Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

UMOWA NAJMU

IP: *.lubin.dialog.net.pl 16.09.02, 16:03
    mam problem.mam do wynajęcia 3 pokojowe mieszkanie, ale nie chce zawierac
    umowy najmu w formie pisemnej z uwagi na obowiazujaca ustawe o ochronie
    lokatorow (chroni w zasadzie tylko interes lokatora a nie moj jako
    wlasciciela). jakie sa konsekwencje prawne zawarcia takiej umowy w formie
    ustnej (chodzi o to zeby fizycznie nie bylo takiej umowy). czy to uchroni
    mnie od licznych obowiazkow nalozonych w/w ustawa np. w zakresie wypowiadania
    umowy, lokalu zastepczego? czy rowniez zawacie tej umowy w formie ustnej
    naklada na mnie obowiazki przewidziane ta ustawą?
    Obserwuj wątek
      • Gość: h Re: UMOWA NAJMU IP: *.acn.waw.pl 17.09.02, 01:15
        jestes conajmniej nieuczciwy i zapewniam cie ze nikt od ciebie nie wynajmie
        mieszkania w ten sposob...
        • Gość: ajax Re: UMOWA NAJMU IP: *.ite.waw.pl 17.09.02, 11:10
          Gość portalu: h napisał(a):

> jestes conajmniej nieuczciwy i zapewniam cie ze nikt od ciebie nie wynajmie
          > mieszkania w ten sposob...

Uczciwy sie znalazl. A ustawa jest uczciwa ? Jak sie nie wynajmie, to sie
          zamieszka pod mostem, cha.cha.cha. Jesli oczywiscie znajdzie sie wolne miejsce.
          Idzie zima, spiesz sie.

Lokatorzy sami sprawili sobie klopoty wymuszajac uchwalenie bubla roku - ustawy
          ich chroniacej. Panstwo nie jest w stanie samo wybudowac odpowiedniej liczby
          mieszkan na wynajem. Jedynie prywatny kapital moze to uczynic. Aby tak sie
          stalo, konieczne jest urynkowienie czynszow i ulatwienie eksmisji. Najem za
          zaplata czynszu musi sie oplacac. Jesli sie nie oplaca, to sie nie buduje.
          Kolko sie zamyka.
      • Gość: siciliana Re: UMOWA NAJMU IP: 212.106.6.* 17.09.02, 08:15
        Ja mam ten sam problem. Jeżeli chodzi o ustną umowę, to może być problem, bo
        najemca może udowodnić, że zawarł z tobą ustną umowę najmu, i mimo wszystko
        chronią go przepisy. Zastanów się nad umową użyczenia, spisujesz ją na
        określony przedział czasowy (a nie min. na 3 lata jak w umowie najmu)może to
        być nawet miesiąć, dwa, potem mozesz ją odnowić aneksem. Problem polega na tym
        ze w tej umowie nie moze byc mowy o czynszu, takze tu musisz umówić się ustnie
        ze najemca będzie płacić ci czynsz np. miesięczny z góry.
        Jezeli chcesz więcej szczegółow to pytaj
        pozdrowienia
        • Gość: gosia Re: UMOWA NAJMU IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.02, 13:40
          Czesc , mam rowniez mieszkanie do wynajecia, na czym polega roznica miedzy
          umowa najmu , a uzyczenia?? Czy ona tez jest brana pod uwage w Urzedzie
          Skarbowym, bo korzystalam z ulgi budujac mieszkanie na wynajem??

Gość portalu: siciliana napisał(a):

> Ja mam ten sam problem. Jeżeli chodzi o ustną umowę, to może być problem, bo
          > najemca może udowodnić, że zawarł z tobą ustną umowę najmu, i mimo wszystko
          > chronią go przepisy. Zastanów się nad umową użyczenia, spisujesz ją na
          > określony przedział czasowy (a nie min. na 3 lata jak w umowie najmu)może to
          > być nawet miesiąć, dwa, potem mozesz ją odnowić aneksem. Problem polega na
          tym
          > ze w tej umowie nie moze byc mowy o czynszu, takze tu musisz umówić się
          ustnie
          > ze najemca będzie płacić ci czynsz np. miesięczny z góry.
          > Jezeli chcesz więcej szczegółow to pytaj
          > pozdrowienia
      • Gość: krotki Re: UMOWA NAJMU IP: 217.96.43.* 17.09.02, 16:57
        Gość portalu: q napisał(a):

> mam problem.mam do wynajęcia 3 pokojowe mieszkanie, ale nie chce zawierac
        > umowy najmu w formie pisemnej z uwagi na obowiazujaca ustawe o ochronie
        > lokatorow (chroni w zasadzie tylko interes lokatora a nie moj jako
        > wlasciciela). jakie sa konsekwencje prawne zawarcia takiej umowy w formie
        > ustnej (chodzi o to zeby fizycznie nie bylo takiej umowy). czy to uchroni
        > mnie od licznych obowiazkow nalozonych w/w ustawa np. w zakresie wypowiadania
        > umowy, lokalu zastepczego? czy rowniez zawacie tej umowy w formie ustnej
        > naklada na mnie obowiazki przewidziane ta ustawą?

umowa najmu nie musi byc zawarta na pismie !!!!!
        ustna jest tak samo ważna i podlega ustawie o ochronie praw lok.!!!
        nic Cie przed tym nie uchroni
        -a jedyna rada poczekac, nowelizacja juz w sejmie, od stycznia wejdzie pewnie,
        ale kompletnie nic to nie zmieni - jak trafisz na chama to nie będzie Ci płacił
        i go nie rudszysz długo!!!!!!!!! szczególnie po dzisiejszym wyroku TK odniośnie
        doręczeń czyli po 1 IV 2003 jak wejdzie w życie

jest jedna rada wynając niby na biuro te mozna wywalic od ręki ale tu wchodzi
        VAT - o ile przekroczysz 10.000 Euro rocznie obrotu lub mamsz firme

generalnie jeżeli to mieszkanie za które Ty musisz płacic cos do spółdzielni
        lub wspólnoty zastanów sie zanim wynajmiesz - możesz wpaśc w kanał,

acha można spróbowac studentom ich zawsze łatweiej ruszyć ale tylko kilkorgu
        nigdy pamom!!

Pozdrawiam

PS treśc umowy jest dostepna w necie właściwie wszędzie.
      • Gość: e Re: UMOWA NAJMU IP: 132.198.175.* 01.11.02, 14:54
        zrob umowe wypowiadajaca z data do przodu i kaz podpisac przed wprowadzniem
        sie. Potem kaz podpisywac takie umowy przed uplywem terminu tej poprzedniej.
        Slyszalam e to dziala

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka