Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wanna czy kabina

IP: *.mech.pk.edu.pl 23.05.02, 10:34
    Witam,
    Niedlugo odbieram mieszkanie i mam problem co wybrac wanne czy kabine. Sklaniam
    sie bardziej ku temu drugiemu, dlatego prosze o pomoc wszystkich ktorzy maja
    tylko prysznic. Prosze napiszcie, czy czasem nie brakuje wam wanny, no i jak z
    funkcjonalnoscia, mam na mysli np. pranie itp...

pozdrawiam
    Olga
    Obserwuj wątek
      • Gość: Magda Re: wanna czy kabina IP: 217.153.46.* 23.05.02, 10:38
        Witam,

jeśli chodzi o pranie to raczej robi się je w pralce. Namaczać trzeba gdzieś -
        można w misce.

Myślę, że to nie kwestia co wybrać, ale jak duża jest twoja łazienka. Jeśli
        zmieści ci się wanna - to montuj, a jeśli nie masz na nią miejsca to ta dyskusja
        jest jałowa.

Teraz wyjaśnię czemu opowiadam się za wanną: bo posiadanie wanny daje także
        możliwość korzystania z prysznica - wystarczy parawan zamontować. I nie będziesz
        miała refleksji ani tęsknot za wanną.
        Mam nadzieję, że rozwiązałamt wój problem:)
      • lolek5 Re: wanna czy kabina 23.05.02, 10:41
        Mozesz kupic wanne razem z kabina. Ja stanelam przed takim samym dylematem i
        odkrylam, ze istnieja wanny, na ktorych mozna zamontowac kabine. Jak na razie
        nie znalazlam zadnej w rozsadnej cenie, wiec szukam dalej i mam nadzieje, ze mi
        sie uda znalezc. Mysle, ze jest to rozwiazanie najlepsze w tej sytuacji.

Pozdrawiam
        • Gość: Olga Re: wanna czy kabina IP: *.mech.pk.edu.pl 23.05.02, 10:51
          Tak wiem, ze mozna zalozyc parawan na wanne, zastanawiam sie tez nad takim
          wariantem, ale maja przyszla lazienka bedzie bardzo mala i choc wanna by sie
          zmiescila tylko ze zrobi sie bardzo ciasno.
          Interesuja mnie opinie tych ktorzy zdecydowali sie na prysznic i tylko z niego
          korzystaja.
          pozdrawiam
          Olga
          • Gość: Magda Re: wanna czy kabina IP: 217.153.46.* 23.05.02, 11:46
            To trzeba bylo zapytać o prysznic a nie co lepsze!
          • Gość: Stynka Re: wanna czy kabina IP: 3.5.* / *.chello.pl 23.05.02, 11:50
            Nie wiem, czy będziesz w tym mieszkanku mieszkać sama
            czy rodziną i jak długo.

Moi znajomi w czasie, gdy byli jeszcze sami,
            zdecydowali się na
            prysznic i byli zadowoleni. Potem, nadal mieszkali w
            tym samym mieszkaniu,
            urodziły im się dzieci i zrobiło się nieco mniej
            wygodnie. Bo ruchliwy i
            całkiem spory 2-3 latek nie mieści się już w
            dziecięcej plastikowej wanience,
            a jak odbywa się kąpiel pod prysznicem, to mokre jest
            dziecko, jego mama,
            okoliczne sprzęty itd.

Rozważ taką sytuację.

Stynka
      • joola_m Re: wanna czy kabina 23.05.02, 12:48
        do małej łazienki polecam opcje: mała wanna(dl 100 cm - dostępne na rynku) i do
        tego prysznic!!!
        • Gość: gr Re: wanna czy kabina IP: *.digest.com.pl 23.05.02, 14:41
          Ja mam tylko prysznic i bardzo sobie chwale. Czasem
          powzdycham za wanna, ale siedzenie w wannie jest takie
          niezdrowe! Prysznic jest idealny do malej lazienki -
          nasza ma 4 m2. I bardzo wygodny. Nasz jest nietypowy,
          otwarty z jednej strony, brodzik zajmuje cala dlugosc
          lazienki. Wiec wlasciwie tyle samo miejsca zajelaby
          wanna, ale to jednak jest plaskie urzadzenie i na oko
          zajmuje mniej miejsca. Przyszle dziecko zmiesci sie bez
          problemu, bedzie mialo duzo miejsca do chlapania. gr.
          • Gość: Madzia Re: wanna czy kabina IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.05.02, 15:19
            Powiem Ci za 2 miesiące, jak skończymy remont :-) Właśnie wyrzuciliśmy wannę,
            kupiliśmy kabinę i zobaczymy jak to będzie. Kąpiel w wannie jest niezdrowa,
            nieoszczędna itd., mimo to uwielbiam zanurzyć się w pianie z książką...
            Korzystam póki mogę w starej lazience :-) Nasza nowa łazienka ma 3,2 m2 ,
            wybraliśmy kabinę z głębokim brodzikiem zatykanym korkiem (można więc coś
            będzie przeprać, wykąpać nasze przyszłe dzieci itd.) Pozdrawiam
            • Gość: Koko Re: wanna czy kabina IP: *.euro.mmm.com / 169.5.124.* 23.05.02, 15:46
              Witam, mialam w jednym mieszkaniu kabine (ze wzgledu na mala lazienke). W moim
              kolejnym mieszkaniu, w ktorym to lazienka byla o wiele wieksza, wstawilam wanne
              z parawanem. Ani to urokliwe, ani nie spelnialo roli kabiny. Wanna bowiem jest
              waska, zaslaniajac parawan nie ma tak duzo miejsca jak w typowej, szczelnej
              kabinie. Dla mnie same minusy wanny z parawanem.
              W moim kolejnym mieszkanku mam lazienke o powierzchni 6,5 m kw., wstawiam
              wlasnie wylacznie duza kabine. Siedzenie w wannie jest dla mnie bez sensu, ani
              zdrowe ani przyjemne. Natomiast kapiel w kabinie ... luksus. Spedzam tam wiecej
              czasu niz w wannie. Polecam, ale oczywiscie kazdy wybiera wedlug swojego gustu
              i upodoban/ Pozdrawiam.
      • Gość: Kasia Re: wanna czy kabina IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 24.05.02, 11:11
        Rok temu miałam ten sam problem , jak kupiliśmy mieszkanie i robiliśmy
        gruntowny remont.Uparłam się na prysznic i nikomu nie dałam się przekonać.Mam
        mam dość małą łazienkę i wydawało mi się , że kabina zaoszczędzi mi dużo
        miejsca.Jednak uległam presji i została wanna,dzięki temu mogę się wylegiwać w
        zimowe wieczory w cieplutkiej wodzie.A i dziecko ma przyjemność pluskania się.A
        łazienkę powiększyłam optycznie , zabudowując całą długość ściany lustrami szer
        50cm.Kilka znajomych osób nie jest zadowolonych z prysznica.Ale powtarzam to co
        większość osób w tym wątku:kwestia upodobań.
        • Gość: saki Re: wanna czy kabina IP: *.polpharma.com.pl / 10.0.1.* 24.05.02, 11:49
          przez 20 lat u mnie w mieszkaniu w bloku była wanna, gdy w ubiegłym roku
          robiliśmy remont zdecydowaliśmy sie na kabinę - i... jest ona(kabina) bardzo
          wygodna w użyciu, na codzień jest lepsza od wanny. Jednak brakuje mi możliwości
          poleżenia w gorącej wodzie i zrelaksowania się. Wybierając brodzik
          zdecydowaliśmy się na głęboki około 30 cm. Dla mojej mamy rozwiązało to problem
          zamaczania bielizny. Następnym problemem było rozwieszanie bielizny po praniu,
          szczególnie tej , której nie można wirować. Nad wanną wisiały linki i woda
          ściekała do niej. Latem nie ma problemu, bo jest balkon, ale zimą rzeczy muszą
          ociekać na wieszakach w brodziku, a suszy się na pokojowej suszarce w pokoju.
          Wygląda to bardzo "estetycznie" :))), szczególnie gdy ktoś niespodziewanie
          wpadnie. Wybór należy do Ciebie
      • Gość: goś Re: wanna czy kabina IP: 62.233.163.* 24.05.02, 14:25
        przez 20 lat miałam w mieszkaniu wannę, później (5 lat temu) przy okazji
        remontu wywaliliśmy wannę i wstawiliśmy kabinę z wysokim (35 cm) brodzikiem.
        Brodzik ma jeszcze narożne "siedzisko". Nigdy w życiu nie chciałaby mieć wanny,
        no chyba żeby w tej samej łazience była jeszcze kabina. Trudno oczywiście
        zapewnić Cię, że nie będzie Ci brakowało wanny, jeśli do tej pory lubiłaś
        kąpiele. Ja osobiście wolę prysznic i wcale nie tęsknię za wanną. Inne sprawy
        praktyczne: mamy małe dziecko (trzy lata) i bez żadnych problemów urządam mu
        kąpiele z pianą w brodziku. Jak chce się popluskać to po prostu zamykam drzwi
        do kabiny. Pranie - jak trzeba - zamaczam w brodziku. Jeśli chodzi o suszenie
        rzeczy, których nie można wirować - mam zamontowany nad brodzikiem taki
        specjalny, składadny wieszak i na nim wieszam ociekające rzeczy. Reszta suszy
        się na suszarce sufitowej.

Kabiny górą !!!

Pozdr.goś
        • Gość: Olga Re: wanna czy kabina IP: *.mech.pk.edu.pl 27.05.02, 11:22
          Dziekuje wszystkim za opinie teraz już jestem pewna, ze wybiore prysznic :-)
          • Gość: Slawek Re: wanna czy kabina IP: *.caffe / 192.168.0.* 27.05.02, 21:18
            my mamy wanne, ale narozna , z takim miejscem do siedzenia jak sie bierze
            prysznic, i to jest bardzo wygodne, bo mozna na siedzaco sobie umyc glowe, czy
            jajka, itp, a pod prysznicem to zawsze trzeba stac, no a jak ktos zmeczony
            wraca z pracy, to lepiej sie w wannie polozyc.
            pzdr
            • Gość: gas Re: wanna czy kabina IP: 213.134.142.* 27.05.02, 21:42
              Ludzie!
              Miałem parawan na wannie i strasznie męczyłem się z utrzymaniem czestości w
              zakamarkach tej konstrukcji. Jestem za wanną z zasłonką. Tanią zasłonkę
              wymieniasz na nową, drogą do pralki i po kłopocie. Sama schnie na swojej
              pozycji. Pozdrowienia, praktyk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka