Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PTACTWO NA BALKONIE

IP: 192.168.1.75, 157.25.128.* 15.03.01, 11:40
    Mam ogromny problem z go3jbiami i srokami, ktsre przesiaduj1 na moim balkonie,
    zanieczyszczaj1 go, przechadzaj1 sij po skrzynkach zadeptuj1c posadzone kwiaty.
    Czy kto6 ma jaki6 spossb na odstraszenie ptaksw?
    Obserwuj wątek
      • Gość: jenot Re: PTACTWO NA BALKONIE IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.01, 15:47
        Próbowałam różnych sztuczek (szeleszczące odstraszacze, kolorowe wiatraczki
        itp). Mój balkon mógł startować w konkursie na najbardziej idiotyczną loggię w
        mieście - a i tak byl gołębnikiem. Jest to balkon typu loggia, tj. ma sufit i
        ściany boczne. W ubiegłym roku rozpięłąm od frontu tzw. siatkę ogrodniczą
        przeciw ptakom, która normalnie służy do rozpinania nad drzewami owocowymi. Z
        dołu wygląda to bardzo ładnie (pomalowany na bialo balkon wygląda jak
        pistacjowozielony), od wewnątrz świat zasnuty jest zielonkawą mgiełką, no i nie
        mogę się wychylać. Ale z ptakami mam spokój. Pozdrawiam.
        jenot
      • Gość: michalP Re: PTACTWO NA BALKONIE IP: *.gazeta.pl 16.03.01, 16:06
        Ktoś mi poradził, żeby rozpiąć linkę nad poręczą balustrady, to gołębie nie
        będą siadać...

...wystarczyło na 3 dni. Potem się przyzwyczaiły.

Przyzwyczaiły się też do kolorowych szmat, puszek, wiatraczków...

Czy ktoś ma jakiś pomysł poza życiem w klatce?

RATUNKU!
        • Gość: tomek Re: PTACTWO NA BALKONIE IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 16.03.01, 23:31
          moj kot mial z nimi niezla zabawe po 4 ech zagryzionych ptakach zaden sie juz
          nie pokazal
          • Gość: KaCha Re: PTACTWO NA BALKONIE IP: 192.168.1.75, 157.25.128.* 19.03.01, 09:57
            Serdeczne dzięki za reakcję. Sposób z siatką jest ciekawy (co prawda czułabym
            się jako ta ptaszyna w klatce)- niestety, barierka na moim balkonie jest ze
            szczebelków, i opleść musiałabym całość - nie bardzo to sobie wyobrażam.
            Kolorowe szmaty i inne szeleszczące "produkty" też miały zastosowanie... Nic z
            tego... Trzeba by było godzinami stać w drzwiach i machać łapami. Zaczynałam
            myśleć o jakiś chemikaliach (uprzedzam reakcję obrońców zwierząt - nie po to by
            wytruć, a odstraszyć...) lub dźwiękach, ultradźwiękach, itp. itd., "coby"
            uprzykrzyć ptaszynom pobyt na balkonie, ale chyba to jest jeszcze w sferach
            marzeń. Kot - zwierzę łowne - ma w naturze polowanie. Tylko najpierw trzeba go
            mieć. Jeżeli kota nabędę, to jak go ubezpieczyć, żeby za ptakiem nie wyskoczył
            (znam taki przypadek, zakończony tragicznie): ptaszek poleci w górę, a kotek w
            dół i będzie bieda, bo u mnie od strony balkonu znajdują się garaże i jest tam
            ździebeczko twardo, nawet jak na kota, co zawsze na cztery łapy...
            Rozpięta linka nie zdała egzaminu u znajomych. Ja myślałam o umieszczeniu na
            barierce, pionowo, średnio grubych drutów, żeby uniemożliwić "lądowanie"
            i "siad". Nie wspomnę o estetycznej stronie tego pomysłu, ale i tak ptactwo
            pchałoby się dołem. Nie wiem co robić, zbliża się wiosna, a mój balkon będzie
            znowy udeptany przez "naszych skrzydlatych pseudo-przyjaciół".
            Pozdrawiam wszystkich.
            • Gość: cycu Re: PTACTWO NA BALKONIE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.01, 14:57
              akumulator 12V, 2 przewody odizolowane od poręczy (podłaczone do baterii). I
              SPOKÓJ!!!!!!!!!
      • Gość: Ed Re: PTACTWO NA BALKONIE IP: 172.30.25.63, 195.117.127.* 10.04.01, 11:59
        Podobno rozwieszona taśma magnetofonowa skutecznie odstrasza ptactwo.
        • Gość: jacek Re: PTACTWO NA BALKONIE IP: *.stgroup.com.pl 19.04.01, 14:59
          ostatniop testuje zwykłą żyłkę.Poprzeplatałem na dole przez szczeble.Na razie
          ,3-tygodnie ,jest spokój.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka