Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

a na grzyba mi ten GRZYB

IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.07.05, 13:04
    Mieszkam w starym budownictwie. Sciany w kuchni pokryte są grzybem. Ostatnio
    zbiliśmy tynk aż do cegły, na którą poszedł środek grzybobójczy, grunt i nowy
    tynk (maszynowy). Słyszałam, że spokój od tego świństwa na kilka lat będę
    miała dzięki położeniu na ściany styropianu 10mm (na to siatka, potem tynk i
    szpachla, kafle).Czy styropian to aby na pewno dobre rozwiązanie? Niby grzyb
    tak szybko się nie przedrze przez warstwę styro. Z kolei styropian w zasadzie
    kładzie się na zewn budynku w celu ocieplenia.
    Aha, pod oknem zamontowaliśmy nawietrzak do odpow. cyrkulacji powietrza, bo
    stary, poniemiecki był zamurowany (pewnie m.in. stąd ten grzyb).
    Z góry dzięki za asze opinie.
    Obserwuj wątek
      • www.mieszkanie.info.pl Re: a na grzyba mi ten GRZYB 19.07.05, 21:53
        Pewnie chodzi tu o ocieplenie ścian z zewnątrz,skoro już zrobiłaś porządek z
        wewnętrzną stroną muru (bardzo dobrze,że zbiliście stary zarażony tynk i
        odkaziliście cegłę). Na grzyba najlepsze jest rozwiązanie przyczyny jego
        powstawania a nie skutków. Pierwsze kroki poczyniłaś. Teraz popraw
        przewiew/wentylacje lub cyrkulację powietrza w pomieszczeniu jeszcze przez np.
        rozszelnianie okna (niedomykanie szczelne),robiąc dziurki w drzwiach i
        oczyszczając komin wyciągowy (niekiedy wystarczy oczyścić samą kratkę,która lubi
        zabijać się brudem),montując odprowadzenie pary - okap kuchenny nad palnikiem -
        w kuchni zawsze jest sporo wilgoci np.z gotowania,która osadza się na ścianach i
        powoduje rozrost zarodników grzybów i pleśni. Do tego na pewno przyda się
        wpsomniane ocieplenie zewnętrzne (minus to jego cena). Możesz również zapytać
        się w sklepie o jakieś specjalne farby do ścian.
        www.mieszkanie.info.pl
      • www.mieszkanie.info.pl Re: a na grzyba mi ten GRZYB 20.07.05, 16:05
        i jeszcze się mi przypomniało,
        w Castoramie widziałem urządzenia pochłaniające wilgoć. Wyglądem przypominają
        wolnostojący wentylator lub klimatyzator
        nie wiem jednak czy się sprawdzają - popytaj

www.mieszkanie.info.pl
        • Gość: Insomnia Re: a na grzyba mi ten GRZYB IP: *.lubin.dialog.net.pl 21.07.05, 11:39
          to są osuszacze (pochłaniają wilgotne powietrze, następnie skraplają zawartą w
          tym powietrzu wodę do pojemnika znajdujacego się wewnatrz osuszacza i
          wypuszczają powietrze suche).Dobre, ale oprocz wilgoci pochłaniają też kase :)
          STOKROTNE DZIĘKIII ZA ODZEW!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka