Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pompa ciepła

29.07.02, 09:45
    jestem w trakcie remontu domu(kupiony na wiosnę)i aktualnie szukam
    najlepszego żródła ogrzewania. Dom jest wyposażony w nową instalacje CO
    (grzejniki i rury)i stary piec gazowy i węglowy.Szukam informacji o takich
    urzędzeniach jak :pompa ciepła,kolektory słoneczne itp. ile to kosztuje? czy
    warto w to inwestować?gdzie to znaleźć?
    Obserwuj wątek
      • Gość: jtb Re: pompa ciepła IP: *.chello.pl 29.07.02, 16:28

Niewiele ci pomogę. Szukaj wyrobów firmy DANFOSS, może nawet w internecie coś
        znajdziesz. Oni ci też doradzą w sprawach technicznych.
      • Gość: marcin Re: pompa ciepła IP: *.imio.pw.edu.pl 30.07.02, 11:37
        Zajmuję się energetyką odnawialną (konkretnie słoneczną) zawodowo.
        Polecam skontaktowanie się z Sunflower Farm w Stryszowie koło Krakowa.
        Na którymś z posiedzeń Polkiego Towarzystwa Energetyki słonecznej firma
        Viessman prezentowała swoje rozwiązania popm ciepła i chyba kolektorów
        termicznych także. Przyznam, że bardzo ciekawe rozwiązania. Polecam też
        sprawdzenie u nich.
      • yarost Re: pompa ciepła 30.07.02, 12:32
        rpodolak napisał:

> jestem w trakcie remontu domu(kupiony na wiosnę)i aktualnie szukam
        > najlepszego żródła ogrzewania. Dom jest wyposażony w nową instalacje CO
        > (grzejniki i rury)i stary piec gazowy i węglowy.Szukam informacji o takich
        > urzędzeniach jak :pompa ciepła,kolektory słoneczne itp. ile to kosztuje? czy
        > warto w to inwestować?gdzie to znaleźć?

Temat jest bardzo obszerny ale postaram ci coś pomóc.
        Pompa ciepła to urządzenie które w skrócie nie zagłębiając się w
        teorię "pompuje" ciepło z dolnego źródła do górnego źródła. Dolne źródło ciepła
        to układ od, którego odbieramy ciepło (może mieć temperaturę niższą niż zero)
        może to być grunt, wody podskurne, powietrze jakieś inne nietypowe media.
        Górnym żródłem jest instalacja, która odbiera to ciepło (ale o podwyższonej
        temperaturze). A więc przy pompie pierwszym problemem jest: dolne żródło
        najprostszy układ to powietrze zewnętrzne stawia się takie "pudełko" na dworze
        (to coś takiego jak pudełko zewnętrzne tylko większe popularnych klimatyzatorów
        typu split) wadą jest to, że układy takie mogą pracować tylko chyba do ok -15 C
        i trzeba zainstalować dodatkowe szczytowe źródło ciepła (zapewniającze 100%
        mocy przy obliczeniowych parametrach zewnętrznych np -20 dla warszawy). Dolne
        źródło ciepła - grunt, poniżej strefy przemarzania (ok 1-1,5m) temperatura
        gruntu jest stała w ciągu roku system z taką może pracować przy maksymalnych
        temperaturach zewnętrznych. Wadą jest to, że trzeba wykonać wymiennik gruntowy
        pionowy (specjalistyczne odwierty kilkadziesiąt metrów wgłąb ziemi koszt
        wymiennika to ok 20tys pln) lub poziomy - wtedy rurociąg zakopuje się poziomo
        na głębokości ok 1,5-2m. to rozwiązanie jest tańsze ale trzeba mieć odpowiednio
        dużą działkę.
        Górne to instalacja i tu też są pewne wymagania a więc instalacja powinna być
        zaprojektowana jako niskotemperaturowa najlepsze do tego zastosowania są
        ogrzewania podłogowe lub powietrzne ale też może być klasyczna instalacja wodna
        grzejnikowa (musi być specjalnie zaprojektowana większe przkroje rur, większe
        powierzchnie grzejników). W twoim przypadku podejrzewam, że instalacja jest na
        wyższe parametry. Tak więc jeżeli zmiana miałaby tylko polegać na wymianie
        źródła ciepła to pompa ciepła nie jest najlepszym rozwiązaniem a co do cen nie
        jestem dobrze zorientowany w cenach ale wydaje mi się, że ceny pomp ciepła są
        od ok 10tys pln plus koszt wymiennika. Zaletą pomp ciepła jest to, że
        potrzebują tylko en. elektrycznej do zasilania (gdy są problemy z siecią
        gazową) oraz eksploatacja sprawność wytwarzania ciepła jest rzędu 300-400%
        oznacza to, że z 1kW en el. układ może uzyskać 3-4kW energi cieplnej dla
        porównania ogrzewanie elektryczne ma sprawność 100% (a więc układ z pompą
        eksploatacyjnie jest tańszy 3 do 4 razy od ogrzewania elektrycznego).
        Kolektorów słonecznych w polsce nie stosuje się jako głównego źródła ciepła
        może być jedynie stosowany jako wspomagające, lecz lepszym rozwiązaniem jest
        zastosowanie układu z kloektorami do podgrzewu ciepłej wody (ciepła woda jest
        potrzebna przez cały rok nawet latem gdy jest największe nasłonecznienie).
        Co do producentów to pompy ciepła produkuje m.in. polska firma SeCespol z
        gdańska, (jesli jesteś nadal zainteresowany tym rozwiązaniem to mogę poszukać
        więcej firm) kolektory słoneczne produkuje wiele firm niemieckich m.in.
        Viessman. Ceny rzędu za jeden kolektor 5tys pln.
        Jesli masz dodatkowe pytania to możesz mailować na adres prywatny:
        yarost@poczta.gazeta.pl
        pozdr
      • Gość: Grzegorz Re: pompa ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.13, 15:47
        Witam
        Proponuję zwrócić uwagę na na powietrzne pompy ciepła firmy Samsung. Dobre ceny i 5 lat gwarancji.
        Zapraszam na stronę o pompach.
      • Gość: otwotczanin Re: pompa ciepła IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.13, 15:14
        U nas kolektory były dofinansowane z miasta. Jak patrzyłem przed chwilą w klimat sklepie kolektory są od 6000 złotych w wzwyż. Ale sąsiedzi sobie założyli i są zadowoleni.
      • eviko6 Re: pompa ciepła 28.01.14, 08:36
        Ja osobiście uważam, że warto inwestować w taką pompę ciepła. Roczny koszt ogrzewania domu jest 2-krotnie niższy niż inny sposób ogrzewania, jest bezpieczna i ekologiczna. Fakt, że koszty instalacji są duże, ale po kilku latach to się zwróci.
        Osobiście polecam pompy ciepła Nibe - od ekopompaciepla.pl. Moja pompa działa już trochę czasu, jak dotąd bezawaryjnie i nie muszę się martwić o ogrzewanie.
        • properone Re: pompa ciepła 01.12.16, 16:47
          od tego, żeby zniwelować koszt wejścia w taką inwestycje, są szerokie dofinasowania. np w roku 2017 planowane jest uruchomienie następujących programów dotacyjnych w podziale na województwa:
          - woj. świętokrzyskie: dotacja w formie umarzalnej w 25% pożyczki z WFOŚiGW (Kielce)
          - woj. mazowieckie: brak aktualnych danych
          - woj. łódzkie: dotacja 40% z WFOŚiGW w Łodzi
          - woj. małopolskie: brak aktualnych danych
          - woj. śląskie: brak aktualnych danych
          - woj. podkarpackie: brak aktualnych danych
      • darek.kosel80 Re: pompa ciepła 08.01.15, 09:12
        Witam od przeszło 3 lat jestem użytkownikiem jednej z pomp ciepła Nibe.
        Z ręką na sercu muszę przyznać, że się opłaca! Wiadomo pompa ciepła jest o wiele droższa niż kotły..ale proces eksploatacji jest o 100% korzystniejszy. Jestem bardzo zadowolony z opcji, którą wybrałem czyli pompy ciepła. A w dodatku jest czysto i komfortowo. Mogę podać dla osób chętnych stronę firmy z usług, której korzystałem. Tam otrzymacie fachową pomoc oraz niezbędne informację. www.ekopompaciepla.pl
        Pozdrawiam!
        • doradca_galmet Re: pompa ciepła 13.02.16, 09:33
          Bardzo cieszy mnie fakt, że pompy ciepła zyskują coraz większą rzesze zwolenników. Na pewno przełoży się to na bardziej zadbane środowisko, a to wszystkich wyjdzie na dobre.
      • kontyliusz233 Re: pompa ciepła 01.02.16, 23:58
        Ja swoja pompę ciepła marki Ariston zakupiłem w remont.biz.pl/sklep/826-nuos-primo-sys
        • doradca_galmet Re: pompa ciepła 13.02.16, 09:36
          Pompy ciepła Galmet można zakupić u dystrybutorów. Lista na naszej stronie internetowej.
      • criss80 Re: pompa ciepła 23.02.16, 14:24
        CO prawda w swojej hybrydzie mam kolektory 27 premium GT +kocioł + ogrzewacz, bez pompy, ale gdybym miał większe zapotrzebowanie (jak 5-6-os. rodzina) wyprobowałbym inny wariant GT z pompą, np. kompletny zestaw: pc Airmax2 + kocioł pelletowy + wymiennik biwalentny + bufor .
      • erinor Re: pompa ciepła 03.06.17, 12:04
        Niedawno instalowałem u siebie pompę ciepła, dlatego z czystym sumieniem mogę wam polecić firmę geobud.pl. Panowie pomogli dobrać odpowiedni rodzaj pompy do terenu. Robota zrobiona była szybko i na wysokim poziomie. Jesteśmy z żona bardzo zadowoleni, pompa się sprawdza i wygląda na to że inwestycja się zwróci.
      • ewcia342 Re: pompa ciepła 19.06.17, 15:51
        Jakie dokładne koszty pompy ciepla?
      • ewcia342 Re: pompa ciepła 26.07.17, 12:59
        dość skomplikowane...
        • madek43 Re: pompa ciepła 07.08.17, 12:16
          Ja kupowałam pompę ciepła od firmy sofath.pl/ i oni na swojej stronie posiadają taki kalkulator oszczędności, w którym wszystko możesz sobie sprawdzić. Jest bardzo prosty w obsłudze, także polecam spróbować :) Poza tym, zawsze możesz zapytać o koszty pompy ciepła w firmie, w której będziesz je kupować i która zajmie się montażem.
      • konsultant_viessmann Re: pompa ciepła 21.09.17, 16:55
        Witaj,
        Zawsze możesz poprosić o wycenę! O taką bezpłatną wycenę opartą na produktach firmy Viessmann możesz trzymać: TUTAJ

Pozdrawiam!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka