Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mniej za wpis do księgi wieczystej

IP: 217.168.133.* 26.10.05, 11:46
    Bdury! Cy ktoś weryfikował wypowiedzi z artykułu??? Np.:
    "Ci, którzy kupują je za kredyt bezpośrednio od deweloperów, są zwolnieni z
    opłaty sądowej za ustanowienie hipoteki - przypomina Agnieszka Nachyła z
    Banku Millennium."
    Otóż, po zaciągnięciu kredytu należy załatwić wpis hipteki kaucyjnej,
    a Sąd pobiera za to opłatę.
    Obserwuj wątek
      • Gość: sponsor A Budimex robi ludzi w balona IP: 217.168.133.* 26.10.05, 11:59
        1) pobierając opłatę manipulacyjną w wysokości 2% wartości nieruchomości!!!
        Jeżeli ktoś "kupuje" (dokładniej: w ramach cesji) mieszkanie od osoby, która
        zrobiła przedpłatę. To jest skandal, ponieważ stawka jest wyśrubowana po
        poziomu opłaty na rynku wtórnym.
        2) nie chcąc podpisywać aktów notarialnych w przyszłym roku. Tłumaczenie pani z
        Budimexu to kpina. Przecież Budimex najpierw pobiera pieniądze, a na akt czeka
        się dosyć długo. Pieniążki są więc na koncie, a akt notarialny pojawia się
        później;
        a) w terminie wygodnym dla Budimexu
        b) we wskazanej przez Budimex kancelarii
      • Gość: klient.BX wypowiedz BX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 12:24
        Od pol roku BX ma juz na koncie moje 250.000 za mieszkanie a zmusza mnie do
        podpisania umowy notarialnej i kosztow w wysokosci 3000 zl, bo dzial sprzedazy
        BX SA musi sobie wykazac, ze jednak sprzedal te mieszkania!

• Gość: wqur. Re: wypowiedz BX IP: 213.17.149.* 02.03.06, 14:28
          przeczytałem i poczułem sie jak by mi ktoś ukradł 2 tys., tyle płaciłem w 2005
          roku za wpis do księgi wieczystej, mam takie wrażenie że to poprzednie rządy
      • Gość: jp Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 26.10.05, 12:26
        Wcale nie - jeśli w piśmie, które wystawia bank znajdzie się zapis, że kredyt
        jest na cele budownictwa mieszkaniowego to taki wniosek jest zwolniony z
        kosztów sądowych. Sam sprawdzałem na własnym kredycie. Obciążenie hipoteki
        wyniosło mnie 0 zł.
        • Gość: wk Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: 195.20.110.* 26.10.05, 12:50
          To masz fuksa, że nie mieszkasz we Wrocławiu, tu sąd interpretuje 1/25 jakiejś
          tam opłaty nie pamiętam jak sie to nazywa, wpis chyba. Mnie skasowali na 625
          zł, jak interweniowałem w sądzie to mi powiedziano, ze mi to opóźni wpis o pół
          roku więc sobie podarowałem. ZŁODZIEJE!
          • Gość: HIPOTEK Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 13:39
            chyba nie tyle intrepretują, ile bardziej nie wiedzą.
            1/20 wpisu stosunkowego to jest zasada ogólna wynikająca z rozporządzenia w
            sprawie wysokości wpisów sprawach cywilnych.
            zwolnienie z kolei wynika z rozporządzenia z 30.06.98 r. w sprawie określenia
            ulgowych stawek opłat sądowych oraz zwolnień od tych opłat w sprawach o
            zabezpieczenie należności z tytułu udzielanych przez banki kredytów, pożyczek
            pieniężnych, gwarancji bankowych i poręczeń.
            wiwat polski prawodawca - po co uzupełnić istniejący akt prawny o nowe
            regulacje - lepiej stworzyć nowy, dotyczący zupełnie innego zagadnienia.
            • lili74 Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej 27.10.05, 13:26
              Wg ustawy na ktora sie powolujesz zwolnienie z oplaty jest za wpis hipoteki
              zwiazanej z kredytem na budownictwo mieszkaniowe tylko w przypadku gdy hipoteka
              jest ustanowiona na nieruchomosci kredytobiorcy! A w przypadku dewelopera jest
              to zakup.
              l.
      • Gość: gość Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.bpbank.com.pl 27.10.05, 14:25
        A czy ktoś wie czy to prawo już jest uchwalone czy to dopiero propozycja.
      • Gość: 666 Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 21:16
        Brawo!!
        Teraz kolej na notariuszy!!
        • Gość: ALek Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: 213.17.149.* 02.03.06, 14:25
          dokładnie, to to jest dopiero granda, 3,5 tys. za 5 minut roboty
          swoją drogą wreszcie ten kraj zaczyna normalnie, SLD to by poszło na układ z
          prawnikami i pewnie jeszcze te opłaty podniosło
      • Gość: lalutka Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.osk.enformatic.pl 28.10.05, 17:47
        No to mam pecha!Za wpis do ks.wieczystej w 2004 zapłaciłam 1.400 zł, natomiast
        żeby było zabawniej za skreslenie z hipoteki nastepne 200 zł.Szcześciarze
        przyszłoroczni!!!
      • Gość: arfer Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 28.10.05, 20:01
        Po nowelizacji wpis hipoteczny będzie kosztował 200 zł a nie jak obecnie -
        proporcjonalnie do wartości przedmiotu i przeznaczenia kredytu.

Natomiast za ustanowienie hipoteki kaucyjnej czy zwykłej opłaca się podatek od
        czynności cywilnoprawnych, składa druk PCC1. Ale to nie opłata sądowa.
      • Gość: zakręcony Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: 217.97.158.* 02.11.05, 13:26
        A czy wpis do księgi musi być w tym samym czasie co akt notarialny zawarty z
        devoloperem?????
        • grzegorz.zalewski Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej 14.11.05, 12:00
          Nie prawdą też jest, że trzeba mieć akt notarialny by móc skorzystać z ulgi remontowej !!! Jest już na to orzeczenie jednego z US opublikowane na stronach Ministerstwa Finansów. Deweloperzy dbają tylko o swoje interesy. A jeszcze jedno głupie pytanie :) skoro panie dyrektor ds. handlowych pisze, że bez aktów nie mogą wykazać sprzedaży to czym są transze płacone za kolejne etapy budowy i faktury, które za to powinni wystawiać ???

Pzdr,
          Kiler
          • Gość: bri Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 18:16
            Przypuszczam, że transze nasze zgodnie ze stanem faktycznym stanowią w
            księgowości developera "kredyt" jaki biorą u kupujących.
      • Gość: Z Wrocławia Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.e-wro.net.pl 04.01.06, 20:57
        Prosze o pomoc, mam kilka pytań, może ktoś wie:
        1. czy nowe opłaty sądowe po 02 marca 2006 dotyczą aktów notarialnych zawartych
        po dacie rozpoczęcia obowiazywania ustawy, czyli po 02 marca?

2. Czy też opłaty zależą od tego kiedy wniosek do sądu został złożony?

3. A jakie będą opłaty za założenie księgi wieczystej (nie wpisy w nią , czy
        hipoteki)

Dzięki za ewentualną pomoc.

• Gość: Nieprawda Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.bremultibank.com.pl 13.01.06, 07:53
        Zapis w artykule jest prawidłowy. Jeśli kupuje Pan mieszkanie od developera, w
        w OŚWIADCZENIU BANKU (niezbednym do hipoteki) jest wymieniony cel "budownictwo
        mieszkaniowe" (od pewnego czasu mieszkania od developera są tak okreslane),
        wtedy nie ma opłaty sądowej.

Odnośnie hipoteki kaucyjne...
        A hipoteka kaucyjna jest stosowana przy kredytach walutowych, przy kredytach w
        PLN jest kaucyjna i zwykła.
      • Gość: mj2000@go2.pl Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.csk.pl 14.01.06, 20:00
        Witam!

Spłaciłem kredyt i moj bank wydał mi zaswiadczenie uprawniające mnie do wykreślenia hipoteki. Policzono mi 355 zł za wykreślenie hipoteki z ksiegi wieczystej. Płacić czy poczekac miesiac i bedzie to 200 zl? Czy nowelizacja też obejmuje wykreslanie hipoteki, czy tylko załozenie?

Pozdrawiam
        • Gość: gośc Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 21:19
          nowelizacja dotyczy róenież wykreślenia hipoteki, wykreślenie kosztuje 1/2
          opłaty za wpis, wg przepisów od 02.03.2006 za wpis hipoteki do KW zapłacimy
          200zł więc za wykreślenie 100zł.
          • Gość: blanik Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.acn.waw.pl 19.02.06, 23:04
            A mnie w Sadzie powiedzieli ze wykreslenie z ksiegi kosztuje bodajze 1/5 wpisu,
            skad informacja ze 1/2? To wazne bo wybieram sie z papierami do Sadu w czwartek
            ale moze poczekac?
      • Gość: Basia Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 18:33
        zgadzam się z tym że wpis do księgi wieczystej ma wnosić mniej,ponieważ nie
        każdego stać żeby płacić takie duże pieniądze za wpis.
      • Gość: kasia Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 18:38
        To są same kłamstwa tylko obiecujecie a nie dajecie.
      • Gość: maslo a co z aktem notarialnym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 12:57
        a mozna teraz zaplacic notariuszowi za akt noatrailny a wpis zrobic w marcu?
      • Gość: Ja Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.ib.tcz.pl / *.tcz.pl 26.01.06, 23:09
        Jaka ta Polska bankowość zakłamana, a najbardziej Millenium, którego pracownik
        się wypowiada. Ten Bank akurat stoi tyłem do klienta. Nic go nie obchodzi ktoś
        kto bierze kredyt. Wpis do hipoteki musi zostać załatwiony od razu i nie ważne
        że kredyt jest ubezpieczony na trzy miesiące. Tak samo postępują też inne Banki.
        Przetestowałem to teraz na własnej skórze bo akurat sprzedaję mieszkanie na
        które mam kredyt z millenium i kupuję dom na kredyt w innym banku. Wyobraźcie
        sobie że tłumacząc w Banku Millenium pracownikowi że potrzebne mi jest
        zaświadczenie o całkowitej splacie kredytu , ponieważ drugi bank wymaga tego aby
        uruchomić kredyt na dom, a ja jeżeli tego nie załatwię to będę na
        bruku,(transakcje odbywają się równolegle) otrzymuję odpowiedź że musi to
        wystawić Warszawa, bo oni nie mogą i może to potrwać nawet miesiąc, a przecież
        składam dyspozycje spłąty kredytu i w komputerze nawet widać że są środki i w
        danej chwili kredyt jest spłacany i rachunek zamknięty.Jestem teraz w kropce,
        nabawiłem się siwych włosów itp. Jeżeli nie wyjdzie to chyba nie będę miał
        innego wyjścia jak skarżyć Bank Millenium cywilnie, bo stracę dom i wszystko.
        PRZESTRZEGAM WSZYSTKICH NIE ZADAWAJCIE SIE Z BANKIEM MILLENIUM!!!!Pani która
        kupuje ode mnie mieszkanie zadała się z tym właśnie Bankiem i tak jak miało być
        pięknie i wszystko załatwione w dwa tygodnie maksymalnie(tak obiecywali) trwa
        już drugi miesiąc, ponieważ raz ktoś udzielił złych informacji, raz ktoś
        zapomniał podpisać(oczywiście ze strony Banku) itp.cały czas jakieś problemy.
        Pozdrawiam. Przepraszam że odbiegłęm od tematu jednak mnie coraz bardziej
        ponosi. Przez głupie zaświadczenie mogę stracić wszystko.
      • Gość: Marek Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.02.06, 17:16
        "Dyrektor ds. handlowych w Budimeksie Nieruchomości Ewa Perkowska potwierdza
        to, ale równocześnie wyjaśnia, że takie są wymogi prawno-księgowe w jej firmie.
        Jest ona częścią grupy kapitałowej notowanej na giełdzie. Budimex Nieruchomości
        zakończył właśnie dwie duże inwestycje - w sumie 450 mieszkań. Gdyby firma
        odwlekła do marca akty notarialne przenoszące własność, to w tym roku
        wykazałaby zerową sprzedaż."

Ta wypowiedź nie jest prawdziwa: Przedsiębiorstwa notowane na giełdzie
        zobowiązane są do przestrzegania Międzynarodowych Standardów Sprawozdawczości
        Finansowej. Sprzedaż za dany okres nie równa się wartości wystawionych faktur.
        Wg Międzynarodowego Standardu Rachunkowości 11 przedsiębiorstwa budujące aktywo
        (a takim jest nieruchomość) są zobowiązane do wykazania sprzedaży zgodnie ze
        stopniem zaawansowania w budowie tego aktywa. A zatem jeśli nieruchomość jest
        gotowa, to Budimeks ma obowiązek wykazać sprzedaż, mimo, że nie wystawił
        faktury.
      • Gość: lookazme Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.76.classcom.pl 25.02.06, 18:38
        www.rynekmieszkan.pl
      • Gość: Ola Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 18.03.06, 12:56
        Ta nowa ustawa obowiazujaca od marca jest bardzo niekorzystna dla osob
        kupujacych mieszkanie na rynku pierwotnym.Za wpisy obu hipotek /zwyklej i
        kaucyjnej -kredyt we frankach szwajc./majac zaswiadczenie z banku ze udzielono
        kredytu na cele mieszkaniowe/ , sad nie mial prawa pobrac zadnej oplaty - /wg
        poprzedniej ustawy/.Wg nowej ustawy musze zaplacic po 200 zl od kazdego
        wpisu,czli razem 400 zl.Koszty placone u notariusza niezaleznie od
        obowiazujacej ustawy wcale sie nie zmienily ,sa nadal kretynsko wysokie.
      • 1plackarz Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej 23.03.06, 09:45
        WYMIAR SPRAWIEDLIWOŚCI

Księgi wieczyste przestają hamować obrót nieruchomościami

Coraz mniej spraw zalega w sądowych wydziałach ksiąg wieczystych. Krócej czeka
        się też na założenie księgi oraz wpis.

Proces pełnej komputeryzacji ksiąg potrwa wiele lat. Na zdjęciu Wydział Ksiąg
        Wieczystych w Sądzie Rejonowym dla Warszawy Mokotowa
        (c) ROBERT GARDZIŃSKI
        Opinie dotyczące poprawy pracy wydziałów wieczystoksięgowych są podzielone. Nie
        wszyscy petenci odczuwają poprawę.

Tymczasem Ministerstwo Sprawiedliwości uważa, że pracę wydziałów
        wieczystoksięgowych usprawnia przede wszystkim sukcesywne wprowadzanie
        elektronicznych ksiąg wieczystych. Proces ten zaczął się w październiku 2003 r.
        Na pierwszy ogień poszło pięć sądów rejonowych w: Olsztynie, Płocku, Bytomiu,
        Wejherowie oraz dla Warszawy Mokotowa.

Do 1 stycznia 2006 r. wprowadzono elektroniczne księgi w 66 wydziałach, w tym
        roku będzie je miało dalszych 55 wydziałów, w tym te z Białegostoku, Lublina,
        Białej Podlaskiej, Cieszyna, Żywca. Sukcesywnie będą dołączać do nich kolejne
        wydziały sądowe. Zakłada się, że proces komputeryzacji ksiąg potrwa jeszcze
        wiele lat.

Komputeryzacja pomaga, ale stopniowo
        Petenci sądów, w których wdraża się elektroniczne księgi, muszą na kilka
        miesięcy uzbroić się w cierpliwość. Trzeba stworzyć wersję elektroniczną ksiąg
        wieczystych i przeprowadzić tzw. migrację. Migracjato nic innego jak wożenie
        starych papierowych ksiąg do specjalnego ośrodka, gdzie nadaje się im formę
        elektroniczną. Potem wracają do sądu.

Dopóki księga nie ma wersji elektronicznej, dopóty nie można z niej korzystać.
        W sądach tworzą się więc zaległości. Można zatem na załatwienie sprawy poczekać
        kilka miesięcy. Gdy już jednak księga ma wersję elektroniczną, okres
        oczekiwania znacząco się skraca, a sprawy stopniowo znikają z półek sądowych.

W porównaniu z ogólną liczbą wydziałów wieczystoksięgowych (345) postęp na
        razie nie jest duży, ale elektroniczne księgi wprowadzono najpierw w dużych
        miastach, gdzie wpływa najwięcej spraw i najdłużej czeka się na ich
        załatwienie.

Dodatkowe etaty i podziały
        Wydziały wieczystoksięgowe w Poznaniu i Warszawie, gdzie zaległości były zawsze
        duże, podzielono na mniejsze. Była to dobra decyzja, bo zaczęły szybciej i
        sprawniej pracować.

Nie bez znaczenia jest także zwiększenie zatrudnienia w sądach. W 2005 r.
        dostały 100 etatów referendarskich (wszystkie przypadły wydziałom
        wieczystoksięgowym).

Ze statystyki Ministerstwa Sprawiedliwości wynika, że jeszcze kilka lat temu
        trzeba było czekać na rozpatrzenie sprawy minimum 3 miesiące, a w dużych
        miastach - co najmniej rok. W Warszawie np. czas oczekiwania wynosił nawet 14
        miesięcy.

Sprawy znikają pomału z półek
        Teraz czeka się od 1,5 do 3 miesięcy. W niektórych miastach jednak trwa to
        nawet pół roku. Są to: Wrocław, Łódź, ale i tam sytuacja stopniowo się
        poprawia.

Nie oznacza to jednak, że sądy nie mają już żadnych zaległości. W tej chwili
        wynoszą one 295 374, z czego 22 sprawy oczekują powyżej 5 lat, ponad 7350 spraw
        oczekuje na rozpoznanie powyżej 12 miesięcy (stanowią one 2 proc.), od 6 do 12
        miesięcy - 23 366 (7,9 proc. wszystkich wniosków), ale - jak zapewnia
        Ministerstwo Sprawiedliwości - ciągle ich ubywa. Świadczyć mogą o tym np. dane
        z Wrocławia. Na koniec 2005 r. zaległych spraw było tam ok. 20 tys., w tym roku
        liczba ta spadła do 14 tys.

W ubiegłym roku do sądów wpłynęło 2,5 mln wniosków o założenie księgi
        wieczystej oraz o wpisy do nich. To o 55 tys. mniej niż przed rokiem.

RENATA KRUPA-DĄBROWSKA

--------------------------------------------------------------------------------

Poprawa to fikcja

Jacek Bielecki, dyrektor generalny Polskiego Związku Firm Deweloperskich
        Nie widzę, żeby wydziały wieczystoksięgowe pracowały sprawniej. Na wpis do
        księgi wieczystej w Warszawie czekam od 6 miesięcy do roku. Zdarzyło się także,
        że zagubiono księgę wieczystą i sąd długo nie mógł jej znaleźć. Do takich
        sytuacji przecież nie powinno w ogóle dochodzić.

Nie ma dla mnie znaczenia, czy księga jest elektroniczna, czy papierowa, mnie
        interesuje tylko jedno: otrzymanie wpisu od ręki oraz założenie księgi
        wieczystej w ciągu tygodnia. Niestety, w Warszawie jest to, moim zdaniem,
        ciągle niemożliwe.

Drukuj artykuł Wyślij artykuł

| Bez polskich znaków |
        | Rzeczpospolita | Z ostatniej chwili | Archiwum | Serwis Ekonomiczny | Serwis
        Prawny | Cennik | Regulamin | Serwis WAP | Prenumerata
        | Reklama | English/Deutsch | O nas | Praca i staże | Zgłaszanie uwag |
        Kontakt |
        © Copyright by Presspublica Sp. z o.o.

• Gość: Ewa Re: Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.zdnet.com.pl 30.03.06, 19:12
        Totalna sciema za wpis hipoteki Sąd w Łodzi pobiera opłatę w wysokosci 200
        złotych a nie 60!!!!!!!!! Wiem co mówię bo pracuję w Biurze Posrednictwa
        Nieruchomosciami! Zanim przećwiczyłam to w praktyce wprowadzałam swoich
        klientów w bład podając im opłatę sądową o której wysokości tyle bębniły media!
        Paranoja dla wiekszości to wcale nie jest taniej...
      • Gość: Marcin Mniej za wpis do księgi wieczystej IP: *.gddp.lublin.pl 19.08.06, 11:48
        Trochę po czasie, ale dopiero teraz przeczytałem i mam nadzieję, że Ewa
        przeczyta poniższe.
        Droga Ewo, proponuję przeczytać art. 42.1 ustawy o kosztach sądowych i hipotece
        (200 zł od wniosku o wpis ograniczonego prawa rzeczowego), a następnie art.
        244.1 kodeksu cywilnego (hipoteka JEST ograniczonym prawem rzeczowym).
        Piszę to tylko i wyłącznie ze względu na przytoczenie Twojego charaktru pracy i
        uważam, że jako "pośrednik" nie powinnaś zabierać głosu w sytucji, w której
        powinnaś posiadać fachową wiedzę, a wykazujesz się całkowitą niekompetencją.
        Boże bron przed takimi pośrednikami, psują środowisku opinię !!!
        Pozdrawiam Czytelników, Marcin
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka