Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Brązowy dach

IP: 157.25.86.* 19.04.02, 08:02
    Zastanawialiśmy się jakiego koloru dach powinien mieć nasz dom, czy taki jak w
    projekcie, czyli czerwony, czy też inny. I ja pomyślałam, że może lepiej gdy
    będzie brązowy. Będzie to blachodachówka takiego koloru. Po przedstawieniu
    propozycji usłyszałam, że to nienajlepszy pomysł, bo ciemne kolory bardzo się
    nagrzewają i może się coś stać z tą blachą i będzie bardzo gorąco na poddaszu.
    Czy to prawda, czy z blachą może rzeczywiście coś się stać, jak się tak bardzo
    rozgrzeje? No i czy będzie dużo bardziej gorąco niż przy czerwonej?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Magda Re: Brązowy dach IP: *.horizon.net.pl 19.04.02, 12:32
        Wiesz Emi, ja się nie znam ake na mój chłopski o pardon kobiecy rozum, to
        wydaje mi się, że nie ma różnicy. Tak czy siak, proponuję ci nawet na kartce
        wypróbować jakieś zestawienie kolorystyczne dachu i elewacji. Weź też pod uwagę
        kolor okien i drzwi. Najważniejsze, żeby ci się podobał, komponował się ladnie
        z otoczeniem. Musisz mieć wizję całości, nie skupiaj się na pojedyńczych
        elementach, bo może wyjść kaszana.
        To tyle dziękuję.
      • Gość: Doki Re: Brązowy dach IP: *.turboline.skynet.be 19.04.02, 17:51
        Przeciez dach ma swoja izolacje, i to gruba. Jesli
        poddasze nagrzewa sie od slonca, to znaczy, ze przez
        dach sa straty ciepla.
      • Gość: DoJanek Re: Brązowy dach IP: 217.11.133.* 20.04.02, 13:04
        Emi, wydaje mi się, że blacha aż tak się nie nagrzeje. Najlepiej spytać tych
        którzy taką blachę już mają na dachu. Jednak ważne jest też jak napisała moja
        przedmówczyni cały wygląd domu, na który składają się: dach, elewacje,
        ogrodzenie, zieleń, okna (np. drewniane mogą mieć odcień brązowy). Zresztą u
        nas jest wszystko dozwolone a np. w Niemczech takie rzeczy jak kolor dachu
        określają przepisy.
        Jak już wybudujesz ten dom, to napisz.
        Pzdr.,
        J.Godebski
      • Gość: TOYA Re: Brązowy dach IP: 192.168.6.* 20.04.02, 21:30
        EMI - ktoś zidiociał do reszty, nie zwracaj uwagi na takie bezsensowne rady.
        W Niemczech są całe kwartały miast z dachami prawie czarnymi i nie słyszałem
        aby z tego powodu miało się coś dziać niedobrego na poddaszu. Jeżeli natomiast
        miałoby się dziać to znaczy że coś może być spaprane z izolacją a wtedy wzmóż
        czujność.Kolor dachu poza estetyką i w zimie szybszym spływem śniegu nie
        powinien mieć absolutnie żadnego znaczenia. Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka