Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rolety zew. - prosze o opinie

IP: *.pkobp.pl 22.07.02, 15:15
    jestem na etapie budowy domu, gdzie musze podjac decyzje o tym czy montowac
    rolety zew. czy nie. bardzo prosze o opinie - co myslicie o roletach (czy
    maja sens jako zabezpieczenie domu przed wlamaniem, ja chce rolety bez
    atestu), czy ktos ma rolety i co o nich sadzi jako uzytkownik. a moze do
    kogos sie wlamano pomimo rolet? czekam z niecierpliwoscia na wszystkie
    opinie. czy warto wydac na to kase - ale okna antywlamaniowe + szyby sa chyba
    znacznie drozsze...

pozdrawiam forumowiczow!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Mar Re: rolety zew. - prosze o opinie IP: *.skorosze.2a.pl 22.07.02, 23:21
        Gość portalu: monika napisał(a):

Rolety zewnetrzne, zwane niekiedy ROLOKASETAMI są wykonane najczęśćiej z pasków
        aluminum, pomiedzy którymi jest warstwa materiału izolującego (zatrzymujacego
        ciepło). Co do skuteczności antywłamaniowej, to istnieje ona o tyle, o ile przy
        ich niszczeniu robi się sporo hałasu - ale wysiłek to żaden - taką roletę można
        rozwalić gołą ręką. Na tzw. Zachodzie rolokasety to sposób na zwiekszenie
        ochornę ciepła uciekającego zimą z mieszkania, a nie zabezpoeiczenie
        antywłamaniowe. Oczywiście można pewnie zamówić jakieś superwytzrymałe rolety
        stalowe, ale wydatek będzie ogromny, a wykonawcę trudno znaleźć. Najlepsze są
        KRATY. Uważam, że wcale nie wyglądają źle, zwłąszcza jeśli są to kraty kute (a
        nie spawane z prętów).
        • Gość: monika Re: rolety zew. - prosze o opinie IP: *.pkobp.pl 23.07.02, 11:41
          dzieki za opinie. poszperalam wczoraj na forum muratora i tam o roletach sa
          cale watki - oczywiscie w negatywnym kontekscie. krat nienawidze!!!!! to tak
          jakby mieszkac w wiezieniu lub w psychiatryku - poza tym sa dosc latwe do
          sforosowania (zlodzieje maja na nie mnostwo sposobow). chyba sie zdecyduje na
          okna z okuciami i szybami antywlamaniowymi (tylko nie wiem czy P3 czy P4), no i
          do tego oczywiscie alarm i monitoring.
          co o tym myslisz???
          • Gość: ada Re: rolety zew. - prosze o opinie IP: 195.117.159.* 23.07.02, 12:04
            Mam rolety i uwierz mi - to bez sensu.
            Naprawdę trudno jest przy kązdym dluższym wyjściu opuszczać rolety w ciągu
            dnia, chociażby ze względu na rośliny.
            Poza tym wszyscy dookola widzą te opuszczone rolety.
            • Gość: monika Re: rolety zew. - prosze o opinie IP: *.pkobp.pl 23.07.02, 15:51
              no wlasnie - jaki to dobry wynalazek ten internet i listy dyskusyjne, gdyby nie
              to zamowilibysmy rolety (juz maz mial kupowac) a w naszym domu to mial byc
              koszt rzedu 40 tys.!!!!!
          • Gość: Mar Re: rolety zew. - prosze o opinie IP: *.skorosze.2a.pl 23.07.02, 17:33
            Gość portalu: monika napisał(a):

> dzieki za opinie. poszperalam wczoraj na forum muratora i tam o roletach sa
            > cale watki - oczywiscie w negatywnym kontekscie. krat nienawidze!!!!! to tak
            > jakby mieszkac w wiezieniu lub w psychiatryku - poza tym sa dosc latwe do
            > sforosowania (zlodzieje maja na nie mnostwo sposobow). chyba sie zdecyduje na
            > okna z okuciami i szybami antywlamaniowymi (tylko nie wiem czy P3 czy P4), no
            i

Na szybach anywłamanioowych się nie znam. Sam jakiś czas temu zastanawiałem się
            nad zabezpeiczeniem domu i padło jednak na kraty. Oczywiście co kto lubi - ale
            mnie się podoba, że moja chałupka przypomiona twierdzę. Nie lubię ani dużo
            światła ani dużych okien. Jak mi się chce powietrza, to wychodzę na podwórko.
            Kraty natomiast dają ciekawy efekt w nocy - cień na ścianach pokoju albo na
            roletach opuszczonych w środku... Monitoringu nie mam, bo siedzę i tak w domu
            i... mam się czym bronić. Uważam jednak, że im okazalszy dom, tym większa
            potrzeba, aby po prostu cały czas ktoś się w pobliżu kręcił. Takie czasy. Do
            firm ochroniarskich mam niechętny stosunek.
      • Gość: domino Re: rolety zew. - prosze o opinie IP: *.waw.cdp.pl 26.08.02, 14:08
        Też się zastanawiam nad roletami zew. Gdzie je zamawiać, czy znacie jakieś
        firmy godne polecenia? Będę wdzięczna za jakieś rady.
        pozdr
      • remok Re: rolety zew. - prosze o opinie 26.08.02, 20:45
        oczywiście można wydać dowolnie dużo kasy na rolety nawet wzmacniane, ale
        gwarantuję Ci, że byle gówniarz otworzy je gołymi rękami nie czyniąc wcale
        wiele hałasu.
        Szyby tzw. antywłamaniowe począwszy od klasy P2 do P4 są drogie i zbujecko
        ciężkie.
        Kraty tak, ale ......wewnątrz (dziwne ???,- otóż wcale nie, zapytaj pierwszego
        lepszego gliniarza dlaczego kraty wewnętrzne są lepsze)
        A tak wogóle, im bardziej chałupa będzie przypominała bunkier, tym bardziej
        będzie kusić.
        A co powiesz na pieska ? 60 kg + morda jak krokodyl ???
        • Gość: domino Re: rolety zew. - prosze o opinie IP: *.waw.cdp.pl 27.08.02, 10:02
          Super, dziękuję bardzo za porady. Chciałąbym się jedak dowiedziec od kogoś kto
          zakupił rolety jaką firmę może polecić i jak się oblicza koszty: od m2 czy jak?
          Dzięi z góry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka