Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Sprzęt AGD

IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 17.05.02, 11:51
    Czytając posty o sprzęcie AGD nasuwa mi się takie spostrzeżenie - zapominacie o
    jednej podstawowej zasadzie jeśli nie jesteście w 100 no może 90% silnie
    przekonani o tym po co przyśliście do sklepu - model i firma- to sprzedawca
    sprzeda wam to CO CHCE SPRZEDAĆ a nie to co jest najlepsze za te pieniądze.
    Wiele firm ma specjalne systemy promocji dla sprzedawców (nawet w Hipersach)
    plus małe sklepy gdzie o preferencjach sprzedawcy moze decydować uzyskana
    marża, prezenty dla sklepu dla niego - przykład na święta jedna z wiodących
    marek w AGD wysłała do znanego mi sklepu sprzętu za 10 tysięcy do podziału dla
    personelu (3 osoby) no i zgadnijcie co oni będą polecali???. Proponuje więc
    troszke więcej krytycyzmu co do informacji sprzedawcy - niestety im mniej wiemy
    tym jesteśmy bardziej narażeni na nie do końca optymalny wybór. Na koniec
    polecam też odrobinę zastanowienia nad wartościa informacji typu mam zmywarkę
    XXX działa ok powtórzoną przez 3 internautuf ;) - podczas gdy o wyborze powinno
    raczej decydować:
    1. cena ( w założonym przedziale)
    2 klasa enegetyczna
    3 ile wody
    4 gwarancja
    5 dostawa do domu
    6 funkcjonalność programów (nie zawsze 21 programów jest lepsze od 7) ;))

a jak już macie naprzykład 2 typy o podobnych parametrach to sie można
    zasugerować opiniami z forum choć jak widzę panują tu typowe schematy -
    niemieckie najlepsze ;).

Pozdrawiam, życząc samych trafnych wyborów
    Obserwuj wątek
      • Gość: Nina Re: Sprzęt AGD IP: *.mg.gov.pl / 158.66.113.* 17.05.02, 12:45
        Witaj, qwer:)
        bo, niestety, niemieckie sa najlepsze:)
        chyba nie polskie czy wloskie?
        • Gość: qwer Re: Sprzęt AGD IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 17.05.02, 14:11
          Heheheh no Nina przypominam, że partycypuje w kosztach twojej wypowiedzi ;))))
          Otóż niestety "niemieckie" nie zawsze jest najlepsze a co gorsza tendencja jest
          taka, że coraz częściej konkurencja (jeśli podzielić ją narodowościowo) ich
          (Niemców) przegania. Z czystym sumieniem można polecić Amicę (najnowsze linie
          technologicznie, duży i rosnący udział eksportu ( w tym do Niemiec ale
          oczywiście pod ichnimi markami), Elektrolux, Whirlpool ( daje 7 lat gwarancji!)
          do tego Candy - może nie najlepsze ale chetnie kupowane nie mówiąc o np.
          Zerowacie który jest u nas słabo znany a robi porządny sprzęt za rozsądna kase.
          W całym rynku AGD (dużego) tak naprawdę potężny BSH (czyli grupa Bosch Siemens)
          ma wartościowo pewnie nie więcej niż z 10% czyli ilościowo jeszcze mniej więc
          moim zdaniem ludzie coraz częściej wybieraja inne "dobre" marki a legenda
          dobrego bo niemieckiego raczej działa już siłą rozpędu. oczywiście nie
          odmawiam jakości wyrobom niemieckim ale nie dają one niczego specjalnego a za
          te same pieniądze a najczęściej taniej jest z czego wybierać.

Pozdrawiam,

• Gość: Nina Re: Sprzęt AGD IP: *.mg.gov.pl / 158.66.113.* 17.05.02, 14:29
            Na pewno pocieszy Cie fakt, ze tak czy siak, do netu dostep mamy staly, wiec
            bez mojego udzialu w tej czy innej dyskusji zaplacisz tyle samo, co znim, a
            tusze, ze moja opinia na cos komus sie przyda:)
            Oczywiscie, masz racje, ze niemiecki chlam tez istnieje, sa tez inne, nie
            niemieckie, dobre firmy. jednak widzisz, co oznacza wyrobiona marka i
            zaufanie:) ja kupuje boscha:)
            • Gość: qwer Re: Sprzęt AGD IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 17.05.02, 15:20
              hehehe dobre jasne że po stałym łączu nic nie kosztuje ale tych kilka
              bezcennych minut mogło być początkiem jakiegoś rozporządzenia, opinii itd ;))
              Współpracując z kilkoma niemieckimi firmami nabrałem dystansu do niemieckiej
              solidności organizacji pracy itd, a porónywanie produktów jest częścią mojej
              obecnej pracy im dłużej to robie tym niestety szybciej topnieje wcześniej
              wysokie zaufanie do niemieckiej myśli technicznej, wykonania itd. No ale
              oczywiście jak zawsze decyduje klient - niech ci bosch wszystko zmywa przez 100
              lat ;)). Mam nadzieje, że zainteresują cię inne zmywary o 30% tańsze a równie
              niezawodne i funkcjonalne a za ten tysiąc róźnicy kupisz sobię kilka kosmetyków
              albo jakiś fajny ciuszek - czyż to nie przyjemniejsza perspektywa ;)))
              • Gość: Nina Re: Sprzęt AGD IP: *.mg.gov.pl / 158.66.113.* 17.05.02, 15:51
                Jak kazda rasow kobitka, jestem pod urokiem zlozonej propozycji zakupu
                ciuszka:) Jakiez to niezawodne a tansze zmywarki i okapy moga mi to
                umozliwic??:)
                PS. Rozporzadzenia... zaopiniowalam dzis jedno, ale za to po swojej linii,
                ktora jest taka: im mniej polityki w gospodarce, tym lepiej dla gospodarki:)
                Czy to Cie satysfakcjonuje? To, i moze fakt, ze dzis mam dzien wolny od pracy,
                a jednak pracuje:)
                hm?:)
                • Gość: qwer Re: Sprzęt AGD IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 17.05.02, 17:05
                  no jak się upierasz na elektronikę i czujniki to obok Boscha robi to Whirlpool
                  ADP 5966 - porównywalne możliwości i jak dobrze poszukać to prawie tysiąc
                  taniej niż Bosch. W każdym razie warte zastanowienia. Pracowałem kiedyś w
                  knajpie i zmywarka miała 2 programy (szybki i wolniejszy) i wszystko było cacy
                  oczywiście zurzycie wody większe a i pewnie energii też ale jak chcesz wydać ok
                  3 tys na zmywarke to nie liczysz czy na jednym programie oszczędzisz tak z 0,5
                  Kwh co daje jakieś 15 groszy cirka about czyli żeby zyskać 100 złotych trzeba
                  tak ponad 600 razy ją zapuścić ;) to kolejny element który warto na zimno
                  przekalkulować a nie sie niezdrowo podniecać ;))

Pozdrawiam,

miłego łykendu życzę
              • Gość: Anka Re: Sprzęt AGD IP: *.waw.cdp.pl 17.05.02, 15:53
                Gość portalu: qwer napisał(a):

> hehehe dobre jasne że po stałym łączu nic nie kosztuje ale tych kilka
                > bezcennych minut mogło być początkiem jakiegoś rozporządzenia, opinii itd ;))
                > Współpracując z kilkoma niemieckimi firmami nabrałem dystansu do niemieckiej
                > solidności organizacji pracy itd, a porónywanie produktów jest częścią mojej
                > obecnej pracy im dłużej to robie tym niestety szybciej topnieje wcześniej
                > wysokie zaufanie do niemieckiej myśli technicznej, wykonania itd.

nie zapominajcie, że w prawie 80% niemieckie wykonanie to kraje byłego demoluda
                (u nas też produkuje się "niemieckich" sprzętów) + Tajwan, Chiny itp

No ale
                > oczywiście jak zawsze decyduje klient - niech ci bosch wszystko zmywa przez 100
                >
                > lat ;)). Mam nadzieje, że zainteresują cię inne zmywary o 30% tańsze a równie
                > niezawodne i funkcjonalne a za ten tysiąc róźnicy kupisz sobię kilka kosmetyków
                >
                > albo jakiś fajny ciuszek - czyż to nie przyjemniejsza perspektywa ;)))

• farcaul Re: Sprzęt AGD 17.05.02, 16:40
            > Whirlpool ( daje 7 lat gwarancji!)

heh, sam sie lapiesz na bzdety opowiadane przez sprzedawcow....

np. w przypadku pralek 7 lat gwarancji dotyczy tylko bodajze bebna i obudowy (??)
            (czyli tego co sie nie psuje), na cala reszte jest tylko rok!

• Gość: qwer Re: Sprzęt AGD IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 17.05.02, 17:09
              farcaul napisał(a):

> > Whirlpool ( daje 7 lat gwarancji!)
              >
              > heh, sam sie lapiesz na bzdety opowiadane przez sprzedawcow....
              >
              > np. w przypadku pralek 7 lat gwarancji dotyczy tylko bodajze bebna i obudowy (?
              > ?)
              > (czyli tego co sie nie psuje), na cala reszte jest tylko rok!
              >

Heheheh dokładnie masz racje absolutnie tylko, że w przypadku pralek dają 7 lat
              na zbiornik główny i silnik a to własnie może sie wysypać i to właśnie może cię
              najwięcej kosztować źródło poniżej.
              W przypadku lodówek masz to samo na agregat i układ chłodniczy a w przypadku
              zmywarek niestety tylko na perforacje obudowy ;)

Więc nie dokońca masz rację ale dzięki za czujność ;)

www.whirlpool.com.pl/new/7lat.xml?/lang=PL/tabs=1/706213-869371-68072
              • Gość: sky Re: Sprzęt AGD IP: *.citicorp.com 20.05.02, 14:26
                Gość portalu: qwer napisał(a):

> farcaul napisał(a):
                >
                > > > Whirlpool ( daje 7 lat gwarancji!)
                > >
                > > heh, sam sie lapiesz na bzdety opowiadane przez sprzedawcow....
                > Heheheh dokładnie masz racje absolutnie tylko, że w przypadku pralek dają 7 lat
                > na zbiornik główny i silnik a to własnie może sie wysypać i to właśnie może cię
                > najwięcej kosztować źródło poniżej.

Hmm, nie jestem moze takim fachowcem jak Ty, ale moje doswiadczenie pokazuje, ze w przypadku
                pralek najczesciej psuja sie: elektronika, elementy gumowe, zawory, amortyzatory, lozyska + simeringi a
                nie silnik i beben. Podobnie w przypadku lodowek jesli stawialbym na uszkodzenia to raczej elektronika
                niz agregat. Tak wiec wydaje mi sie, ze to raczej marketing niz faktycznie wyzsza jakosc przemawiaja
                przez ta 7 letnia gwarancje.
                Oczywiscie dotyczy to wszystkich producentow, w tym niemieckich :-)
                • Gość: qwer Re: Sprzęt AGD IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 20.05.02, 15:55

> Hmm, nie jestem moze takim fachowcem jak Ty, ale moje doswiadczenie pokazuje, z
                  > e w przypadku
                  > pralek najczesciej psuja sie: elektronika, elementy gumowe, zawory, amortyzator
                  > y, lozyska + simeringi a
                  > nie silnik i beben. Podobnie w przypadku lodowek jesli stawialbym na uszkodzeni
                  > a to raczej elektronika
                  > niz agregat. Tak wiec wydaje mi sie, ze to raczej marketing niz faktycznie wyzs
                  > za jakosc przemawiaja
                  > przez ta 7 letnia gwarancje.
                  > Oczywiscie dotyczy to wszystkich producentow, w tym niemieckich :-)

Tak długo jak długo nie wyciągnie ktoś statystyki z np. zakupu części zamiennych
                  w Bosch'u czy Whirpool'u nie roztrzygniemy tego jednoznacznie ;). Jako po części
                  elektronik za wykształcenia powiem Ci, że to raczej najmniej zawodna i najtańsza
                  część dzisiejszych sprzętów nie tylko AGD, jako koleś po ekonomii powiem, że
                  wszystkie chwyty sa dozwolone w marketingu i zapewne ktoś to policzył dość
                  dokładnie zanim się zdecydowali na ponoszenie kosztów 7 letniej gwarancji. Dzięki
                  za głos w sprawie.
      • Gość: dorotekk Re: Sprzęt AGD IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 20.05.02, 15:53
        Widzę że poniektórzy dość się znają na sprzęcie, więc spróbuje to wykorzystać.
        Chcę kupić pralkę do 1500-1600 PLN. Nigdy tego wcześniej nie robiłam.Nie mam
        pojęcia jaką, chciałabym żeby była oszczędna (woda i energia)ale jakie
        parametry świadczą o rzeczywistej oszczędniości? Czy 46l wody i 0,91 kwh to
        mało? Które firmy, które modele są rzeczywiście dobre i trwałe, moja jedyna
        wiedza pochodzi jak dotąd z reklam, bo wcześniej specjalnie się tematem nie
        interesowałam, a nie chcę kupować czegoś tylkpo na zasadzie kojarzeń marki.
        Będę wdzięczna za wszelkie porady i sugestie.
        • Gość: qwer Re: Sprzęt AGD IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 20.05.02, 16:02
          jeśli chodzi o zurzycie energii to masz kilka klas im wyższa klasa tym
          oczywiścei bardziej ekonomiczna pralka a i najczęściej bardziej nowoczesna ;).
          Oczywiścei warto to sobie odnieść do faktycznych kosztów prania bo pogoń za
          oszczędnościami może przynieść odwrotny efekt;) W tym przedziale spokojnie
          polecam Zerrowata i Whirlpoola oraz Amice. Każdą powinnaś dostać do 1,7 tys w
          wersji z 800 obrotów co moim zdaniem wystarcza. Oczywiscie jest jeszcze kwestja
          ile masz na nią miejsca bo wśród "płytkich" 40 - 33 cm jest oczywiścei mniejszy
          wybór. Do godnych polecenia można dołożyć oczywiścei Bosch'a, Siemensa czy AEG
          kiepską opinią cieszy sie Candy i Ardo.
          • Gość: dorotekk Re: Sprzęt AGD IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 20.05.02, 16:50
            Dzięki za odpowiedź. Nie muszę kierować się płytkością. Mam oczywiście jeszcze
            jedno pytanie, czy jest jakaś zasadnicza różnica między pralkami z wejściem
            zgóry i z boku? Odniosłam wrażenie że te góry ciągną więcej wody, ale mogę się
            mylić. Inna sprawa, to którą najbardziej polecasz Zerrowata, Whirpoola czy
            Amicę? (a może są na tyle porównywalne, że wystarczy już kierować się tylko
            designem?)Z tych oglądałam tylko Amicę 800 obrotów, 46litrów wody i bodajże
            0,91 kwh. O zerrowacie wogóle nie słyszałam, czy mają może jakąś stronę
            internetową, czy z ewentualnym serwisem nie byłoby problemów? Doradź proszę bo
            się dobrze znasz.
            • Gość: qwer Re: Sprzęt AGD IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 21.05.02, 12:48
              Hhehehehe dobrze sie nie znam tylko szukam troszke wiecej informacji.
              jeślimartwisz sie już serwisem to oczywiście polecam Amicę bo raczej bedzie
              taniej i szybciej niż włoskie Zerowatt albo inne Whirlpoole - ale ci maja 7 lat
              na bebeni silnik ale jak wyżej zauważono mogą ci sie popsuć jakieś pierdy itd,
              itd. Ja jestem juz praktycznie zdecydowany na zerowatta niestety wneke mam
              taka, że idealnie mieści mi sie 33cm więć ograniczyłem sobie wybór. Amica ma
              najnowe technologie i spokojnie może konkurować z firmami w swojej klasie
              cenowej, praktycznie może tylko desine nie wszystkim się podoba bo pod wzgledem
              technicznym starają sie jak mogą. Przy okazji natknołem sie na zestawienie jak
              wpływa prędkość wirowania na wilgotność prania cytat z katalogu jednego z
              producentów wyniki poniżej :
              prędkość wir. wilgotność w%
              400 86
              600 76
              800 71
              1000 62

Ponieważ cena silnie zależy od prędkości wirówki poddaje pod rozwagę ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka