Gość: Wob IP: *.zks.skoczow.pl 28.08.01, 10:55 Proszę o pomoc - kiedy, rozpoczynając budowę domu jednorodzinnego, można dokonać pierwszego odpisu z tytułu ulgi budowlanej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marcin Re: Ulga budowlana IP: 217.96.18.* 28.08.01, 14:49 Jeżeli chcesz mieć z głowy potyczki z urzędem skarbowym, to następnego dnia po uprawomocnieniu się pozwolenia na budowę możesz kupić worek cementu na fakturę VAT i już masz ulgę budowlaną. Także zakup projektu na fakturę możesz wliczyć do ulgi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baxter Re: Ulga budowlana IP: 172.16.14.* / *.daewoo.lublin.pl 29.08.01, 14:48 Niezupełnie tak jest. Cytuję fragment odnośnych przepisów: "W przypadku wydatków na budowę domu (w przeciwieństwie do ulgi remontowej) przepisy nie określają katalogu robót i materiałów, które można odliczyć. Zgodnie z aktualną interpretacją Fiskusa do wydatków na budowę budynku mieszkalnego, nadbudowę lub rozbudowę budynku na cele mieszkalne zaliczyć można m.in.: wykonanie dokumentacji technicznej (ekspertyzy: np. geodezyjne, geologiczne, projekt techniczny, projekt architektoniczny, przyłączy, mapki geodezyjne itp.; pozwolenia i decyzje: pozwolenie na budowę, zgoda na podłączenie przyłącza sieci wodociągowej), wykonanie robót konstrukcyjnych (ściany: konstrukcje wewnętrzne i zewnętrzne; stropy; przewody; przewody wentylacyjne; i spalinowe; dach), roboty wykończeniowe: tynki, posadzki, podłogi, prace stolarskie i ślusarskie, prace malarskie izolacje termiczne, dźwiękochłonne, hydroizolacje, prace zewnętrzne: elewacje, obróbki blacharskie, rynny; przyłącza i instalacje wewnętrzne: instalacja sanitarna, wodno-kanalizacyjna, centralnego ogrzewania, gazowa, elektryczna. Prawo do ulgi budowlanej nie jest uwarunkowane posiadaniem zezwolenia na budowę domu. Z ulgi może już korzystać osoba, która gromadzi materiały budowlane i dokumentację techniczną pod przyszłą inwestycję. Urzędy skarbowe będą jednak analizować zasadność odliczeń." Myślę, że masz już jasność w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Ulga budowlana IP: 158.66.11.* 29.08.01, 19:05 Cześć Baxter! Gdzie mogę znaleźć te przepisy, ale w takiej formie, abym mogła "w razie czego.." powołać się na nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baxter Re: Ulga budowlana IP: 172.16.14.* / *.daewoo.lublin.pl 30.08.01, 09:52 Cześć Jola ! Ja te informacje skopiowałem ze strony: http://podatki.interia.pl/ulgi2/budowlana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wob Re: Ulga budowlana IP: *.zks.skoczow.pl 03.09.01, 11:21 Serdeczne dzięki za pomoc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro Re: Ulga budowlana IP: 217.8.191.* 05.09.01, 15:35 Z tego co mi wiadomo, to jedno z ostatnich orzeczen NSA stwierdza, ze gromadzenie materialow budowlanych nie jest podtawa do odliczania zakupow w ramach duzej ulgi budowlanej. Sam zamiar budowania domu nie powoduje rozpoczecia duzej ulgi budowlanej. Ja raczej przychylam sie do opinii Marcina. Jesli masz pozwolenie na budowe i kupisz chocby worek cementu, to juz odliczasz to w ramach DUB. Najlepiej wystosowac odpowiednie zapytanie na pismie do urzedu skarbowego. Choc ich odpowiedz nie jest wykladnia stosowania prawa podatkowego. Duzo w przepisach podatkowych jest niejasnosci. Trudno sie dziwic, ze kolejne rzady strasza nas zabraniem wszystkich ulg. Nalezy zrozumiec analfabetow, ze chca reformy ortografii polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Ulga budowlana IP: 217.96.18.* 05.09.01, 16:07 Może już mam takie szczęście, że co roku spowiadam się w US. Chyba dlatego , że jestem jednym z "najbogatszych" u mnie na wsi i ktoś mnie ciągle podp... Jak rozpocząłem korzystanie z DUB (to była kasa mieszkaniowa) pierwsdze co US chciał widzieć to była umowa o kredyt. W następnym roku, pierwszy kwit, który musiałem wyłożyć, to było pozwolenie na budowę. Mopżna oczywiście na parę sposobów to rozwiązywać, ale za najlepszy chyba uważam oficjalne pismo do swojego (koniecznie ) US z prośbą o interpretację. W razie czego i pytań pokażesz im pismo i masz z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś