Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kupno działki

IP: 217.153.53.* 08.06.05, 15:56
    Proszę bardzo o pomoc, jestem całkiem zielona w tych sprawach a zamarzyło mi
    się kupno 2 działek za łączną sumę 60.000 zł . Proszę o info :
    * jakie koszty poniosę u notariusza
    * jakie papiery musi mieć sprzedający, gdzie można sprawdzić czy rzeczywiście
    ziemia należy do sprzedającego ?
    * czy dochodzą po nabyciu jakieś dodatkowe koszty w Urzędzie Skarbowym ?
    * czy jeżeli to są 2 działki to czy muszę płacić podwójnie i składać podwójne
    wnioski do Wydziału Ksiąg Wieczystych o założenie 2 ksiąg ? czy mogę to
    potraktować jako 1 całość ?
    * czy notariusz będzie musiał przygotować 2 osobne akty na 2 działki czy 1
    akt ?
    Jeżeli coś jeszcze dochodzi o czym nie wiem, błagam powiedzcie i pomóżcie
    zielonej pragnącej własnej,zielonej trawki.
    Za wszelkie podpowiedzi serdeczne dzięki.
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • zegmarek Re: Kupno działki 08.06.05, 18:06
        Gość portalu: Mich napisał(a):

> Proszę bardzo o pomoc, jestem całkiem zielona w tych sprawach a zamarzyło mi
        > się kupno 2 działek za łączną sumę 60.000 zł . Proszę o info :
        > * jakie koszty poniosę u notariusza

Wybrano: DOM, DZIAŁKA LUB MIESZKANIE HIPOTECZNE.

podatek oc CCP 2% 1200 zł.
        tasa notarialna 1100 zł
        VAT od tasy notarialnej 22% 242
        opłata za wpis do KW 840 zł.
        podaję koszty przyblizone

> * jakie papiery musi mieć sprzedający, gdzie można sprawdzić czy rzeczywiście
        > ziemia należy do sprzedającego ?

sprawdzenie w KW , wypis z rejestru gruntu, akt notarialny nabycia,

> * czy dochodzą po nabyciu jakieś dodatkowe koszty w Urzędzie Skarbowym ?

nie
        > * czy jeżeli to są 2 działki to czy muszę płacić podwójnie i składać podwójne
        > wnioski do Wydziału Ksiąg Wieczystych o założenie 2 ksiąg ? czy mogę to
        > potraktować jako 1 całość ?

mogą byc wpisane do jednej kw
        > * czy notariusz będzie musiał przygotować 2 osobne akty na 2 działki czy 1
        > akt ?

> Jeżeli coś jeszcze dochodzi o czym nie wiem, błagam powiedzcie i pomóżcie
        > zielonej pragnącej własnej,zielonej trawki.
        > Za wszelkie podpowiedzi serdeczne dzięki.
        > Pozdrawiam

Pośrednik
        • Gość: Mich Re: Kupno działki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 22:28
          Dzięki, coś mi się co nieco rozjaśniło.
          Pozdrawiam
        • Gość: mif Re: Kupno działki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 02:06
          zegmarek napisał:

> > * czy dochodzą po nabyciu jakieś dodatkowe koszty w Urzędzie Skarbowym ?
          >
          > nie

Teoretycznie nie, ale US ma prawo zweryfikować cenę m2 do 5 lat. Oczywiście cena
          m2 po tym okresie będzie "rażąco" niska i nałoży domiar od aktualnych cen
          (przechodziłem ten głupi proceder). Radzę, po kupnie działki wszcząć, na wniosek
          kupującego, procedurę kontrolną transakcji, we właściwym US dla położenia
          działki. (Tak, chyba, nazywa się to w nowomowieurzędowej US)Klepną akt
          notarialny i będziesz miała spokój, albo dopłacisz niewielką kwotę, w myśl
          widzimisię urzędnika, ale bez odsetek.
          pozdr. mif
          • Gość: Mich Re: Kupno działki IP: 217.153.53.* 09.06.05, 09:56
            Mif, nie za bardzo rozumiem o co tu chodzi. Działki chcę kupić na rynku
            wtórnym, czyli drozej niż np. od miasta. Dlaczego US może mieć jakieś obiekcje
            i US "ma prawo zweryfikować cenę m2 do 5 lat"?
            Co to własciwie jest ta "procedura kontrolna transakcji", sprawdzają czy nie
            kupiłam jej za tanio ?
            Możesz troszkę szerzej ?
            Dzieki z góry
            • zegmarek Re: Kupno działki 09.06.05, 12:45

US ma prawo wciągu 5 lat do podniesienia lub obniżenia ceny transakcji.
              Podobnie jest z zakupem samochodu np na giełdzie.
              Jeżeli urzędnik skarbowy dojdzie do wniosku ,że cena wynikająca z aktu nie jest
              średnią ceną rynkowa to ją podniesie i od różnicy naliczy podatek + ustawowe
              odsetki. O tej możliwości zawsze informuje notariusz. Bezpieczniej jest zatem
              postąpić tak jak napisał poprzednik.
              Pośrednik
            • Gość: mif Re: Kupno działki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 23:01
              Kupiłem działkę, płacąc 700 zł za 1a. W okolicy, cena wywoławcza, w tym czsie
              była ok. 1000 zł, ale przy kupnie spadała. Po 3 latach US wezwał mnie,
              domagając się zapłacenia podatku wyrównawczego z urzędowymi odsetkami, od kwoty
              1600 zł za 1a. W tym czasie, po 3 latach od mojej transakcji, cena wywoławcza w
              okolicy tak się kształtowała. Negocjowałem cenę z urzędnikiem i zbiłem do 1100
              zł za 1a. Dopłata wyniosła 200 zł. Machnąłem ręką i zapłaciłem. Mogłem powołać
              biegłego i odwołać się od decyzji US, ale strata czasu i koszty dojazdów,
              odwołań, zwalniania z pracy, byłyby większe od zapłaconej kwoty. Na tym żeruje
              US, łatając dziurki budżetu państwa.
              Pozdrawiam mif
              • varsava Re: Kupno działki 10.06.05, 11:55
                Urząd skarbowy wie o tym, co wiedzą wszyscy - wele osób oszukuje swoich
                współobywateli dogadując się na zasadzie - przed notariuszem zapłacę tyle a
                tyle a resztę na boku. Dzięki temu płacą niższe podatki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka