Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

marzenia o domu

IP: *.dostep.pl 24.05.02, 22:10
    Posiadam 56 m mieszkanie w Alejach Jerozolimskich/Krucza ale marzę o domu. Czy
    może mi ktoś podać plan działania aby spełnić to marzenie. Nie mam gotówki a
    jedynie to mieszkanie o warości ok 220 000 zł. czy ktoś o zdrowych myślach
    powinien z tym dorobkiem mieć jeszcze marzenia. Dom chciałbym mały 150 i
    parterowy. Dla mnie dom to nie na pokaz ale idee fix. Proszę o dobre rady.
    Obserwuj wątek
      • Gość: ala Re: marzenia o domu IP: *.acn.pl / 10.131.132.* 25.05.02, 12:08
        a działke masz?bez dzialki moze byc ciezko.
        co tak malo za mieszkanie-taka dobra lokalizacja?
      • majka14 Re: marzenia nie kosztuja, jedynie ich...... 26.05.02, 13:24

... realizacja.

Zacznij od miejsca, w którym chciałbys mieć dom, kup działke.
      • Gość: Emi Re: marzenia o domu IP: 157.25.86.* 27.05.02, 11:24
        Jak to mówią dla chcącego, nic trudnego. A więc musisz po prostu porządnie się
        zastanowić, ale tylko chwilkę, bo jak się zaraz nie zacznie działać, to
        człowiek będzie tkwił w takim zastoju i myślał uda się, czy nie uda.
        Moim zdaniem za 220 tyś spokojnie zbudujesz i wykończysz domek. Możesz też
        poszukać domku do rozbudowy, czyli najpierw coś mniejszego, żeby mieszkać, a
        potem reszta. Najgorszy problem to tylko działka, ale wiem, że działkę np. w
        Sulejówku można kupić za 15 dol. za m2. Najlepiej poszukać działki, która jest
        już od dawna podzielona w gminie, ja mam np. taką ma 1000 metrów i można
        stawiać chałupkę. Bo teraz chyba weszły te przepisy, że najmniej na dom to musi
        być 1500 m2 ale jak już to wcześniej zostało podzielone i zapisane, to może być
        nawet mniej.
        My mamy działkę, ale na nasz 178 metrowy domek nie mamy tylu pieniędzy co ty i
        tak zamierzamy go wybudować. Tak więc życzę powodzenia. Emi
      • Gość: Marzena Re: marzenia o domu IP: *.ncr.com 28.05.02, 07:58
        Jeśli masz działke i postawisz na tanie materiały budowlane i tanie wykończenie
        to domek po W-wa jest bardzo realny. A jeśli część robót wykonasz sama lub przy
        pomocy rodziny to masz duże szanse na domek. Pamiętaj tylko, że Twój zakładany
        plan finansowy należy powiększyć o 50% ( przykre to ale prawdziwe, bo zawsze
        wyjdzie coś dodatkowego, więc jeśli ktoś wycenia budowę domu na 125 tys to
        onzacza to dokłanie tyle, że bedzię Cię on kosztował ok 200 tys może lekko
        powyżej)
        Nie zapominaj o "papierkach", które są baaaaaardzo czasochłonne i ...kosztowne!
        Jeśli masz cierpliwość i nie chcesz "umilać życia" w urzędach to same papiery
        możesz załatwiać ok 2 lat!!!! Bo na jeden papier czekasz 1 m-c, potem na drugi
        dwa tyg, a na mapkę 3 tyg, a w międzyczasie okazuje się, że ten papierek 1 juz
        jest nieaktualny...
        No i najważniejsze musisz mieć wrecz stalowe nerwy i nie dać sie nikomu
        wyprawodzić z równowagi, a o takich okazjach mogę Ci zapewnić
        Życze powodzenia
      • joola_m Re: marzenia o domu 28.05.02, 10:23
        ...albo możesz mieszkanie sprzedać, załatwić trochę kredytu i kupić gotowy domek.
      • Gość: x_mate 1. krok --> architekt IP: 193.247.251.* 28.05.02, 11:05
        idz do architekta i pogadaj o cenach i mozliwosciach.
        i kup dzialke
      • Gość: szaserq Re: marzenia o domu IP: 213.77.38.* 28.05.02, 13:03
        najlepiej spróbuj z gazetą "OFERTA". Daj darmowe ogłoszenie o zamianie
        mieszkania na dom bez dopłat. Zobaczysz, ile będzie ofert!
        www.oferta.com.pl
        • Gość: obcy Re: marzenia o domu IP: *.dostep.pl 28.05.02, 23:24
          Bardzo gorąco dziękuje, nie wierzyłem na tak szybkie odpowiedzi. Wartość
          mieszkania oceniłem "na oko" bo nie wiem ile dzisiaj jest faktycznie warte.
          Działki niestety nie posiadam a chciałbym zamieszkać w okolicy
          Kampinowszczańskiego Lasu ;) lub koło WKD (ale Milanówek to już za daleko).
          Coraz bardziej wierzę ,że może się udać. Bardzo Wam wszystkim dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka