Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zwrot prowizji?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 09:20
    Większość pośredników pobiera 50% prowizji w momencie zawarcia umowy
    przedwstępnej, a resztę w dniu podpisania aktu notarialnego. Zastanawiam się,
    jak powinien zachować się pośrednik w przypadku gdy już po podpisaniu umowy
    przedwstępnej (i oczywiście zapłaceniu połowy prowizji) jedna ze stron się
    wycofuje i do transakcji nie dochodzi. Spotkałam się i z tym, że agencja
    zwraca pieniądze, i z tym, że nie. Mam w związku z tym pytanie - czy są jakieś
    przepisy które regulują zasady postępowania w takiej sytuacji, czy zależy to
    tylko od samych pośredników? I czy powinno to być w umowie pośrednictwa czy nie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Anna. Re: Zwrot prowizji? IP: *.acn.waw.pl 19.06.05, 09:43
        Ja bym powiedziala tak , to zalezy z jakiego powodu sie ktoras ze stron
        wycofuje i ktora? Do posrednika nalezy skojarzenie obu stron i to on wykonal,
        nastapilo podpisanie umowy przedwstepnej. Jesli jest jakis przypadek losowy (
        smierc wlasciciela albo kupujacego)to co innego, ale jesli np ktoras ze stron
        sie rozmyslila to co zawinil posrednik? Naprawde nie mozna jednoznacznie
        okreslic odpowiedzi dla twego zapytania. To jest tez zalezne jaka podpisalas
        umowe o wspolpracy. Jakie obowiazki przy tej wspolpracy mial posrednik?.
        Zreszta np. ty jako kupujaca nie tracisz nic na tym, poniewaz wedle umow
        cywilno-prawnych to jesli sprzedajacy sie wycofuje a zaplacilas zadatek przy
        umowie przedwstepnej w wysokosci 10% to w wypadku wycofania sie sprzedajacego
        to on musi poniesc koszty rezygnacji tzn zwrot zadatku + drugie tyle z jego
        strony. A jesli ty sie wycofujesz z jakis powodow( masz lepsza oferte itd.)to
        ty tracisz ten zadatek no i 50% prowizji dla posrednika bo przeciez nie z jego
        winy ty sie wycofujesz. Tylko w przypadku spraw losowych tak jak pisalam
        wczesniej posrednik powinien sie zachowac jak prawdziwy posrednik i zwrocic te
        zaliczke. Ale to tez zalezne jest od umowy jaka podpisalas.
        • Gość: karola Re: Zwrot prowizji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 12:03
          Niestety w umowach, które czytałam ten problem nie jest w ogóle poruszany. Jest
          natomiast mowa o prowizji za wyszukanie nabywcy/pośrednictwo w realizacji
          transakcji sprzedaży itd. Doprowadzenie do umowy przedwstępnej nie jest chyba
          ani jednym, ani drugim.
          Sprawa zadatku moim zdaniem nic do tego nie ma - zadatek to zabezpieczenie
          interesów kupującego i sprzedającego, którzy w przypadku rezygnacji jednej ze
          stron mogą ponieść wymierne straty.
          Nie zgadzam się też z tym, że sprawa zwrotu prowizji powinna zależeć od sytuacji
          - bo kto miałby zdecydować co jest przypadkiem losowym (śmierć, choroba, utrata
          pracy, a może nieotrzymanie kredytu???).
          No i co w sytuacji, jeśli po umowie przedwstępnej wycofa mi się 5 kupujących z
          rzędu (bo np. nie dostali kredytu)? Zapłacę 5 razy? (cały czas mam oczywiście na
          myśli umowy otwarte, a nie na wyłączność).
          Może pośrednicy odwiedzający to forum jakoś pomogą? Chodzi mi o to, jak to
          wygląda w praktyce, czy rzeczywiście wtedy nie ma mowy o zwrocie prowizji, co
          ewentualnie powinno znaleźć się na ten temat w umowie?
      • joolanta Re: Zwrot prowizji? 19.06.05, 14:19
        Moim zdaniem to zależy od pośrednika, jak dla niego „robota” jest wskazanie
        adresu to za wszelka cenę będzie chciał wyciągnąć kasę, jeśli to rzetelny agent
        to zrozumie ze jego praca to nie tylko informacja, a finalizacja transakcji.
        • Gość: kasia Re: Zwrot prowizji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 19:25
          Jest nowe forum posrednik. Tam pośrednicy odpowiedzą na zadane pytanie.
          • zegmarek Re: Zwrot prowizji? 20.06.05, 10:34
            Gość portalu: kasia napisał(a):

> Jest nowe forum posrednik. Tam pośrednicy odpowiedzą na zadane pytanie.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30057
      • zegmarek Re: Zwrot prowizji? 20.06.05, 10:32
        Zgodnie z Ustawą o Gospodarowaniu Nieruchomościami pośrednik otrzymuje
        wynagrodzenie a wykonane czynności. Jeżeli została podpisana umowa
        przedwstępna , tz ,że pośrednik te czynności wykonał.
        Ja np pobieram pełne wynagrodzenie nawet w przypadku umowy przedwstępnej.
        Przecie karę za odstąpienie od umowy stron powinna ponosić strona , która tą
        umowę zerwała. Pośrednik nie jest stroną takiej umowy. W przypadku umowy
        przedwstępnej jest wpłacany zadatek w zwyczajowej wysokości 10%. Jeżeli jakaś
        strona wycofa się z umowy to po odliczeniu prowizji pośrednika, pozostaje jej
        nadal 7%.
        Pośrednik

• zegmarek Re: Zwrot prowizji? 27.06.05, 11:26
          • al9 ostatnio zwróciłem 27.06.05, 12:35
            Teoretycznie prowizji nie trezba zwracać - patrz posty wyżej, ale...
            zalezy od sytuacji i Klienta.
            Ostatnio w sytuacji sympatyczny Klient (kupujący) - nieduży zadatek (bo
            kredyty) - wystawiona faktura - umowa zostaje zerwana - zadatek zwrócony (na
            razie w pojedyńczyj wysokości - co będzie dalej, czy Klient zdecyduje się na
            drogę sądową - nie wiem - kupilismy inny rozpatrywany dom (nieco tańszy). Nie
            wystawiałem drugiej faktury. Myślę, że nie ma recepty. Moglibysmy usztywnuiać
            stanowisko - my pośrednicy- ale w sumie ze szkoda dla wizerunku.
            Pozdrawiam
            al - pośrednik
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka