Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kominek-przepisy

IP: *.naklo.sdi.tpnet.pl 12.04.05, 11:04
    ------------------------------------------------------------------------------
    --
    Pomożcie! Mam wątpliwości a w tym temacie jestem.. "lajkonikiem" - kupiłem
    maleńki parterowy budyneczek na osiedlu domkow jednorodzinnych - gęsta
    zabudowa w miescie. Jest w nim kominek. Nie jest ujęty w dokumentacji
    budynku - poprzedni właściciel go postawił. Pyt. 1 . czy na budowe kominka
    trzeba uzyskiwać jakieś pozwolenie (nie było tu wcześniej przewodu
    kominowego)? Czy trzeba do tego "produkować" dokumentację? Zatwierdzać
    projekt, odebrać wykonanie przez uprawnionych fachowców itp? Moze wystarczy
    tylko kominiarz? Pyt.2 Czy obowiązują jekiś normy dotyczące wysokości komina?
    Tu konczy się na wys pierwszego pietra, obok sa wyzsze budynki i podobno gdy
    wieje wiatr to dum "wali prosto w okna posesjo polozonej obok - budynek o
    jakies 15m dalej. Jak dla mnie to w wielu miejscach sa obok siebie budynki z
    kominami - tez niskimi.Pliz maximum informacji na ten temat. Pozdro.
    Obserwuj wątek
      • Gość: obiektyw Re: kominek-przepisy IP: *.naklo.sdi.tpnet.pl 12.04.05, 13:44
        Przesuwam post "wyżej" w nadziei na znalezienie kokog kto poradzi... wskaże
        drogę zbłąkanemu... ;-) plizzzzz
        • Gość: al9 Re: kominek-przepisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 15:33
          Muszę Cię zmartwić. jeżeli dokumentacja nie przewidywała kominka, to masz
          samowole budowlaną. Zły sąsiad moze Ci nasłać nadzór.
          Możliwości są dwie:
          1. jesli przewody wentylacyjne sa pojedyńcze i kominek zajął zwykły przewód
          wentylacyjny - to lepiej go odłącz i nie uzywaj
          2.Jeśli jest podłączony do nadmiarowego przewodu i jest w nim wkład albo jest
          zbudowany ze specjalnych materiałów ceramicznych czy metalowych - to możesz go
          zalegalizować. O procedurze kiedy indziej.
          Najpierw wezwij kominiarza. Zapłacisz 80 zł za wizyte i eksertyzę i będziesz
          wiedziła czy wchodzi w gre wariant 1 czy 2,
          Pozdrawiam
          Artur L.
          • Gość: obiektyw Re: kominek-przepisy IP: *.naklo.sdi.tpnet.pl 13.04.05, 07:11
            Bardzo dziękuję za podpowiedż. Na szczęście sytuacja wyglląda tak, że w tej
            małej przybudówce - jest ogrzewanie elektryczne (piec z pompą i instalacja z
            grzejnikami), a kominek jest dodatkiem z własnym kominem - nie wykorzystuje
            istniejącej instalacji wentylacyjnej. Intuicyjnie poszedłem tym tropem i
            skontaktowałem się z kominiarzem, którego zaprosiłem na "wizje lokalną" w grę
            wchodzi też inżynier-budowlaniec który ew. dokona oględzin czy to cudo jest
            wykonane poprawnie - czy ich potwierdzenie (kominiarza i ew. budowlańca)
            wystarczy do tego by to "zalegalizować"?
            • Gość: al9 Re: kominek-przepisy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 10:43
              Nie, nie wystarczy. jęśli kominiarz powie, że ok i wisi to wszystko na
              prawidłowym przewodzie, a budowalniec, ze odstepstwo od projektu niewielkie -
              to :
              1.Porazmawiaj ze swoim inspektorem nadzoru - tak naprawdę to tez jego problem.
              2.Jeśli budowa jest zakończona i sa wpisy w dzienniku budowy, ze wszystko jest
              ok, to podejdx do swojego nadzoru budowlanego, powiedz wszystko jak na
              spowiedzi i odbierz druk do poinformowania iach o odstępstwie. Przysla
              inspektora, który to obejrzy i wyliczy kwote kary. Jak sie zgłosisz sam, to to
              beda grosze!!
              AL
              • Gość: obiektyw Re: kominek-przepisy IP: *.naklo.sdi.tpnet.pl 13.04.05, 14:38
                Jeszcze raz wielkie DZIĘKI. Oby to wygladało tak prosto jak piszesz - budowa
                zakonczyla sie w 95 albo 99 a kominek to sobie postawił własnym sumptem
                poprzedni właściciel i tak to zostawił ;-) hehe Drżę tylko zastanawiają się co
                według Ciebie znaczą... "grosze" ;-) Pozdrawiam serdecznie!
                • al9 Re: grosze 13.04.05, 16:31
                  Kilkaset złotych.
                  Pozdrawiam
                  al
      • lanosek Re: kominek-przepisy 24.06.05, 20:22
        Zapytaj o to na forum;
        www.kominek.info.pl
        tam Ci wszystko wyjaśnią fachowcy
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka