-
Witajcie.
Proszę o poradę - co opłaca się najbardziej i jest jakościowo najlepsze:
- ekstrakt z wanilii kupny (ok. 25 zł/100 ml) - używałam i wiem, że jest ok, ale wypada stosunkowo drogo w porównaniu z domowym,
- ekstrakt z wanilii domowy (ok. 6 zł/3 laski wanilii + szklanka wódki) - czy jakość będzie odpowiadać temu ze sklepu?
- pasta waniliowa (ponad 30 zł) - nie używałam, ale spotkałam wiele entuzjastycznych opinii.
Co polecacie?
-
Widziałam w MarcPolu po ok. 10 zł
www.rajsmakosza.pl/specialite-wanilia-laska-1-szt-p-173.html
Ale może ktoś kupował na jakimś bazarku?
-
Witam,
mam pare lasek wanilii, którym niedługo konczy sie termin ważnosci. Nie znam
żadnego przepisu, gdzie moge uzyć tych lasek, dlatego zwracam się z prośbą o
jakies sugestie :)
Dziekuje i pozdrawiam
-
Nigdy jeszcze nie pieklam takich ciastek. Pytanie w kwestii technicznej: na czym je piec, zeby cukier z cukierkow sie nie przykleil do blaszki w trakcie pieczenia lub stygniecia. Zwykla folia aluminowa jest OK czy lepiej zainwestowac w mate silikonowa albo blaszke teflonowa? A moze pergamin? Zazwyczaj pieke na zwyklej blaszcze wyscielanej zwykla folia al.
I drugie pytanie odnosnie wanilii, a raczej ekstraktu. Ktory jest lepszy/bardziej ceniony/aromatyczny: z wanilii madagaskarkiej czy z Ta...
-
kupilam na ebay wanilie od polecanego tu na forum sprzedawcy.
zastanawia mnie czy wszystko z nia w porzadku. niby wyglada tak jak powinna
ale zapach ma dziwny, jakby wedzony a nie waniliowy. rozkroilam jedna i
wymieszalam z cukrem ale zapach dalej nie jest 'waniliowy'. a moze to tak ma
byc? pierwszy raz kupilam laski wanilii.
-
Wczoraj kupiłam w hipermarkecie T...o wanilię w laskach, 1 szt.za 1,70zł:) Dla
mnie to bajecznie tanio, nawet jeśli jakość nie jest najwyższa (pewnej
polskiej firmy kosztuje 7 zł, a też jest średniej jakości). Chcę koniecznie
mieć własny cukier waniliowy, chemiczny substytut zaczyna mnie szczypać w
język. Wiem, prosta sprawa, włożyć laskę do cukru i już. Ale tu mam pytanie do
doświadczonych: ile trzeba lasek (z zawartością)by zaromatyzować ok 1 kg
zwykłego cukru?
-
Ja ścieram na tarce z drobnymi oczkami ale mam wrażenie, że musi być lepszy
sposób :)
-
Słuchałem dzisiaj audycji radiowej, w której podano wiadomość,że z powodu
jakiejś małej wojenki na Madagaskarze, wstrzymano cały eksport Wanilii. W
ichnich magazynach zalegają całe dziesiątki, czy setki ton tej przyprawy. Z
tego co podawali Madagaskar produkuje 4/5 całej światowej produkcji wanilii.
Czyżby to znaczyło, że w najbliższym czasie będziemy pozbawieni tej wspaniałej
przyprawy. Podejrzewam, że ceny pójdą drastycznie w górę i znając życie
niewiele później spadną.
I czy ta wani...
-
Powaliła mnie cena 11 zł za leske wanilii w supermarkecie. Znalazłam
w sieci 3 miejsca z ciekawą ofertą. Czy może ktoś z Was z nich
korzystsał i może coś powiedzieć na temat jakości produktów, czasu
dostawy itp? A może ktoś wie, ile waży 17 cm strączek wanilii, bo
trudno mi porównac oferty?
a sklepy to:
www.mniammniam.pl/sklep/index.php?act=det&id=599
www.krainaherbaty.pl/dodatki/wanilia-w-laskach-10g.html
www.skworcu.vdn.pl/?p=productsMore&iProduct=100&PHPSESSID=169dab55a91ccc...
-
Czy ktoś z forumowiczów wie może jak osiągnąć
najczystszy i najmocniejszy zapach wanilii?
Z góry dzięki za odpowiedz.
-
Witam, gdzie można dostać wanilię w laskach i jak ją użytkować? czytałam o
kakao z wanilią i cynamonem - jak to zrobić? można zastąpić wanilię cukrem
waniliowym? i właśnie - waniliowy czy wanilinowy? to to samo czy jest jakaś
różnica? pozdrawiam,
-
wielokrotnie sie pojawia w przepisach.
No i mam głupie pytanie.. ekstrakt to zapach? czy coś innego? Jelsi co innego
to gdzie to kupić lub czym zastąpić
(w jednym z przepisów mam 1 ŁYŻKĘ ekstraktu..)
-
Witam i o rade pytam ;) Jak zrobic ten deser, aby uniknac osadzania
sie czarnych kropeczek wanilii na dnie? Nie chce, aby panna cotta
wylozona na talerz z naczynia, w ktorym zastygla miala zatrzesienie
czarnych kropek na gorze. Chce aby byly one w miare rownomiernie
rozlozone.
Wiem - moge uzyc ekstraktu i miec problem z glowy, ale ja wlasnie
chce ze swieza wanilia.
-
Chatka z piernika marzenie :)
-
Mam pozostałości białkowe, mus zrobienia jutro czegoś słodkiego oraz kompletny
brak czasu na wypieki czy smażenia. Dysponuję dobrym, szczegółowym
instruktażem robienia bez. Zastanawiam się tylko, czy mogę je zrobić o smaku
waniliowym? Sęk w tym, że cukier waniliowy wyszedł, obawiam się, że laski też.
Wiem, że mam aromat. Czy mogę go dodać z cukrem do ubitej piany? Czy rozwali
konsystencję?
-
Bardzo mi smakowala taka herbata w Londynie.Byla dzisiaj w BOMI,ale
tam takiej nie bylo,czy ktos moze poradzic,gdzie takowa kupic?
dzieki.m
-
na zdjeciu widac ze to jest seler naciowy wiec po co blanszowanie
-
Tak mi się wydaje, że ktoś kiedyś pokazywał jak się robi "olejek waniliowy".
Mogło mi się coś pomylić ale może nie. Wyglądał prześlicznie:
czerwony, przejrzysty i ciemna laska w środku naczynia.
Doznałam nagle wielkiej chęci na taki właśnie olejek.
Szukanie samodzielne na nic się nie zdało.
Pomóżcie, proszę.
Liczę, że dobrze pamiętam.
Na razie zrobiłam coś innego:
Laskę (dwie nawet) wanilii włożyłam do słoika z cukrem. Podobno jak tak razem pobędą kilka miesięcy to cukier "zapachn...
-
Mam klęskę urodzaju z brzoskwiniami. Niestety nie są najlepsze do jedzenia, bo mają dość twardą skórkę, a w smaku są kwaskowe i lekko szczypiące. Robię z nich zazwyczaj konfitury, ale mam jeszcze duży zapas z ubiegłego roku. Kompoty u mnie w domu nie schodzą, robiłam też kiedyś chutney, który też się nie przyjął.
Poproszę o jakieś ciekawe pomysły... Brzoskwiń wisi tyle, że gałęzie się uginają i lada chwila będą spadać.
-
witam,
eksperymentuje wlasnie z moim ulubionym deserem. masa podstawowa postoi do jutra rana w lodowce po czym wyladuje w kapieli wodnej.
dodalam do niej dobrej kawy i alkoholu, skorupke zrobie z odatkiem odrobiny fleur de sel.
mam w lodowce sloik konfitury mlecznej bonne maman i tak sobie mysle co by bylo, gdybym na dno kazdej miseczki polozyla tak z kopiasta lyzeczke.
jesli sie calkiem rozpusci, to do bani; calosc bedzie za slodka i moze nawet zle sie sciac. w sumie masa ma dosc stala k...