Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Bezpieczne bramy garażowe

28.05.05, 14:31
    Często odnoszę wrażenie, że dla wielu polityków polska kończy się na
    warszawie, a wielu gazetowych speców od polityki rolnej krowę zna z
    opowiadań. Podobnie myślę o autorze artykułu.
    Otóż: wyróżniamy bramy segmentowe, uchylne i wrota;
    1) wymiana zamków, wkładek etc. jest raczej skomplikowana. Często
    powoduje utratę gwarancji; to co ważne najczęściej płat bramy wykonany jest z
    blachy 2x0,5mm – ktokolwiek widział bramę od środka wie, w którym miejscu
    wystarczy przebić płat długim prętem by przesunąć z reguły podatny wodzik
    rygla, lub po prostu zaprzeć „brechę” między płatem a ościeżnicą i odsunąć
    płat bramy od punktu kotwienia w ościeżnicy - stąd raczej brama bez zamka;
    2) naprawdę bezpieczna brama – każdego rodzaju - jest otwierana
    wyłącznie od środka – za pomocą napędu elektrycznego – napędy wodząco-wodzone
    uniemożliwiają; podniesienie płata bramy np. za pomocą łomu/dźwigni
    wciśniętej między uszczelkę dolną, a podłoże bramy;
    3) mądry instalator umieści napęd asymetrycznie by uniemożliwić
    złodziejowi odryglowanie bramy od zewnątrz za pomocą wiertarki i szprychy
    rowerowej (wiercę otworek na środku górnej sekcji i drucianym haczykiem
    pociągam za linkę odryglowania);
    4) bezpieczna brama posiada dwa asymetrycznie rozmieszczone rygle boczne
    kotwiące płat bramy do ościeżnicy, których używam podczas dłuższej
    nieobecności w domostwie (urlop);
    5) bezpieczny napęd posiada sterowanie o częstotliwości 868 Mhz o kodzie
    zmiennym – w przeciwnym razie bramą będzie nam otwierał sąsiad telefonem
    bezprzewodowym lub dziecko sąsiadów zdalnie sterowanym samochodzikiem;

Obserwuj wątek
      • friedmar Re: Bezpieczne bramy garażowe 14.08.05, 16:06
        Często odnoszę wrażenie, że dla wielu polityków polska kończy się na
        > warszawie, a wielu gazetowych speców od polityki rolnej krowę zna z
        > opowiadań. Podobnie myślę o autorze artykułu.
        > Otóż: wyróżniamy bramy segmentowe, uchylne i wrota;
        > 1) wymiana zamków, wkładek etc. jest raczej skomplikowana. Często
        > powoduje utratę gwarancji; to co ważne najczęściej płat bramy wykonany jest z
        > blachy 2x0,5mm – ktokolwiek widział bramę od środka wie, w którym miejscu
        >
        > wystarczy przebić płat długim prętem by przesunąć z reguły podatny wodzik
        > rygla, lub po prostu zaprzeć „brechę” między płatem a ościeżnicą i
        > odsunąć
        > płat bramy od punktu kotwienia w ościeżnicy - stąd raczej brama bez zamka;
        > 2) naprawdę bezpieczna brama – każdego rodzaju - jest otwierana
        > wyłącznie od środka – za pomocą napędu elektrycznego – napędy wodzą
        > co-wodzone
        > uniemożliwiają; podniesienie płata bramy np. za pomocą łomu/dźwigni
        > wciśniętej między uszczelkę dolną, a podłoże bramy;
        > 3) mądry instalator umieści napęd asymetrycznie by uniemożliwić
        > złodziejowi odryglowanie bramy od zewnątrz za pomocą wiertarki i szprychy
        > rowerowej (wiercę otworek na środku górnej sekcji i drucianym haczykiem
        > pociągam za linkę odryglowania);
        > 4) bezpieczna brama posiada dwa asymetrycznie rozmieszczone rygle boczne
        > kotwiące płat bramy do ościeżnicy, których używam podczas dłuższej
        > nieobecności w domostwie (urlop);
        > 5) bezpieczny napęd posiada sterowanie o częstotliwości 868 Mhz o kodzie
        > zmiennym – w przeciwnym razie bramą będzie nam otwierał sąsiad telefonem
        > bezprzewodowym lub dziecko sąsiadów zdalnie sterowanym samochodzikiem;
        >
        Dlaczego powyższy post się nie wyświetla - cenzura?
        • kryszwolski Re: Bezpieczne bramy garażowe 20.11.22, 19:09
          Segmentowe bramy dedykowane do budynków przemysłowych. Nowoczesne rozwiązania i atrakcyjne ceny firma Doorbau.pl. {Polecamy.
      • friedmar nie warto tu pisać - cenzura i tyle. 14.08.05, 16:09
      • Gość: Marcel Re: Bezpieczne bramy garażowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 00:51
        > 5) bezpieczny napęd posiada sterowanie o częstotliwości 868 Mhz o kodzie
        > zmiennym – w przeciwnym razie bramą będzie nam otwierał sąsiad telefonem
        > bezprzewodowym lub dziecko sąsiadów zdalnie sterowanym samochodzikiem;

a co konkretnie polecacie?
        Właśnie szukam czegoś dla siebie, a wybór jest dość duży?

--
        pozdrawiam
        • wojtulekking Re: Bezpieczne bramy garażowe 17.08.05, 16:05
          Osobiście mam do czynienia z siłownikami nice. Mają szeroką ofertę, a sterowanie
          z tego co słyszałem to jeden z mocniejszych ich produktów. Ja w każdym razie nie
          mam żadnych kłopotów.
          Teraz zastanawiam się nad zmianą siłowników na takie wpuszczane w grunt. Msze
          rozejrzeć się za jakąś ofertą. Macie doświdczenia z tego typu sprzętem? jakie są
          zalety, jakie wady? Może osobny temat zreszta założę, bo tu się może zgubić.

Wojtas
        • friedmar Re: Bezpieczne bramy garażowe 21.08.05, 11:42
          868 mHz czyni tym że automatyka pracuje na czętotliwoąciach dedykowanych do
          transmisji krótkotrwałch, bezpieczeństwo gwarantuje kod zmienny - cyli taki,
          który losowo się zmiena po każdej operacji zamknięcia lub otwarcia. Działa o
          tak, że pilot wsyłając impuls otwarcia/zamknięcia - uzgadnia z odbiorikiem
          zmianę kodu. Często piloty posiadają blokadę, po to by uniknąc sytuacji takich
          gdy np. nerwus na nudnym spotkaniu będzie wciskał bezustannie pilota i po
          godzinie klikania wróci do domu, przy czym odbiornik nie rozpozna zmienionego
          kodu nadawanego z pilota. Minimum przyzwoitości jest 62 bity kodowania - jest
          to kod tak długi że jego złamanie przez elektronicznego włamywacza zajmnie
          tryliony lat, czyli lepiej przejechać przez taką bramę czolgiem, niż próbować
          przejść elektroniczne zabezpieczenia.
          • Gość: Marcel Re: Bezpieczne bramy garażowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 23:18
            Dość to skomplikowane jak dla mnie :) A jakieś konkretne rozwiązania? firmy, modele?
            pozdrawiam
            • friedmar Re: Bezpieczne bramy garażowe 22.08.05, 18:24
              nie chcę nikogo reklamować, ale na Twoim miejcu sprawdziłbym ofertę niemieckiej
              firmy sommer - w necie nawet cenniki mają.
              Ale również inni oferenci też mogą mieć takie rozwiązania; ważne pytania:
              - czestotliwość - 868 Mhz - koniecznie - przestarzałe rozwiązania mają 433
              - kod - czy zmienny i jak kodowany - przesarzałe mają stały i nie kodowany. b
              ważne, by kod był zmienny i kodowany co najmniej na 62 bitach
              - szyna - bezpieczniej jest gdy szyna jest z napędem łańcuchowym - kewlar jest
              cichy ale drogi i lubi się wyciągać, tracić ząbki itd - trochę tak jak pasek
              rozrządu w aucie. Jeżeli jest to napęd z łańcuchem zarządaj pracy
              demonstracyjnej z bramą - znam takie montaże gdzie mąż budzi wszystkich
              domowników codziennie o 5.30 - bo tani napęd ma łańcuch który "szura" w
              stalowej szynie przyczepiony do podłogi strefy mieszkalnej
              - klasa RAL - czyli stopień wytrzymałości zmęczeniowej - powinno to być co
              najmniej 30 000 cykli pracy bezawaryjnej czyli klasa 3 - najlepsi mają 80 000
              czyli klasę 1 - wielu włoskich sprzedawców w polsce nie wie, że w ogóle coś
              takiego istnieje - nie wiedzą lub nie chcą powiedzieć, że ich sprzęt po prostu
              nie przeszedł takiej próby.
              Napędy podziemne - właściwie tylko austriackiej firmy TOUSEK - kłopot polega na
              tym że tanie napędy są zalane w osłonie olejowej i w naszym klimacie zimą po
              prostu olej zamarza - stąd ważne by zabezpieczonabyła wyłącznie elektronika a
              elementy stalowe wykonane były ze stali szlachetnej, gorzej z aluminium,
              beznadziejnie gdy są malowane proszkowo lub ocynkowane. Nie znam żadnego
              włoskiego systemu, który przez min. rok nie sprzedawałby bubli, których jakość
              negatywnie się zweryfikowała. Słowo - nawet najwięksi mają w swojej histrii
              kiche i mogę na żądanie wymienić te porażki.
              Proponuję pytać o to czy aby ślimak i przekładnia nie mają elementów
              teflonowych. Plastik w takich napędach to porażka, po plastiku kolejne jest
              aluminium.
              Jeżeli automaty a właściwie ich sterowania należą do różnych oferentów można
              jes zsynchronizować - radio adaptacyjne nigdy nie kosztuje więcej niż 120 zł
              netto - ważne by to wspólne radio miało 868MHZ i kod zmienny.
              • friedmar i jeszcze jeden drobiazg - pilot 22.08.05, 18:34
                warto by posiadał obudowę uniemozliwiajacą przypadkowe wciśnięcie. mój znajomy
                zamykając drzwi nowego A4quatro spowodował zamkniecie ozdobnej, kutej bramy
                posesjowej i w efekcje zbicie szyby tylnej klapy. Markowe piloty są taskie jak
                w systemach alarmowych - nawet nań siadając nie spowodujesz uruchomienia
                zdalnie sterowanych urządzeń. Ponadto dwa kanały to mało - w niemczech przygoda
                zaczyna się od trzech - swiatło w przy furtce, światło na schodach, fontanna i
                wszystko co zechcesz włączyć idąc wzdłuż posesji do domku. Pilota i bramę
                kupujesz od razu - oświetlenie i fontannę możei za pięć lat ale sterowanie
                wielokanałowe powinno juz być na samym początku, tym bardziej, że cena-koszt
                zakupu jest niemal identyczny.
      • paweljanuszek Re: Bezpieczne bramy garażowe 22.11.22, 14:26
        Warto inwestować w nieruchomości. Jak mamy jeszcze do tego dobrego administratora, to super. Ja w Gdańsku mam zarządzanie POLZEN i jestem zadowolony

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka