Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

odkurzacz centralny

IP: 195.116.221.* 13.05.02, 09:13
    czy ktos ma w domu zainstalowane to cudo technologiczne? jesli tak, to prosze o
    rady: jak sie sprawuje, gdzie szukac, ile to kosztuje, moze jakies
    przedstawicielstwa?
    z gory wielkie dzieki!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Norman Re: odkurzacz centralny IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.05.02, 15:20
        Mam odkurzacz firmy Puzer o ile dobrze pamiętam to szwedzkiej produkcji. Całą
        zabawę przy decyzji o kupnie odkurzacza trzeba zacząć od obliczenia ilości
        punktów (na jednej kondygnacji), do których póżniej będziesz podłączać rurę
        ssącą ,jeżeli jest więcej to bardzo podwyższa koszty . Rura ssąc występuje w
        różnych długościach , ale najdłuższa ma 10 m .Odmierzasz 10 m sznura i
        sprawdzasz czy wystarczy Ci jeden punkt do wysprzatania całej kondygnacji .Tak
        jest u mnie na każdej kondygnacji mam jedno gniazdko . Oczywiście montaż
        powinien być robiony na etapie stanu surowego domu bez tynków wewnętrznych . Ja
        mam zamontowany odkurzacz w piwnicy . Pracę odkurzacza słychać w zasadzie tylko
        w piwnicy i na zewnątrz budynku gdzie jest wylot powietrza z odkurzacza . W
        pomieszczeniu gdzie odkurzamy słychać tylko szum zasysanego powietrza . Sprawa
        jest naprawdę super warto polecić , a co do kosztów instalacja tj. rury i
        gniazdka kosztowały mnie ok.1000 PLN odkurzacz z rurą ssącą ok.3700 . Montaż
        robiłem sam więc nie znam kosztów .
        Pozdrawiam Norman .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka