Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mieszkanie z hipoteką - jak kupić bezpiecznie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 19:44
    Zamierzam kupić mieszkanie na kredyt z rynku wtórnego obciązone hipoteką.
    Obecny właściciel kupił je na kredyt hipoteczny w innym banku niż ja
    zamierzam wziąc kredyt. Co mam zrobić aby nie wpakować się w kłopoty i nie
    utracić pieniędzy. Proszę o pomoc.
    Obserwuj wątek
      • blum Re: Mieszkanie z hipoteką - jak kupić bezpiecznie 14.04.05, 11:14
        Ja lupiłam na kredyt mieszkanie obiązone hipoteka, która stanowiła 1/2 ceny
        mieszkania. Zrobiłam tak: dalam włascicielce pozyczone od znajomych pieniadze,
        zeby zlikwidowała hipoteke, zrobiła to przyyniosła zaswiadczeniez banku i z
        wypis z ksiegi wieczystej, ze hipoteka jest wolna. Zabezpieczyłam sie umowa
        pzedwstepna notarialna, w ktorej cala ta zaplatanka z 1/2 kwoty na likwidacje
        dlugu byla opisana. Dzieki temu, ze byla juz ustanowiona hipoteka sprawy w
        BankuPKOSA poszly jak z platka i szybko dostalam i wpis mojego kredytu, i odpis
        ze jestem wpisana jako wlasciciel do k.w.
        Wszyscy sie bali tej hipoteki jak ognia, ja nie, i dlatego mam teraz duze,
        stylowe, miedzywojenne mieszkanie w centrum miasta. Opisałam co zrobiłam, ale
        kilka dni wczesniej ktos opisal to na tym forum bardzo fachowo, chyba prawnik,
        poszukaj!
        Powodzenia!!
        b.
        • al9 zupełnie prosto 14.04.05, 13:59
          Sprawa jest zupełnie prosta. Sprzedający musi dostaczyć dokument od wierzyciela
          hipotecznego o wysokości długu na ustalony dzień (sprzedaży) i zgodzie na
          wykreślenie hipoteki. Płacisz (czy sama czy za pomocą kredytu) w dwa miejsca:
          na konto banku - wierzyciela i resztę (róznice pomiędzy ceną a długiem
          hipotecznym)- do rąk (na konto) Sprzedającego. Najwazniejsze jest ustalenie
          wysokości długu - dlatego MUSISZ mieć dokument z banku. Wiekszość notariuszy w
          duzych miastach wszystko Ci wyjaśni.
          Pozdrawiam
          al
          • al9 zupełnie prosto 2 14.04.05, 14:03
            Zapomniałem dopowiedzieć, żebys zastrzegła w akcie, ze koszty wykreślenia
            hipoteki pokrywa Sprzedający - inaczej sama zapłacisz , a to mogą byc spore
            kwoty (od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych - zależy to od wysokości
            hipoteki)
            al
          • Gość: asia115 Re: zupełnie prosto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 14:04
            jesteś pośrednikiem i udzielasz trafnych porad. Może napisz, że pośrednik ci to
            wytłumaczy, że nie wszyscy są ostatnimi nieudacznikami.

pozdrawiam
            • Gość: al9 Re: zupełnie prosto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 15:51
              Pozdrawiam również. Jak ujawniam swój status zawodowy, to sie niektórzy
              irytują. Ale masz rację - nie wszyscy są niedouczeni.
              al9 (pośrednik)
              :-))
              • zegmarek Re: zupełnie prosto 15.04.05, 09:30
                popieram i podzrawiam
                • pia.ed Re: zupełnie prosto 18.04.05, 16:51
                  ość: asia115 14.04.2005 14:04 + odpowiedz

jesteś pośrednikiem i udzielasz trafnych porad. Może napisz, że pośrednik ci to
                  wytłumaczy, że nie wszyscy są ostatnimi nieudacznikami.
                  ...................................................................................

A moze mi wytlumaczysz, dlaczego taki nieprzyjemny ton?

Tutaj zglaszaja sie ludzie naprawde nie majacy pojecia... skoro wiesz wszystko
                  to nie czytaj zawartych tu rad, bez wzgledu czy pochodza od "posrednika" czy nie.
                  • Gość: asia115 Re: zupełnie prosto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 17:20
                    Chyba zostałam źle zrozumiana. Na tym forum strasznie źle pisze się o
                    pośrednikach. Na tym polega wolność wypowiedzi. Więc jeżeli pojawia się osoba,
                    która trafnie i bezinteresownie udziela porad i jednocześnie jest pośrednikiem,
                    proszę żeby się podpisała. Taka osoba jest dowodem na to, że pośrednicy też coś
                    wiedzą i nie są skończonymi krwiopijcami, jak się wielokrotnie o tutaj pisze.
                    pozdrawiam
                    • al9 Re: zupełnie prosto 18.04.05, 18:50
                      :-))
                      al9 - pośrednik
                      • Gość: AL9 Re: zupełnie prosto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 11:18
                        A co to za podpis posrednika al9 - posrednik. Rozumiem jak podpisuje sie pan
                        Zegmarek bo on nawet podal swoja licencje, a podpisywac sie al9 to chyba ty
                        jestes takim posrednikiem w ukryciu. Panowie zamiast byc posrednikami to lepiej
                        otworzcie stronke z pomocą przy kupnie i sprzedazy nieruchomosci z drukami umow
                        przedwstepnych i roznego rodzaju przepisami prawnymi bezinteresownie. Bo jak
                        tak dalej pojdzie to po co wy bedziecie potrzebni. Tyle inwestowaliscie w nauke
                        swojego zawodu a terza dzialacie jak uslugi charytatywne. Czy mechanik tez mowi
                        jak naprawic auto czy sam to robi nie zdradzajac tajemnicy. Wiem ze zaraz wiele
                        bedzie odpisow na moj temat, ale najpierw zastanowcie sie co robicie. I tak dla
                        wiekszosci tu na forum ludzi jestescie posrednikami ktorzy za duzo zarabiaja i
                        wy nie jestescie wogole nikomu potrzebni, wiec po co odpisujecie na sprawy
                        prawne zdradzajac swoje tajemnice zawodowe.
                        • al9 Re: jak sie podpisywać 19.04.05, 12:46
                          To jak podpisywać posty jest chyba sprawa drugorzędną. Ważne, zeby pomagać w
                          miare mozliwości. Na forum "nieruchomosci" uzyłem w dyskusji dotyczącej
                          pośredników imienia i nazwiska i nr licencji i zostałem przez administratora
                          skarcony za kryptoreklamę. Więc i tak żle i tak niedobrze. :-((
                          Artur Leszczyński
                          • swissman Re: jak sie podpisywać 19.04.05, 14:07
                            zawracanie gitary z tym zlym patrzeniem na posrednikow... to taki sam sposob zarabiania pieniedzy jak np stanie za lada i sprzedawanie kiszonej kapusty, ktora sie przeciez kupilo od producenta sporo TANIEJ... w czym problem? czyzby jak zwykle zawisc bo inni zarabiaja a my nie potrafimy???
                            • Gość: asia115 Re: jak sie podpisywać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 14:10
                              Bo to jest po prostu Polska. Zawiść to nasza cecha narodowa. Chwała Bogu są
                              jeszcze klienci zagraniczni, którzy wiedzą co to mls i jak korzystać z usług
                              pośrednika. Niech żyją obcokrajowcy !!!!!!!!!1
                              • zegmarek Re: jak sie podpisywać 20.04.05, 08:43
                                Teraz to troszkę przesądziłaś. 70% moich klientów to Polacy. Wielu obsługiwałem
                                wielokrotnie. Szanujmy się na wzajem , przecież i ty jesteś Polakiem/Polką.
                                • Gość: asia115 Re: jak sie podpisywać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 10:48
                                  Niestety jacy są Polacy widać na tym forum. Nie chcą agencji- nie korzystają,
                                  nie maja kasy. A ja prowadzę biznes i gdyby nie klienci z zagranicy już dawno
                                  zwinęłabym żagle. A w interesach nie ma patriotyzmu- liczy się zysk. Jeżeli moi
                                  klienci w 70 % to osoby z zagranicy, to się cieszę. A ja wcale nie czuję się
                                  związana z naszą wspaniała ojczyzną. Gdybym mogła już dawno bym wyjechała.
                                  • zegmarek Re: jak sie podpisywać 20.04.05, 11:19
                                    A cóż cię kobieto powstrzymuje. Świat stoi otworem. Przecież jeżeli obsługujesz
                                    obcokrajowców to zapewne biegle znasz język. A kraj zawsze jest taki jacy są
                                    mieszkańcy. Czyli również ty, chyba ,że stosujesz metodę Kalego tz. wszyscy
                                    Polacy to durnie oprócz mnie i mojej rodziny. A może zamiast utyskiwać na
                                    problemy postaraj się je rozwiązać. Jak chcesz pomagać klientom skoro nie
                                    możesz pomóc sobie sama.
                                    • Gość: asia115 Re: jak sie podpisywać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 11:47
                                      Powstrzymują mnie błedy młodości. Polski prawnik może zagranicą co najwyżej
                                      gary zmywać niestety. Nie powiedziałam, że wszyscy Polacy to durnie, napisałam,
                                      ze ich nie stać na pośrednika.
                                      A może zamiast utyskiwać na
                                      > problemy postaraj się je rozwiązać. Jak chcesz pomagać klientom skoro nie
                                      > możesz pomóc sobie sama.

Po prostu jestem bardzo, ale to bardzo szczęśliwa, że są klienci zagraniczni. A
                                      niestety, problemu braku kasy u Polaków nie czuje się na siłach rozwiązywać :).
                                      A w ogóle co w tym złego, że są klienci zagraniczni ????

Bardzo, ale to bardzo dobrze, że są !!!!

--------------------------------------------------------------------------------

Copyright © Agora SA˙•˙O nas˙•˙Reklama˙•˙Ochrona prywatności˙•˙Mapa serwisu
                                      • zegmarek Re: jak sie podpisywać 20.04.05, 13:03
                                        Nie mam nic przeciwko klientom zagranicznym pod warunkiem ,że nie traktujemy
                                        ich lepiej jak własnych rodaków. Zawsze mnie dziwiła niechęć Polaków do Polaków
                                        i do własnego kraju. Czy naprawdę Polak potrafi szanować swój kraj tylko jak
                                        Ktoś Polskę wymazuje z map Europy
                                        • Gość: asia115 Re: jak sie podpisywać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 13:15
                                          A niby dlaczego mamy ich nie traktować lepiej ? Jeżeli oni nas traktują lepiej
                                          i szanują ? Dlaczego równać w dół ? To są bardzo, ale to bardzo dobrzy klienci.
                                          Nie moja wina, że Polacy tacy nie są. Niech żyją klienci zagraniczni !! Oby ich
                                          było jak najwięcej !!!
                        • zegmarek Re: zupełnie prosto 20.04.05, 08:38
                          Nie bardzo Cię rozumiem. Przecież osoba , która tutaj pyta o poradę i tak nie
                          skorzysta z usług biura bo ja na to nie stać. Ja bardzo dużo pracuję i bardzo
                          przyzwoicie zarabiam , wcale się tego nie wstydzę. Jedna pośrednik to nie pies
                          ogrodnika , który sam nie zje i drugiemu nie da. Zamiast więc obrażać się na
                          dyskutantów udziel fachowej porady a może to przekona niedowiarka by skorzystał
                          z twojej usługi
                          Pozdrawiam
                          • Gość: Jola Re: zupełnie prosto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 10:55
                            Jezeli tak bardzo duzo pracujesz to w jaki sposob masz czas calymi dniami
                            odpisywac na tematy tu na forum. Raczej moze chcialbys duzo pracowac ale widac
                            ze ze wzgledu na brak kasy u Polakow to teraz pracujesz na forum. heheh
                            • al9 Re: zupełnie prosto 21.04.05, 15:36
                              My pośrednicy mamy klawe życie. Właściwie tylko wystawiamy faktury i
                              zastanawiamy sie jak wydawać pieniądze. Dlatego mamy czas odpowiadac na takie
                              mądre, merytoryczne i grzeczne uwagi jak twoja.
                              al pośrednik
                              • Gość: xl Re: zupełnie prosto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 20:49
                                Z ciebie posrednik jak z koziej dupy trąba.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka