Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

okna białe czy brąz ?

IP: *.polkomtel.com.pl 22.05.02, 16:10
    No właśnie oto jest pytanie ! Budujemy dom i musimy sie zdecydować na kolor
    okien, chciałam zaznaczyć, że wnętrze będziemy urzadzać w stylu klasycznym
    (starodawno-podobne meble) i z tego powodu obawiam się, że może być za brązowo.
    Z drugiej strony do brązu przekonuje mnie jedynie ich praktyczność (pozornie
    nie widać brudu tak jak na białym kolorze). Bardzo proszę o poradę i Wasze
    doświadczenia z tym związane. Zgóry serdecznie dziękuję !
    Obserwuj wątek
      • Gość: Doki Re: okna białe czy brąz ? IP: *.turboline.skynet.be 22.05.02, 21:06
        Chodzi o okna plastikowe, tak? Biale do klasycznego wnetrza chyba nie bardzo
        beda pasowac. Ale co bardziej istotne to jak bedzie to wygladac z zewnatrz. W
        koncu od srodka ramy okienne nie tak bardzo rzucaja sie w oczy, no i sa
        firanki, zaslony i takie tam, a biale okna na tle ciemnej cegly to dramat.
        No i czemu wybor jest tylko miedzy tymi dwoma kolorami? Okna mozna kupic w
        kazdym kolorze teczy.
        • Gość: Alina Re: okna białe czy brąz ? IP: *.polkomtel.com.pl 23.05.02, 09:01
          Gość portalu: Doki napisał(a):

> Chodzi o okna plastikowe, tak?
          Tak !
          >Biale do klasycznego wnetrza chyba nie bardzo beda pasowac.
          Dlaczego? Właśnie wydaje mi się, że nawet lepiej pasuja ! Duzo kupuję
          najrozniejszych czasopism o tematyce urządzanaia wnętrz i co zaobserwowałam, to
          zdecydowanie w wiekszosci przypadkow sa okna w bialym kolorze - gdzie jest
          stylowe wnetrze.

> No i czemu wybor jest tylko miedzy tymi dwoma kolorami? Okna mozna kupic w
          > kazdym kolorze teczy.
          A jakie mialabym kupic czerwone czy zielone - jakos nie za bardzo mi się to
          widzi. Może kolorowe okna ładnie wygladają ale z pewnością do nowoczesnej
          architektury i takiego wnętrza.... Także - zdecydowanie NIE !

Podobaja mi się również okna w brązie: i ładne i funkcjonalne (nie widać tak
          kurzu jak na białych - chyba, że się mylę - bo brązowych jeszcze nie miałam). Ale
          właśnie zastanawia mnie czy nie za dużo będzie brązu! oto jest pytanie !
          Więc ciągle nie wiem....
          • Gość: mac Re: okna białe czy brąz ? IP: 213.77.125.* 23.05.02, 09:14
            To rozważ zakup dwukolorowych. Ja mam białe wewnątrz i brązowe na zewnątrz.
            Taki kompromis. Okna brudzą się przede wszystkim na zewnątrz. Pzdr.
            • Gość: Alina Re: okna białe czy brąz ? IP: *.polkomtel.com.pl 23.05.02, 09:26
              A powiedz proszę: czy jest to zdecydowanie droższy zabieg ?
              • Gość: mac Re: okna białe czy brąz ? IP: 213.77.125.* 23.05.02, 10:13
                Trochę tak ok. 10-15% w zależności od producenta. czsami w promocji w tej samej
                cenie. Pzdr.
          • Gość: Doki Re: okna białe czy brąz ? IP: 62.235.196.* 23.05.02, 18:53
            Gość portalu: Alina napisał(a):

> Dlaczego? Właśnie wydaje mi się, że nawet lepiej pasuja
            ! Duzo kupuję
            > najrozniejszych czasopism o tematyce urządzanaia wnętrz
            i co zaobserwowałam, to
            >
            > zdecydowanie w wiekszosci przypadkow sa okna w bialym
            kolorze - gdzie jest
            > stylowe wnetrze.

No a ja mysle, ze bialy plastik bedzie tam walil po
            oczach. Stylowe wnetrze jest na ogol raczej stonowane,
            takie okna beda sie rzucac w oczy. No i, powtarzam, we
            wnetrzu to jeszcze nie taki problem, ale jak to bedzie
            wygladac na zewnatrz...

> A jakie mialabym kupic czerwone czy zielone - jakos nie
            za bardzo mi się to
            > widzi. Może kolorowe okna ładnie wygladają ale z
            pewnością do nowoczesnej
            > architektury i takiego wnętrza.... Także - zdecydowanie
            NIE !

No a szare, grafitowe albo antracyt? Moze bardzo ciemny
            blekit? Zalezy jaka kolorystyka jest na zewnatrz.

• Gość: j23 Re: okna białe czy brąz ? IP: *.ipartners.pl / 212.244.129.* 24.05.02, 18:47
        Mam okna PCV biale i braz, oto ich wady i zalety:
        Biale:
        + tansze od kolorowych
        - brudza sie, szczegolnie na laczeniach profili PCV
        Brazowe:
        + wg. mnie znacznie ladniejsze : brazowa okleina imituje drewno
        - profile bardziej nagrzewaja sie latem
        Generalnie polecam brazowe, duzo zalezy od koloru elewacji domu - sprobuj
        zestawic kolor elewacji z kolorem okien.
        Pozdrowienia,
        • Gość: Alina Re: okna białe czy brąz ? IP: *.polkomtel.com.pl 27.05.02, 10:20
          Gość portalu: j23 napisał(a):

> Generalnie polecam brazowe, duzo zalezy od koloru elewacji domu - sprobuj
          > zestawic kolor elewacji z kolorem okien.

Elewacja będzie raczej jasna, ale dachówka w kolorze czerwonym - więc
          przynajmniej na zewnątrz chyba brąz nie pasuje . . .
          • Gość: Emi Re: okna białe czy brąz ? IP: 157.25.86.* 27.05.02, 11:44
            Jeśli czerwona dachówka, to brąz rzeczywiście nie będzie pasował. To chyba
            lepiej jednak zdecydować się na białe.
          • Gość: aga Re: okna białe czy brąz ? IP: 195.116.221.* 28.05.02, 14:32
            a nie chcesz dachowki brazowej i brazowych okien! uwazam, ze to swietne
            zestawienie do jasnej elewacji! co do wnetrza, zdecydowanie drewniane i braz!
            • Gość: Alina Re: okna białe czy brąz ? IP: *.polkomtel.com.pl 28.05.02, 16:10
              Gość portalu: aga napisał(a):

> a nie chcesz dachowki brazowej i brazowych okien! uwazam, ze to swietne
              > zestawienie do jasnej elewacji! co do wnetrza, zdecydowanie drewniane i braz!

Niestety - zaczynają mi już kłaść dachówkę - więc klamka zapadła, a teraz szybko
              muszę wybierać pomiędzy oknami !
              • Gość: aga Re: okna białe czy brąz ? IP: 195.116.221.* 29.05.02, 10:07
                jezeli czerwona dachowka, to biale okna, zdecydowanie! nie mieszalabym taz
                kolorow (wewnatrz braz, na zewnatrz bialy) niech juz beda cale biale, tym
                bardziej, ze przeciez biale okna tez wygladaja bardzo ladnie; osobiscie
                wolalabym braz, ale przy czerwonej dachowce sprawa jest rozwiazana!
                pozdr
                aga
                • Gość: Alina Re: okna białe czy brąz ? IP: *.polkomtel.com.pl 03.06.02, 09:38
                  Wiecie co, podczas długiego weekendu wybrałam się na drugi koniec Polski
                  (Mazury) i po drodze obserwowałam domy (dachówki w połączeniu z kolorem okien)
                  i wyobraźcie sobie, ku mojemu zaskoczeniu bardzo dużo miało czerwoną dachówkę+
                  brązowe okna (przy jaśniejszym brązie-domek wyglądał na prawdę extra !!!)
                  oczywiście jeszcze musi być odpowiedni kolor elewacji ! Ale w każdym bądź razie
                  jestem zdecydowanie pewna, że okna będę miała odpowiednio brązowe i wiem już,
                  że będzie to wyglądać super ! Widziałam tyle pięknie zrobionych domków, że nie
                  mam wątpliwości !!!
                  Pozdrawiam i dziękuję za porady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka