Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Gdzie oferty sprzedaży?

IP: *.acn.waw.pl 09.11.05, 00:35
    Witam!

Przymierzam się do kupna kawalerki w Warszawie. Gdzie znajdę oferty sprzedaży
    mieszkań?

Google'owałem, ale wszędzie mi wyskakują strony agencji nieruchomości. W
    gazetach - agencje. W necie - agencje.

Szlag mnie trafia. Nie zapłacę kilku tysięcy agencji za to tylko, że mi
    wynajdą ofertę. Tym bardziej, że kontaktowałem się z kilkoma i mam wrażenie,
    że rozmawiam z akwizytorami na ulicy - te same chwyty, podbijanie ceny,
    pseudomanipulacje na poziomie przedszkolaka. Żenada. Dodatkowo nic nie wiedzą
    o swoich ofertach, podstawowych informacji nie mają. Pytania, jakie zadają
    dziwnym trafem pokrywają się z rubrykami w formularzu na stronie internetowej
    danej agencji. Paranoja.
    Obserwuj wątek
      • konrado80 Re: Gdzie oferty sprzedaży? 09.11.05, 00:51
        np. u góry tegoż forum jest link do miejsca gdzie można zamieszczać ogłoszenia
        • Gość: Krzysztof Re: Gdzie oferty sprzedaży? IP: *.acn.waw.pl 09.11.05, 02:01
          mało...

jakieś inne pomysły?
          • nnike Re: Gdzie oferty sprzedaży? 09.11.05, 02:11
            www.gratka.pl/dom/index.phtml
            Tu są ogłoszenia prywatne i biur nieruchomości, ale... transakcja przeprowadzona
            przez biuro jest bezpieczniejsza, a cenę prowizji zawsze można negocjować.
            • Gość: Krzysztof Re: Gdzie oferty sprzedaży? IP: *.acn.waw.pl 09.11.05, 10:28
              > ale... transakcja przeprowadzon
              > a
              > przez biuro jest bezpieczniejsza, a cenę prowizji zawsze można negocjować.

Jako laik pytam poważnie: dlaczego bezpieczniejsza?
              Wyłóż mi, jak krowie na miedzy! ;-)

Moja sytuacja jest taka: biorę kredyt mieszkaniowy przez doradcę finansowego, on
              mi polecił notariusza i rzeczoznawcę. I od biura oczekuję tylko wynalezienia
              oferty, sprawdzenia czy nikt nie jest zameldowany. Czy coś jeszcze powinno
              zrobić biuro? I na ile procent wartości wycenić ich pomoc (do ilu starać się
              stargować z magicznych 2,9%)?

Tak sobie wydumałem, że skoro biuro dostaje prowizję od wartości mieszkania , to
              tej ceny mieszkania nie będą chcieli stargować w dół, a raczej wywindować w
              górę. Nie bardzo więc reprezentują interesy tego, kto szuka mieszkania.
              • nnike Re: Gdzie oferty sprzedaży? 09.11.05, 12:19
                Biuro też poleca notariusza, a biorąc prowizję, bierze odpowiedzialność za
                transakcję.
                Kupując prywatnie, więcej spraw załatwiasz sam.
                Ja tam wolałam, aby biuro pozałatwiało za mnie formalności, na których się nie
                znałam :)
                • Gość: Krzysztof Re: Gdzie oferty sprzedaży? IP: *.acn.waw.pl 09.11.05, 12:47

> Biuro też poleca notariusza, a biorąc prowizję, bierze odpowiedzialność za
                  > transakcję.

Na czym polega ta odpowiedzialność biura?

Tzn. za co oni odpowiadają? Za wady ukryte? Za to, że ktoś się nie podszył?

Poważnie pytam. Bo żaden z agentów nieruchomosci, którzy oddzwaniali nie
                  potrafił mi podać konkretów.
                  • lkc Re: Gdzie oferty sprzedaży? 09.11.05, 16:24
                    No tak, agencje są ubezpieczone od odpowiedzialności cywilnej - więc jakby
                    okazało się że kupiłeś mieszkanie od oszusta, któy sprzedał je jeszcze kilku
                    innym osobom - to teoretycznie powinni Ci zwrócić kasę za niedopilnowanie tego.
                    TO jest to bezpieczeństwo. Ale w praktyce większość agencji nie jest
                    ubezpieczona w odpowiedniej wysokości - tylko na jakieś grosze. Licencjonowany
                    agent musi się ubezpieczyć - ale jak wiadomo teoria swoje - a życie swoje.
                    Za wady ukryte nie odpowiadają - przeczytaj kilka umów jakie podsuwają
                    klientowi - w większości też znajdują się zapisy niezgodne z prawem (tzw.
                    klauzule niedozwolone). Zaraz na pewno jakiś agent zacznie udowadniać że tak
                    nie jest - ale wystarczy pójść do proawnika aby to wyjaśnił (porada u radcy
                    prawnego to ok 60zł)
                    Notariusza polecają - ale nie łudź się że dostaniesz lepszą taksę - bo przecież
                    wszyscy muszą zarobić. Więcej wynegocjujesz idąc do swojego notariusza, oraz na
                    pewno pomoże, jeżeli sprawa będzie skomplikowana.
                    Poczytaj przepisy o pośrednictwie obrotu nieruchomościami. JAk już rzeczywiście
                    będziesz musiał działać z agencją - pracuj tylko z ta osobą która ma licencję -
                    a nie jej pracownikem. Weź do ręki przepisy i przepytaj agenta z ich znajomosci
                    oraz zażądaj polisy ubezpieczeniowej i licencji do wglądu.
                    CO do sprawdzania nieruchomości - samodzielnie i tak będziesz musiał to zrobić,
                    z prostej przyczyny - dlaczego miałbyś ufać komuś obcemu? Wypis z księgi - sam
                    bierzesz, spółdzielnia - sam sprawdzasz, media - też, zaświadczenie o
                    wymeldowaniu - sprawdzi notariusz i jak ma głowę na karku - to nie doprowadzi
                    do transakcji jak ktoś będzie zameldowany...
                    JAk szukać ofert bez agencji - tylko upór i grzebanie w internecie tudzież
                    gazetach moze dać rezultat. Jeżeli nie uda Ci się samodzielnie - to zacznij z
                    agencją - ale stwórz własną umowę precyzującą kto co robi i do kiedy. Moi
                    znajomi tak zrobili i wtedy wiedzieli za co płacili prowizję....
                    • Gość: alek Re: Gdzie oferty sprzedaży? IP: *.acn.waw.pl 14.11.05, 18:26
                      pani ma jakies strasznie przykre doświadczenia z dzieciństwa chyba... Ja
                      poszedłem do agencji z polecenia znajomego, wszystko mi wytłumaczyli (zgodnie z
                      prawdą;)), odpowiedzieli na wszystkie niejasności i bez większych targów
                      zgodzili się na prowizje 2% (cena tranzakcji wysoka i szybko niej doszlo).
                      Zawsze kiedy zadzwonilem uzyskalem porade i zawsze na mnie czekano w umowionym
                      miejscu, czego wiecej chciec? Zaplacilem im duze pieniadze (jak za usluge), ale
                      znalezli mi bardzo korzystna oferte, na ktorej zarobilem o wiele wiecej, niz
                      zaplacilem agencji, nie tracąc czasu. Po to chyba są agencje prawda?
                  • nnike Re: Gdzie oferty sprzedaży? 10.11.05, 01:56
                    Nie prowadzę biura nieruchomości :)
                    W każdym razie oni mają już przetarte szlaki we wszystkich urzędach i na ich
                    głowie jest sprawdzanie hipoteki, liczby właścicieli, itd.

Najlepiej skontaktuj się z jakimś biurem i zapytaj, dlaczego lepiej kupować za
                    ich pośrednictwem ;)
                    • lkc Re: Gdzie oferty sprzedaży? 10.11.05, 12:51
                      Wiem :-)
                      Z tymi szlakami w urzędach i sprawdzaniu czegokolwiek - to też lekki bajer, bo
                      tak naprawdę (jak już pisałam) przy wydawaniu kwoty znacznej za mieszkanie
                      lepiej nie ufać obcym... tylko zrobić to samemu...

pozdrawiam
              • Gość: tarantula Re: Gdzie oferty sprzedaży? IP: *.crowley.pl 09.11.05, 20:03
                Zdrowo rozumujesz. Odpowiedzialność agencji to pic na wodę.
                Sprzedający ma przynieść do notariusza świeże zaświadczenie, że nikt nie jest w
                lokalu zameldowany, agencja nie jest do tego potrzebna.
                Ja kupowałam jednopokojowe w W-wie pół roku temu przez agencję (2,5% prowizji,
                na tyle schodza z 2,9 bez problemu, spróbuj stargować więcej) tylko dlatego, że
                bezpośrednich ofert znalazłam b. mało (i same nieciekawe).
                Agencja przydała mi się wyłącznie do znalezienia oferty (tj. sama znalazłam
                mieszkanie w necie, ale w ofercie agencji). Agent nie miał bladego pojęcia o
                lokalu, pierwszy raz był w nim ze mną, o wszystko musiałam sama wypytać
                właściciela (np. agencja twierdziła, że mieszkanie ma piwnicę, a nie ma itd.)
                plus sama negocjowałam cenę.
                Sprzedający przeważnie idą do agencji, bo tak im wygodniej - czują sie pewniej.
                Czekam, aż powstaną firmy zwykłych "pokazywaczy" z prowizją, powiedzmy, 500 zł
                od kupionego mieszkania, niezależnie od jego ceny. Cała reszta tego, co robią
                licencjonowane agencje, to zwykłe wyciąganie kasy za usługi, których nie
                potzrebuję, ale w obecnej sytuacji muszę kupować niejako w pakiecie z adresem
                lokalu.
                Przeglądaj ogłoszenia ze zdjęciami, a potem próbuj znaleźć mieszkanie z oferty
                po prostu pytając ludzi z danego budynku, czy ktoś tu czegoś nie sprzedaje.
      • Gość: gość Re: Gdzie oferty sprzedaży? IP: 195.42.249.* 09.11.05, 09:33
        www.mieszkanie.info.pl
        tutaj poszukaj lub daj za friko swoje ogłoszenie kupna
      • ciarna Re: Gdzie oferty sprzedaży? 14.11.05, 19:02
        POCZYTAŁAM SOBIE ODPOWIEDZI NA TWOJE PYTANIE I UWAŻAM ZE WIEKSZOŚĆ Z TYCH LUDZI
        NIE MA RACJI. MOWISZ ZE TWOJ RADCA POLECIL CI NOTARIUSZA ITP A CZY TY MYSLISZ ZE
        ON TO ZROBIL ZA FRIKO PRZECIEZ TAKI RADCA JAK POLECI KOMUS JAKAS INNA INSTYTUCJE
        I KLIENT Z NIEJ SKORZYSTA TO JEMU JEST TAKZE ODPALANA CZESC WYMAGRODZENIA ZA TO
        ZE ZWABIL KLIENTA DO TEJ A NIE INNEJ INSTYTUCJI. NIKT NIKOMU NIC NIE POLECA OD
        TAK SOBIE. WSZYSCY DO OKOLA BIORA ZA WSZYSTKO PIENIADZE I CZY JEST TO BIURO
        NIERUCHOMOSCI CZY JAKA KOLWIEK INSTYTUCJA-MUSI BRAC PIENIADZE PO TO ABY
        ISTNIEC.POMIJAJAC TEN FAKT UWAZAM ZE MIMO WSZYSTKO BEZPIECZNIEJSZE JEST
        KORZYSTANIE Z USLUG AGENCJI BO ONI WSZYSTKIEGO MUSZA DOPILNOWAC INACZEJ ALBO
        STRACA LICENCJE NA WYKONYWANIE ZAWODU ALBO UZNANIE KLIENTÓW CO JEST CHYBA
        ROWNOZNACZNE. OSOBISCIE POLECAM AGENCJE "ASKEL" DZIALAJĄ ZGODNIE Z PRAWEM I
        PILNUJA WSZYSTKIEGO.JAK TYLKO POJAWIA SIE NOWA OFERTA DZWONIA I CI JA
        PRZEDSTAWIAJA. ZDARZA SIE CZASEM RZECZYWISCIE ZE NIE WIEDZIELI DANEGO MIESZKANIA
        ALE TO DLATEGO ZE OTRZYMALI OFERTE 2 MINUTY TEMU.DZWONIA ABY PRZEDSTAWIC I GDY
        JADA NA OBEJZENIE MIESZKANIA MOGA CIE ZABRAC ZE SOBA ABYS PRZY OKAZJI O TY
        OBEJZAL JESLI GODZINA CI ODPOWIADA. KORZYSTALAM Z ICH USLUG I JESTEM BARDZO
        ZADOWOLONA.
        POZDRAWIAM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka