Dodaj do ulubionych

Bjork - fenomen?

IP: *.chello.pl 20.06.07, 18:32
Jeszcze rok temu nie mogłem jej słuchać dłużej jak minutę. Dzisiaj dzień
uznaję za stracony kiedy nie włączę "Homogenic" albo soundtracku z "Tańcząc w
ciemnościach"... Kim właściwie jest ta mała, niepozorna i nieśmiała kobietka?
Jak dla mnie fenomenem i najlepszą orędowniczką muzyki przez wielkie M.
Jeśli lubicie Bjork i jej muzykę to za co?
Obserwuj wątek
    • Gość: aptekar Re: Bjork - fenomen? IP: *.interblock.pl 21.06.07, 13:08
      Jaki tam fenomen, porównaj jej wycie do B.Streisand czy nawet C.Dion.Nie jest
      jakąś genialną wokalistką.I jestem zaskoczony tym którzy uważają ją za takową.
      • kubissimo Re: Bjork - fenomen? 21.06.07, 13:24
        pomijajac niestosownosc porownania (to tak jakby porownac Nosowska do Górniak) -
        BS i CD to sa genialne odtworczynie, natomiast Bjork jest prawdziwa artystka -
        sama pisze swoja muzyke, swoje teksty no i oczywiscie spiewa
        poza tym osobowoscia obdzielilaby kilka takich pieknie spiewajacych panienek
        typu Celine
    • driadea Re: Bjork - fenomen? 21.06.07, 13:25
      Parę perełek miała, ale żeby zaraz fenomen?! E, bez przesady.
    • Gość: zzz Re: Bjork - fenomen? IP: *.as.kn.pl 21.06.07, 13:38
      Oczywiście to normalne odpowiedzi Polaków. Napisz coś bardzo pozytywnego o
      jakimś wykonawcy/zespole to zjebią ciebie i wykonawcę wink
      Bjork jest wybitną artystką i to jest niezaprzeczalne.
    • taka_jedna_ona Re: Bjork - fenomen? 21.06.07, 13:53
      Nie jestem Jej fanką, nie znam nawet zbyt dobrze Jej twórczości, raptem 2-3
      piosenki. Ale uważam Ją za Wielką artystkę, Wielką przez duże Wu.
      I zgadzam sie z Kubissimo, porównywanie Bjork z Celiną czy inna Barbarą (chociaż
      napewno mają talent wokalny- to fakt) jest śmieszne...

"Cały kurz spod wycieraczki pod moją możesz wmieść, odpadek, śmieć.
      Ja Ci to zutylizuję, a Ty idź i błyszcz, promieniuj i świeć..."
      • Gość: aptekar Re: Bjork - fenomen? IP: *.interblock.pl 21.06.07, 14:10
        Nie jestem Jej fanką, nie znam nawet zbyt dobrze Jej twórczości, raptem 2-3
        > piosenki. Ale uważam Ją za Wielką artystkę, Wielką przez duże Wu.
        > I zgadzam sie z Kubissimo, porównywanie Bjork z Celiną czy inna Barbarą (chocia
        > ż
        > napewno mają talent wokalny- to fakt) jest śmieszne...
        >
        Pisanie inna Barbara (oczywiscie autorka tego ynteligentnego posta popelnila
        blad w jej imieniu) o jednej z najlepszych piosenkarek wszechczasow jest smieszne.
        • theagata Re: Bjork - fenomen? 21.06.07, 14:53
          Bjork wielką artystką jest.
          porównywanie jej z kimkolwiek jest bezcelowe bo ona jest jedyna w swoim rodzaju.
          • aniita Re: Bjork - fenomen? 21.06.07, 15:00
            A mnie - przy całym szacunku dla talentu i osobowości Bjork - drażni jej
            maniera wokalna. Przy czym - w odróżnieniu od założyciela wątku - jeszcze rok,
            czy 2 lata temu mogłam jej słuchać bez bólu; teraz tylko w małych dawkach. PS:
            Nie jestem fanką Celiny i jej podobnych.
    • Gość: As Re: Bjork - fenomen? IP: *.65.rev.vline.pl 21.06.07, 15:08
      Zawsze odrzucała mnie jej pretensjonalna, dziwaczna maniera wokalna oraz
      niezdecydowanie stylistyczne. Głos brzmiący dziecinnie, w zestawianiu z nieraz
      szokującymi kreacjami i tematyką tekstów - no nie wiem zniechęca mnie, i
      kojarzy źle ...
      • Gość: Helikaza Re: Bjork - fenomen? IP: *.chello.pl 21.06.07, 15:29
        Właśnie As o to mi chodziło! Ileż można słuchać taśmowo produkowanych
        piosenkarek? Nie pamiętam, aby w komercyjnej stacji puszczono kiedykolwiek
        piosenkę Bjork. Dla mnie artysta musi prowokować, skłaniać do refleksji, iść
        wbrew panującym trendom, szokować i zachwycać. Każda płyta Bjork to as
        wyciągnięty zza rękawa naprzeciw miernocie i stagnacji w muzyce. A to co
        napisałeś - maniera wokalna, szokujące kreacje i tematyka tekstów - czynią z nią
        osobowość niepodrabialną i indywiduum, o które tak trudno w dzisiejszym
        show-biznesie...
        • carnivore69 Re: Bjork - fenomen? 21.06.07, 19:41
          Fakt, ze Bjork stara sie byc oryginalna i robic cos pod prad, tylko czy mozna
          powiedziec, ze dokonala jakiegos przelomu/stworzyla nowy styl? (Tak na miare
          debiutu RATM-u chociaz.)

Pzdr.
        • p.o.box.77 Re: Bjork - fenomen? 22.06.07, 23:41
          Gość portalu: Helikaza napisał(a):

> komercyjnej stacji puszczono kiedykolwiek piosenkę Bjork

moj boze ile ty masz lat? jej piosenki puszczly "wszystkie" stacje!

• Gość: panna a Re: Bjork - fenomen? nt IP: *.echostar.pl 21.06.07, 16:51
      a ja slucham jej, bo to trendi i dżezi tongue_out
    • Gość: Stykki Re: Bjork - fenomen? IP: *.retsat1.com.pl 21.06.07, 18:01
      Ogólnie rzecz biorąc, w muzyce najbardziej cenię oryginalność,
      eksperymentowanie z dźwiękami, oddziaływanie na wyobraźnię, nieprzeciętny
      wokal. To wszystko znajduję u Bjork.
      • Gość: jaija Re: Bjork - fenomen? IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.06.07, 22:48
        Ja Bjork cenię, jej talent szanuję, ale, podobnie jak aniita, ostatnio dawkuję
        skąpo jej muzykę, bo maniera wokalna zaczyna mnie drażnić. W zasadzie śpiewa
        cały czas w taki sam sposób - jest to może i wyróżnik, bo trzeba przyznać, że
        głos ma naprawdę oryginalny, ale też wada, bo jak kogoś zacznie uwierać, to
        raczej nie przestanie smile
        Poza tym troszkę śmieszą mnie te bałwochwalcze zachwyty. Utalentowana - tak,
        ale do jasnej ciasnej, są więksi artyści.
        • kossace Re: Bjork - fenomen? 22.06.07, 00:01
          pamietam , jak w 1993 zaczeto promowac jej album "debut", juz wtedy zwrocila
          moja uwage swoja oryginalnoscia wykonan wlasnych utworow. kolejne plyty byly
          jej juz dalszym rozwojem niezaleznosci w kreowaniu wlasnej tworczosci,bez
          powielan, schematow i przypodobywania sie ogolnej rzeszy sluchaczy pragnacych
          sluchac tylko to co jest lekkie, przyjemne, bezpretensjonalne, generalnie
          dzwieki dajace sie zanucic.. a tu przykra niespodzianka. Muzyka okazala sie
          niezbyt latwa i pastelowa, wymagajaca skupienia i refleksji, postawienia
          pytania samemu sobie, o co tu chodzi, w polaczeniu jej z ekstrawaganckimi
          teledyskami jak rowniez koncertami na miare typowego show.
          Bjork, nie bedzie sie podobala wszystkim i nie musi, poniewaz nie kazdy z nas
          posiada zdolnosc do badania i odkrywania, zdolnosc do przekraczania barier
          schematycznosci.
          Polecam jej jeden z wielu teledysków, w szczególnosci: Bjork - All is Full of
          Love
          pozdr
          • p.o.box.77 Bjork - kiedy beatyfikacja? 22.06.07, 23:47
            ludzie czyscie powariowali? bjork jest bardzo oryginalna artystką.
            profesjonalistką.

ale czy wy nie przesadzacie?
            • Gość: jaija Re: Bjork - kiedy beatyfikacja? IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.06.07, 00:01
              Mnie się też tak wydaje - że to lekka przesada, taki kult.
    • kate-gun Re: Bjork - fenomen? 24.06.07, 16:28
      Bjork jest niesamowita, no prosze was... nie mowcie, ze nie ma wlasnego stylu,
      bo to jedna z najbardziej rozpoznawalnych manier wokalnych w swiecie muzyki.
      Mozna nie odroznic Beyonce od jakiejs Rihanny, Ciary, Cassie czy Lassie... ale
      kazdy, kto ma chocby znikome pojecie o muzyce rozpozna Bjork. Lubie jej
      niekonwencjonalne teledyski, mimo ze niektore sa bardzo proste w formie, to nie
      mozna oczu oderwac. Nigdzie nie znalazlam klimatu podobnego do tego z 'All is
      full of love'. Dla 'poczatkujacych' polecam 'Homogenic'.
      • Gość: jaija Re: Bjork - fenomen? IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.06.07, 22:49
        A kto mówi, że nie można jej odróżnić od innych? O co nas prosisz? smile
    • scribs Re: Bjork - fenomen? 24.06.07, 21:27
      Niema wątpliwości, że Bjork jest artystką oryginalna, tzn. była nią "chwilami"
      na debiucie, i nie tylko "chwilami" na "Post", a już prawie całkiem na
      "Homogenic". Ale cały czas nie da się zaskakiwać, być awangardą, i w tej
      chwili, moim zdaniem, ona nie nagrywa przesadnie oryginalnej, nowatorskiej, (bóg
      wie jakiej tam jeszcze...) muzyki. (Wciąż jest, to muzyka na wysokim poziomie)

Jeśli chodzi o tą manierę śpiewania, zachowanie na scenie itd. to pamiętam jak
      dziesięć lat temu oglądałem dokument o Bjork, nakręcony z okazji wydania
      "Homogenic". Tam też była o jej niezwykłym głosie, niespotykanych harmoniach,
      tonalnościach, kwintetach smyczkowych, teledyskach kręconych przez artystów
      (Bill Cunningham i reszta), ciakwej drodze artystycznej (Sugarcubes itd.)...
      Czytam teraz te posty i, cóż, "i wszystko od nowa, i wszystko od nowa...".
      Może by tak spojrzeć na sama Bjork i jej twórczość z innej strony. Np.
      zastanowić sie, pogdybać, w jakim to kierunku zwróci sie ona następnej płycie.
      Lub, zastanowić się nad tym, jaką rolę odgrywa w wizerunku Bjork, jako muzycznej
      osobowości, właśnie ta maniera, ta taka infantylność, dziewczęcość. Przecież u
      wielu ludzi jej zachowanie na scenie, budzi, jakby to nazwać, uczucie
      skrępowania. Ktoś o tym wspominał, we wcześniejszych postach.
      To jest właśnie fascynujące w Bjork, to połączenie dojrzałej kobiety i takiej
      roztargnionej dziewczynki.
      • Gość: luukasz4 Re: Bjork - fenomen? IP: *.dip.t-dialin.net 24.06.07, 23:01
        Mnie sie tam tylko Sugarcubes podoba
        • theagata Re: Bjork - fenomen? 24.06.07, 23:10
          ... ciekawa jestem jakie wrażenie zrobi na mnie podczas koncertu, to już za
          tydzień smile
          • Gość: Stykki Re: Bjork - fenomen? IP: *.retsat1.com.pl 25.06.07, 01:03
            Ja też sie nie moge doczekac !!! smile
    • jarka63 Re: Bjork - fenomen? 25.06.07, 10:27
      Ha,cóż,ja po koncercie Patti Smith stwierdziłam,że te wszystkie Bjorki, Tori
      Amosy itp. to sobie tylko tak histerycznie popiskują,a prawdziwą moc ma Patti
      właśnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka