Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

bakterie do szamba

IP: 193.201.167.* 25.07.05, 15:12
    witam,
    czy ktoś "wrzuca" bakterie do szamba? podobno są takie specjalne, które
    rozkładają zawartość...czy ktoś może się podzielić ze mną informacjami na ten
    temat? jaki są plusy aplikowania tych bakterii? z góry dziękuję za pomoc
    Obserwuj wątek
      • Gość: naiwna Re: bakterie do szamba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 22:43
        Kiedyś - ładnych parę lat temu - jakaś firma rozprowadzająca te "bakterie"
        podarowała kilka zestawów u mnie w pracy w ramach promocji. Ja z kolei
        podarowałam rodzicom, bo nie mam własnego szamba :P Niestety nie pamiętam, jak
        się u rodziców sprawdziło, pamiętam jednak z ulotki na tych "bakteriach", że
        miały niwelować zapach i rozkładać nieczystości w taki sposób, że w końcu owe
        nieczystości miały się zamienić praktycznie w "wodę", po czym szambo można by
        spokojnie opróżnić na ogródek. :) Na pewno do tego potrzebna byłaby o wiele
        większa "dawka" niż to jedno promocyjne opakowanie... Może w Internecie znajdą
        się jakieś informacje na ten temat. Niestety nie pamiętam nazwy producenta.
        • kama210 Re: bakterie do szamba 26.07.05, 22:12
          witam! ja od 1,5 roku używam bakterii do szamba i jak narazie się
          sprawdza.Szambo mamy przelewowe z drenarzem ,bakterie rozpuszczają wszystko
          doskonale .
      • Gość: Helena Czajkowska Re: bakterie do szamba IP: *.nycmny.east.verizon.net 13.05.13, 18:36
        Prosze o pomoc co mam kupic, jakie bakterie aby rozpuscic zawartosc szamba i zminimalizowac nieprzyjemny smrod?
        • Gość: gość Re: bakterie do szamba IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.13, 06:29
          Polecam zakupić takowe bakterie w LeroyMerlin.
          • Gość: Gosc Re: bakterie do szamba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.13, 19:24
            Ja polecam strasznie bakterie firmy SUBIO. Uzywam ich od 5 lat, raczej nie bede zmienial ich na inne. Sa bardzo skuteczne i dosc tanie. Uzywalismy ich bakterii takze do oczka, szczerze moge je polecic.
            • szymonwerblinski Re: bakterie do szamba 29.08.13, 12:46
              W żadnym wypadku nie kupujcie tego typu produktów w marketach budowlanych gdyż są to produkty z niższej półki zapierające bardzo małą ilość bakterii a czasami nawet ich brak.

My w domu stosujemy bakterie zawarte w preparatach firmy Bio7 - są to preparaty francuskie gwarantujące jakość. Kupuje je zwykle przez internet np tutaj dooczyszczalni.pl/index.php?d=szukaj&producent=6
              • Gość: MichałRadlin Re: bakterie do szamba IP: *.ibd.gtsenergis.pl 06.11.13, 13:56
                Ja kupuję tabletki bioEksperta, gdzieś czytałem, chyba w Viridisie, że wśród preparatów na naszym rynku mają największą zawartość aktywnych bakterii. Oprócz tego podmiotem odpowiedzialnym jest firma, która działa na rynku od ponad 20 lat i wywodzi się z pracy w przemyśle: oczyszczalnie, fabryki itp. co wpłynęło na mój wybór.
                Dostepne np w aktywatory.pl/53-tabletki-biologiczne

Pzdr
              • nawalonych7krasnali Re: bakterie do szamba 08.11.13, 12:51
                szymonwerblinski napisał:

> My w domu stosujemy bakterie zawarte w preparatach firmy Bio7 - są to preparaty francuskie gwarantujące jakość. Kupuje je zwykle przez internet np tutaj dooczyszczalni.pl/index.php?d=szukaj&producent=6

Jakość - palce lizać :)

Niwelowanie zapachów i gęstych części to nie ma za bardzo co przesadzać i każde bakterie to zrobią - tj każdego producenta, bo jeśli chodzi o skład bakterii to nie róznią się, bo takich szczepów nie ma za wiele. Gwarancją jest jedynie regularne stosowanie - jeśli ktos myśli, że kupi raz na rok, to niech zapomni o efektach.
                Trzeba również zapoznać się ze sposobami, aby korzystać z szamba nie zabijając tych bakterii. Tzn tłuszcz z patelni najpierw zneutralizować - zalać go np płynem do naczyń, każdy pro ekologiczny powinien to wiedzieć :-D , jak i stosować chemię do mycia, która na opakowaniu ma opis, że nie szkodzi bakteriom szambowym. Taka pielęgnacja gwarantuje, że zapachy z procesów rozkładowych biologicznych produktów jest nieobecny, a jedyny zapach to zapach proszku do prania, czy ogólnie chemii.
                Pozostaje pytanie, czy chcemy to wylewać do ogródka... hmmm niestety większość tych co mają pieniądze na wybudowanie domu żyłują nawet na podstawowych zasadach higieny i nawet nieprzerobioną zawartosć wylewają za płot, do sąsiada, czy nawet na swoje podwórko... Po co im wogóle kibel w domu? - równie dobrze można wysr... się na podwórku... Idąc tym tropem, to zawartość przerobioną przez bakterie - oczyszczoną - mogli by nawet używać do gotowania kartofli.
                • Gość: Łukasz Re: bakterie do szamba IP: *.static.chello.pl 27.02.14, 19:41
                  ach temat rzeka. poprzednik ma rację że bakterie załatwią wszystko jak się je odpowiednio stosuje. mam oczyszczalnie z drenami od 10 ponad lat. przetestowałem duuużo różnych preparatów aż doszedłem do wspomnianych bio siódemek i jakoś chyba przy nich zostane:)
                  dobry preparat + ograniczenie zrzucania tłuszczu + preparaty ekologiczne i wsjo w porządku.
                  fajne rzeczy eko: aktywatory.pl/20-mycie-czyszczenie-dezynfekcja
                  • bartosz.stepien Re: bakterie do szamba 04.09.14, 14:59
                    Również mam przydomową oczyszczalnię od kilku lat i uparcie wsypuje bakterie. Ponieważ z natury jestem samosiem to od jakiegoś czasu grzebałem w sieci w poszukiwaniu informacji jak sobie samemu bakterii nachodować. I oto na co w końcu wpadłem :)
                    "From the Agricultural Engineering Department of Michigan State University newsletter:

Q. Should I use commercially available additives in my septic system?

A. There are numerous additives on the market that claim to improve the biological activity in the septic system and some suggest that if you use a particular additive you may not have to pump your septic tank. Research has shown that there is little if any benefit to be gained by using additives in a septic system that is regularly used and where the solids that accumulate in the septic tank are removed every few years. Additives that advertise reduction in septic tank pumping may actually result in solids that are intended to be removed and kept in the septic tank, washing out into the drainfield. We do not recommend the use of any additives in septic systems."

Z grubsza, Wydział Inżynierii Rolniczej z Uniwerku w Miszigan nie zaleca stosowania żadnych dodatków do szamba ponieważ badania pokazują znikomy lub żaden ich wpływ na zawartość zbiornika.

Bardzo mi się te wyniki badań podobają i w sumie są zgodne z moimi obserwacjami. Wszędzie gdzie szukałem pojawia się informacja o umiejętnym korzystaniu z szamba jako podstawowym warunku poprawnego działania systemu.
                    Jeśli komuś śmierdzi z szamba w domu to ma raczej złą/niesprawną wentylację systemu. Jeśli śmierdzi na na zewnątrz - zasadniczo ścieki bytowe to nie są perfumy więc szczególnie ładnie nie pachną ale być może za dużo w ściekach tego co morduje bakterie (patrz spis rzeczy dozwolonych i niedozwolonych w przydomowych oczyszczalniach).

Z bakteriami to jest tak, że o ile nie będziemy im podrzucać antybiotyków i chloru to one się będą mnożyć i mnożyć. Byle miały coś do jedzenia.

Reasumując - w trakcie antybiotykoterapii sikamy pod płot zamiast do szamba, a bakterie niech kupują ci co nie mają płotu ;)

Pozdrawiam
                    • sayyesssss Re: bakterie do szamba 05.11.14, 12:37
                      a nie wydobywa wam się nieprzyjemny zapach z tego szamba? moi rodzice mają dokładnie taką instalację, ale po kilku latach nie mogę się pozbyć tej woni i żadne bakterie wrzucane do szamba nie pomagały. dlatego ja u siebie przy domu mam oczyszczalnie zamówioną z oczyszczalnieprzydomoweadah.pl/, ale to nie zmienia faktu, że rodzicom w tym momencie nie wiem po prostu co doradzić
                      • km_58 Re: bakterie do szamba 26.06.15, 15:07
                        Witam. Czytałem z uwagą wszystkie wypowiedzi w temacie odory z szamba. Odpowiedź i wyjaśnienie może być tylko jedno. W tego typu środowisku (ścieki) brak jest tylko bakterii tlenowych. One oczywiście tam są ale uśpione albo jest ich bardzo mało. Przyczyna to brak odpowiedniej ilości tlenu aby mogły się rozmnażać. Wszelkiego rodzaju dostępne na naszym rynku środki stosowane nawet w b.dużych dawkach nie zdają egzaminu. Bez odpowiednich szczepów i tlenu ilość zastosowanych bakterii tlenowych nie ma znaczenia. Będą odory i sporo osadu na dnie. Gdy dotyczy to szamba to pół biedy. Ale gdy mówimy o przydomowych oczyszczalniach z drenażem rozsiąkowym to kłopot murowany. Osad prędzej czy później zamuli te dreny. Jedynym TOP skutecznym preparatem biologicznym jest ECO TABS. Od paru lat dostępny w Polsce i w Europie. Tylko w tej technologii zastosowano odpowiednie szczepy bakterii tlenowych i do tego cząsteczkowy tlen ( O2 ). Jest to Technologia Separacji Microdot. Opatentowana w USA. Dzisiaj technologia ta powoli "przebija" się do przodu. Zainteresowanie Eco Tabs jest coraz większe. Zarówno osób prywatnych, jednostek budżetowych typu Zakłady Komunalne, Oczyszczalnie ścieków. Dla przykładu problemy te rozwiązane zostały dzięki zastosowaniu Eco Tabs między innymi w Zakładzie Wodociągów i Kanalizacji w Świeciu nad Wisłą. Odorów brak, tłuszczy w sieci i przepompowniach brak, osadu w studniach i przepompowniach jak na lekarstwo. Wyjaśnienie dla znawców jest proste. Odpowiednie, nie zmutowane szczepy bakterii tlenowych + O2 muszą dać efekt. Zastanówcie się proszę przez chwilę - w każdej oczyszczalni z bioreaktorem bez dużej ilości podawanego tlenu odpowiedniego "wyniku" nie osiągnie się nigdy. Wszelkie inne dostępne środki bez tlenu z góry skazane są na porażkę lub dużo gorsze wyniki. Kupowanie ich i stosowanie bez względu na cęnę mija się z celem. . . . . Tak jak już pisałem wyżej - niskie koszty zakupu i ilość wrzuconych bakterii nie ma tu żadnego znaczenia. No to by było na tyle. Zachęcam do fachowej lektury o przyczynach zagniwania ścieków i związanymi z tym odorami- osadami.
                        Więcej: Marek Kobyłecki tel. 514 913 845
                        Pozdrawiam
                        • biotron Re: bakterie do szamba 09.10.16, 14:25
                          Lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie bakterii w płynie. Są to żywe szczepy bakterii tlenowych i beztlenowych, dzięki którym zachodzi prawidłowy proces rozkładu biomasy. Bez bakterii beztlenowych, podczas rozkładu zachodzi synteza amoniaku i siarczków, odpowiedzialnych za odory w szambie. Dlatego polecam Bio-Trakt, mieszaninę odpowiednio dobranych szczepów bakterii tlenowych i beztlenowych.
                          Bio-trakt z powodzeniem stosowany jest w wielu oczyszczalniach i trakcjach ściekowych w Polsce. Polecam probiotyki.biotron.pl/bio-trakt-preparat-do-szamb
                          • magda260 Re: bakterie do szamba 28.01.17, 22:45
                            najlepsze bakterie do szamb i przydomowych oczyszczalni do kupienia w www.bioekowy.pl - najlepsze ceny. Zawsze tam kupuję
      • zuza.ryba Re: bakterie do szamba 23.11.20, 21:38
        Polecam bakterie od firmy Biozym, jest to bardzo skuteczny produkt. W ofercie firma ma również wiele innych przydatnych artykułów do przydomowego szamba lub oczyszczalni.
      • robzap Re: bakterie do szamba 24.11.20, 20:02
        Na allegro bez problemu znajdziesz specjalne saszetki przeznaczone do neutralizacji
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka