA, celiakię i problemy immunologiczne po mnie (toczeń, zespół sjogrena).... brak przeciwciał na wzw, krztusiec….. Przez ostatnie 2 lata b. mało przybiera na wadze. Bardzo brzydko poci się w nocy, takim zgniłym alkoholem – cukrzyca, problemy metaboliczne wykluczone W styczniu 2012 tsh 3,41 uIU/Ml (0,28 –...
  • poniewaz od dluzszego czasu moje tsh wynosi ok 2.2 - 2,7 i moim lekarzom (endo i rodzinny) to sie podoba, i obydwoje uwazaja, ze wszystko jest ok, postanowilam dotrzec do jakis zrodel tej tezy, ze u osob suplementujacych tyroksyne tsh powinno wynosic ok 1. Czy moze ktos podac jakies linki?
  • Witam wszystkich, Po kilku wizytach u różnych lekarzy - trafiłam do endokrynologa. Od roku zmagam się z sennością i mlekotokiem, ale nikt mnie nie skierował na żadne badania sama (dzięki internetowi) zrobiłam badania prolaktyny i mam 38,4 norma do (5-35), dodatkowo w laboratorium zaproponowali zrobić tsh i mam 6,105 norma (02-4,2), ft3 i ft 4 w normie. Podczas dzisiejszej wizyty lekarz stwierdził niedoczynność tarczycy i podejrzenie Hashimoto. Jestem trochę zaskoczona i oszołomiona dia...
  • Jestem w 32 tc pierwsze badania tsh na początku ciąży wynik 2,9 a teraz 1,55 pani dr wysłała mnie na badanie do poradni endokrynologiczno - ginekologicznej. Jak wygląda takie badanie? Czy ktoś na forum umie powiedzieć co z tymi wynikami, bo jak znalazłam normy to widzę, że wszystko jest ok.
  • bardzo proszę o pomoc w interpretacji mam endo dopiero po Nowym Roku, odebrałam dziś wyniki i są takie: tsh 11,03 (0,3-4) ft4 15,06 (7,1-18,4) jestem na euthyrox 75, raz w tygodniu euthyrox 100 badania w 5tc wyszły koncertowo, tsh poniżej 2, hormony w normie (nie mam teraz wyników przed sobą, ale endo je pochwalił i dawki nie zmienił) myślę, że od razu przejdę na 100 codziennie - starczy? bardzo się o tę ciążę boję, poprzednią straciłam w 10tc przez niezdiagnozowaną jeszcze wtedy nie...
  • Jak w temacie. Próbowałam coś wywnioskować na podstawie innych wątków, ale widzę, że każdy problem jest inny i niestety im więcej czytam, tym jestem głupsza ;-) Będę wdzięczna za jakieś podpowiedzi, bo nie wiem, czy jest sens wywalić 150 pln na lekarza żeby dowiedzieć się, że jestem okazem zdrowia :-D
  • Już dawno mnie tu nie było, bo niestety inne kłopoty zdrowotne trochę mnie zaabsorbowały. Teraz robiłam badania po zmniejszeniu dawki i proszę Was o pomoc w interpretacji (ponad rok po operacji, ciągle dopasowywuję dawkę). Zaznaczam, że po raku i wycięciu całkowitym tarczycy mam zalecenie utrzymywania tsh w okolicach 0,1. W połowie roku miałam tsh 0.08 po dawce 162,5 g X 4 i 150 g X 3. Żeby uprościć, doktor zapisał mi 150 x 5 i 175 x 2 (co daje tygodniowo tę samą dawkę). Ponieważ po następ...
  • witam. Od pewnego czasu sledze rożne watki dotyczące problemów z tarczycą na tym forum. Postanowiłam napisać ponieważ potrzebuje opinii ktore moze w jakims stopniu pomogą mi sie uspokoić. Nigdy nie chorowałam na tarczycę, dlatego tez nigdy nie wykonywałam zadnych badan w tym kierunku. Jestem w ciąży po raz trzeci. W 16 tygodniu ciąży lekarz zlecił mi wykonanie badania tsh, gdyz dopatrzył sie ze nie mialam robionego tego badania i stwierdził że dla formalności można wykonać. Wynik wydał mi sie...
  • tsh(5)

    witam prosze o radę czy wynik który odebrałam dzisiaj dla tsh [0,27-4,2] wynosi 0,867 jest prawidłowy??
  • Mam pytanie do kobitek w ciazy ktore maja niedoczynnosc tarczycy i sa juz w 3 trymestrze.Jakie macie wyniki tsh i ft4 i jakie dawki bierzecie euthoryxu?pytam z ciekawosci.Ja obecnie jestem na dawce 125 moje ostatnie wyniki to ft4 - 15 przy normie (9-21) a tsh 0.04 przy normie (0.35-5.00)tsh mi strasznie opadlo ale moj endo twierdzi ze w ciazy tsh nie bierze sie pod uwage tylko trzeba ft4 utrzymac w normie.
  • Witajcie.Od kilku lat choruję na niedoczynność tarczycy-hashimoto. Urodziłam zdrowa córeczkę, lecz rutynowo robie jej badania kontrolne. Zawsze miała pobieraną krew z żyły. Miesiąc temu miała robiony komplet badań gdzie Ft3 było zawyżone Ft4 w normie a jej tsh wynosiło ponad 7,30 N 4,20 z tego względu powtórzyłam po miesiącu komplet badań: miała tym razem pobraną krew z opuszka palca! Tsh 3,40 N 4,20 Ft4 17 N 12-22 Ft3 6,70 N 6,30 czy te wyniki sa wiarygodne!
  • sformulowalam pytanie tak a nie inaczej i juz wyjasniam o co chodzi. mam lekka niedoczynnośc tarczycy, koncem zeszlego roku bralam euthyrox n 25 i mialam takie wyniki tsh 1,310 (0,400 - 4,00) ft4 1,00 (0,8-1,90) 18,18% ft3 2,80 (1,8 -4,2) 41,67% po kosultacji z lekarzem dawka zostala zwiekoszona do 75, i wyniki po miesiącu brania, ze stycznia tsh 0,665 ft4 1,50 63,64% ft3 2,4 25% i ostatnie moje wyniki, sprzed tygodnia: tsh 0,470 ft4 1,50 63,64% ft3 2,80 41,67% widac...
  • witam wszystkich ponownie kilka miesięcy temu pisałam że mam guzki w tarczycy wszystkie inne wyniki w normie endokrynolog powiedziała że dopiero za rok na wizyte ale niestety jestem w 14 tygodniu ciąży i mój wynik tsh wynosi 0,005 jestem przerażona w 7 tygodniu miałam idealny bo 1,25 dziwi mnie jedynie to że przy tak niskim tsh nie mam żadnych objawów niepokojących które udało mi się znaleźć w internecie czuje się naprawde dobrze czy ktoś miał taki problem prosze o rade b oszal...
  • Witam, Wlasnie zrobilam badanie kontrolne, samo tsh i wyszlo troche podwyzszone. Zastanawiam sie nad przyczyna: wiosna 2009: tsh 3,5 listopad 2009: tsh 4,09 (poniewaz bylo podniesione, endokrynylog dal mi euthyrox 50) styczen 2010: tsh 3,12 (spadlo, wiec euthyrox odstawilam) i mialam powtorzyc badania na poczatku marca, ale zapomnialam...a ze ostatnio zle sie czuje (klopoty z koncentracja, czasami kolatanie serca, brak apetytu - jem bardzo malo ale waga nie spada i przede wszys...
  • hej, odebrałam dziś moje wyniki i troch zaniepokoił mnie poziom insuliny: insulina 30,7 przy normie do 28, 4 glukoza 5, 22 przy normnie do 5, 6o tsh 2. 180 przy normie do 4, ooo prolaktyna 11,60 przy normie do 25 dhea so4 271 przy normnie od 35 do 430 wizyte u lekarza mam dopiero po nowym roku dlatego proszę o komentarz;) dzieki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się