Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

drzwi antywlamaniowe- kilka pytan

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 10:32
    na wstepie, aby sie nie narazic na zarzut lenistwa informuje, ze
    przegladalam forum i nie znalazlam informacji, ktore mnie zaspokoja ;)
    mam kilka pytan odnosnie drzwi antywlamaniowych
    - ktore lepsze- dierre czy gerda? bo juz zglupialam, czytam i czytam, ze do
    gerdy mozna dorobic zlodziejskim sposobem klucze, ze sie z gerda po sadach
    wozicie za niewlasciwe wykonanie, ze same problemy, a ja nie chce wydawac 2,5
    tysia na drzwi, ktore byle zlodziejaszek mi otworzy, albo beda same probllemy
    - jak to jest z tym otwieraniem? naprawde nalezy do srodka otwierac? ja mam
    przedpokoj mikro i wolalabym miec na zewnatrz, czy naprawde latwiej je
    sforsowac, niz te do wewnatrz? i jak z tymi przedciwpozarowymi przepisami?
    jest jakas podstawa prawna?
    - jak to jest z ta akustycznoscia? naprawde wyciszaja? ja mam takich
    sasiadow, ze wolalabym pancerne, wyciszajace na maksa, zreszta wszystko
    bedzie lepsze od tego, co mam teraz ;)bede wdzieczna za porady
    Obserwuj wątek
      • kupie.sprzedam Re: drzwi antywlamaniowe- kilka pytan 11.11.05, 12:13
        no wlasnie, mam podobny problem, czy nikt nie ma nic na ten temat do
        powiedzenia? pomozcie dobrzy ludzie ;)
        • feniks0 Re: drzwi antywlamaniowe- kilka pytan 13.11.05, 23:16
          po wielu misiacach poszukiwań (miałem wczesniej gerde) wybrałem i polecam te
          drzwi:

www.doormet.pl/
          masz spory wybór, mogą zrobić każdy wzór okładziny jaki tylko zechcesz a w
          dodatku taniej niż w gerdach itp.

ja mam je 3 lata, znajomych mam 4 którzy maja dłuzej
          jak dotychczas (odpukac) najmniejszych zastrzezeń
          • Gość: kasia Re: drzwi antywlamaniowe- kilka pytan IP: *.centrala.kbsa / *.kredytbank.com.pl 14.11.05, 08:58
            dzieki, ale tak naprawde jestes jedyna osoba, ktora te drzwi poleca, ja o nich
            nie slyszalam, nie wiem o nich nic, jakos nie jestem przekonana
            • feniks0 Re: drzwi antywlamaniowe- kilka pytan 14.11.05, 18:45
              wiesz co?
              przecież ja do niczego Cię nie zmuszam ;))

zadałaś pytanie i co? odpowiedziało na nie cała "dzika masa" uzytkowników drzwi
              Gerda i innych, którzy polecali Ci te drzwi pod kazdym względem?

ja chciałem być miły, chciałem pomóc i dlatego napisałem
              zawodowo zajmuję się ochroną techniczną w tym także drzwiami zabezpieczeniowymi
              i choć to moze nie jest dla Ciebie zaden argument, montuje je w pomieszczeniach
              wielu banków - na równi z Gerdą i innymi "firmowymi"
              są za to o wiele tańsze i w dużo większym wyborze wzorów, zamków i czego tylko
              zechcesz
              pozdrawiam i nie zamierzam na siłę przekonywać - poszukaj po starszych postach
              na forum a może coś znajdziesz ;P
              • Gość: kasia Re: drzwi antywlamaniowe- kilka pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 19:32
                ojej, nie unos sie, sam powinienes rozumiec, ze rzecz, ktora chwali jedna osoba
                wzbudza mniej zaufania, niz rzecz, ktora jest chwalona przez wieksza ilosc
                osob, oczywiscie to nic nie znaczy, ale ja wole podejsc nieufnie; mam nadzieje,
                ze Cie jakos zalagodzilam i mi napiszesz, jak z akustycznoscia tych drzwi, jak
                z tym nieszczesnym prawem ppoz i cenami; no nie bocz sie tylko pomoz biednej
                niewiascie ;)
                • kupie.sprzedam Re: drzwi antywlamaniowe- kilka pytan 15.11.05, 11:44
                  zainteresowaly mnie Twoje informacje, chcialam zadzwonic i dowiedziec sie
                  wiecej o tych drzwiach- niestety, nie ma takiego numeru, ani firmy w informacji
                  tel.
                  • feniks0 Re: drzwi antywlamaniowe- kilka pytan 15.11.05, 22:06
                    > zainteresowaly mnie Twoje informacje, chcialam zadzwonic i dowiedziec sie
                    > wiecej o tych drzwiach- niestety, nie ma takiego numeru, ani firmy w
                    informacji tel.

no tak - jak ktoś nie zgłasza się do informacji telefonicznej tzn automatycznie
                    że go nie ma

to jak wytłumaczysz fakt ze po wczesniejszym uzgodnieniu telefonicznym
                    dokupowałem wczoraj u nich 2 wielkie i cieżkie zamki do drzwi takich własnie ?
                    • kupie.sprzedam a propos telefonu 16.11.05, 09:21
                      rzeczywiscie, napisalo mi sie tak, ze rozumiec mozna to dwojako, powinnobyc tak-
                      firmy nie ma w informacji telefonicznej, a podczas dzwonienia na numer podany
                      na ich stronie internetowej jestem informowana, z enie ma takiego numeru...
                • feniks0 Re: drzwi antywlamaniowe- kilka pytan 15.11.05, 22:03
                  cześć
                  nie unoszę się ... były usmieszki

więc odpowiadam:

- same drzwi są metalowe (na stronie jest opis łącznie z rysunkami) i to jest
                  jakby podstawa
                  - ja osobiscie w domu posiadam jeszcze z jednej strony pokrycie z MDFu (od
                  dworu) a z drugiej strony gąbka i tkanina skóropodobna
                  - co do akustyki powiem tyle: jak stoisz na zewnatrz to nie jesteś w stanie
                  usłyszeć czy dzwonek dzwoni czy nie ;)))) to chyba oddaje dokładnie ich
                  dzwiękoszczelność
                  - prawo p-poż nie bedę rozwijał tematu ale jak przyjedzie straż to nie beda
                  specjalnie się "szczypać" na pewno sobie je "otworza", być może z framuga ;D
                  - według prawa drzwi powinny otwierać się do srodka ale ...
                  - łatwiej jest pokonać takie które otwierają sie własnie do srodka, w
                  szczególności gdy (tak jak np w blokach) możesz się zaprzeć z drugiej strony
                  - co do cen to 4 miesiące temu byli o kilkaset złotych tańsi niż "firmówki"
                  - dużą zaletą jest elastyczność producenta, w cenniku jest towar podstawowy i
                  dostępne do niego zmiany/dodatki/akcesoria łatwo więc mozna zorientować się co
                  do ostatecznej ceny już samodzielnie
                  - wzory na MDFie możesz sobie zarzyczyć jakie tylko chcesz i zrobią wszystko
                  łacznie z okienkami itp. ja mam np wmontowaną zamiast wizjera kamerę

czy pomogłem niewieście ? ;)
      • Gość: Zabezpieczeniowiec Drzwi to drzwi - liczą się zamki i okucia IP: 194.158.194.* 16.11.05, 08:04
        Jak to mówili na kursie - dobre drzwi z kiepskim zamkiem są mniej warte niż te
        gorsze z lepszym zamkiem o montażu nie wspominając.

Kilka przykazań uniwersalnych drzwi antywłamaniowych:

1 - bierz te które mają certyfikat bezpieczeństwa C (bodajże 30 minut na
        sforsowanie siłowe).

2 - najlepiej żeby miały jak najwięcej blokad obwodowych - takie bolce
        wchodzące we framugą przy zamykaniu drzwi zamkiem centralnym (standard to 3
        blokady na krawędzi drzwi tam gdzie masz klamkę ale są i takie gdzie bolce
        wychodzą z każdej strony skrzydła).

3 - rodzaj szkieletu - zbrojenia wewnętrznego - im gęściej tym lepiej.

4 - montaż po kilka kotw na każdą stronę futryny - ościeżnicy wpuszczonych na
        minimum 17 cm w ściany nośne.

5 - zamki conajmniej dwa - im bardziej egzotyczne (ale z certyfikatami klasy
        bezpieczeństwa C) tym mniejsze prawdopodobieństwo że ktoś będzie wiedział jak
        je obejść.

6 - przy montażu wkładki (zamek pod klamką) - koniecznie trzeba sprawdzić
        pudełko czy mechanior nie spisał sobie kodu klucza - u mnie wręcz powiedział
        montażysta proszę wybrać jedno z tych pudełek (miał kilka wkładek coby nie było
        że przyszedł z jedną) i sprawdzić czy pudełko nie nosi śladów otwierania - lub
        na czas montażu zamontować wkładkę tymczasową a po montażu samemu anonimowo
        kupić sobie w sklepie wkładkę i zamontować we własnym zakresie.

7 - zamontowanie głupiego wizjerka powoduje utratę certyfikatu
        przeciwpożarowego na nasze ukochane drzwi.

PS
        Celowo nie wymieniłem żadnej nazwy drzwi i zamków coby :) nie pozostać
        posądzonym o stronniczość - sam mam Gerdę i to nie tą z najwyższej półki a
        raczej z tej średniej ale z wszelkimi certyfikatami i prawidłowym montażem.

I na koniec ku pamięci - NIE MA DRZWI I ZAMKÓW NIE DO POKONANIA A TO ZA CO
        PŁACIMY MONTUJĄC ANTYWŁAMANIOWE DRZWI TO KOMFORT PSYCHICZNY ŻE WYDAJE SIĘ NAM
        LAIKOM ŻE MAMY SUPER PANCERNE DRZWI NIE DO PRZEJŚCIA - SFORSOWANIE TAKICH DRZWI
        TO KWESTIA CZASU, KTÓREGO MOŻE ZŁODZIEJOWI NIE STARCZYĆ NA WEJŚCIE I
        WYSPRZĄTANIE MIESZKANIA ale jak się uprze zawsze wejdzie.
        • Gość: Zabezpieczeniowiec Okucia cd. IP: 194.158.194.* 16.11.05, 08:32
          A i jeszcze jedno zamki z nakładkami antyrozwierceniowymi (takie obrotowe
          krążki w miejscu dziurki na kluczyk).

W naszym resorcie siłowym zamontowali drzwi gdzie szybciej je obejdziesz robiąc
          dziurę w ścianie niż kombinując z rozwiercaniem zamków albo wyważaniem drzwi.

No i najlepiej drzwi wspomóc jakąś elektroniką (kontaktrony albo
          miktoprzełączniki montowane w ościeżnicy - wpuszcone w ścianę nic na zewnątrz
          nie wystaje i nie informuje że do drzwi podpiętych jest kilka niezależnych od
          siebie czujek - reagujące niezależnie na otwieranie zamka oraz uchylenie drzwi
          plus jakiś nawet prosty ale głośno wyjący alarm do nich podpięty).

Ostatnio w makro były bardzo proste centralki alarmowe z dwoma czujkani
          bezprzewodowymi (jedna PIerka czuła na ruch można ją powieśić wprost
          naprzeciwko drzwi plus druga czujka kontaktronowa właśnie reagująca na
          rozworcie zestyków w polu magnetycznym do zawieszenia na skrzydle drzwiowym) do
          tego dodatkowa syrenka zewnętrzna z własnym zasilaniem (odcięcie przewodów od
          centralki powodowało załączenie wyjca) centralka miała swój pipcyk wszystko
          diałające radiowo czyli bez kabelków za jakieś 120 pln zasilane bateryjkami
          więc odpowrne na zaniki napięcia.

Dopiero taki zestawik da ci jako takie pojęcie bezpieczeństwa
        • Gość: feniks0 Re: Drzwi to drzwi - liczą się zamki i okucia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 00:40
          odnosnie punktu 6 jeszcze:

- kup wkładkę sama i to w zupełnie innym miejscu niż drzwi a na czas montazu
          jakąś taniochę
          - przy zakupie upewnij sie wczesniej, ze masz dokładnie spisane odlagłosci
          (wkładki sa sprzedawane w róznych wymiarach np. 30/45 oznaczających odległości
          otworu montazowego od końca wkładki - mogą byc niesymetryczne)

pozdrówka
      • Gość: feniks Re: drzwi antywlamaniowe- kilka pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 00:36
        tym razem krótko ;)

posłuchaj rad "zabezpieczeniowca"

napisał dokładnie to co ja bym napisał gdybym miał wiecej czasu i gdybym nie
        był taki stronniczy ;)))
        ale ja po prostu nie lubie gerdy i nic na to nie poradzę

a wszystko jest i tak tylko kwestia czasu ;D

pozdrawiam
        • hansgrubber Re: drzwi antywlamaniowe- kilka pytan 17.11.05, 11:18
          Unikajcie Gerdy.
          • Gość: kasia Re: drzwi antywlamaniowe- kilka pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 20:55
            a to dlaczego?
            • Gość: feniks0 Re: drzwi antywlamaniowe- kilka pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 22:24
              gerda jest jednym z lepiej poznanych (jesli nie najlepiej) zamków

razem ze mna pracuje serwisant, który otwiera kazdą gerdę (bębenkowa) w czasie
              od 20s do 2 min, i jak sam twierdzi to nie jest jakis tam specjalny wyczyn

jesli bedziesz miała zamek "egzotyczny" to szansa na to ze został rozpracowany
              jest znikoma - dlatego ;))

i jeszcze jedno: jak kupujesz zamek to NIE bierz faktury na swój adres ;D
              wiesz dlaczego ? ;P

pozdrawiam
              • Gość: kasia Re: drzwi antywlamaniowe- kilka pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 22:36
                no to juz zglupialam, dzisiaj bylam w punkcie gerdy, ogladalam, wypytalam, i w
                koncu sama nie wiem, jak to z tymi zamkami, kupuje centralny zamek, moge sobie
                go wymienic? w sensie ten glowny; bo wkladke do dodatkowego moge kupic w kazdym
                sklepie i sobie wymienic; wiec jak: czy oba moge kupic w sklepie/ bez
                faktury ;)/ i sobie samodzielnie wymienic?
                • Gość: feniks0 Re: drzwi antywlamaniowe- kilka pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 23:36
                  kasiu droga ;)

wejdź na stronę www.doormet.pl/strony/zamki.htm i zobacz zamek 3 od
                  góry
                  jest to zamek, którego kluczem głównym jest klucz dwuskrzydłowy (podobny do
                  tych starego typu) a kluczem dodatkowym (ponizej) jest wkładka podzamkowa typu
                  Yale, Gerda czy inne...

klucz głowny steruje wiekszoscia bolców wychodzacych z tego zamka, w tym takze
                  tymi suwakami co ruszaja ryglami dolnym i górnym

klucz podzamkowy/wkładka zamyka najczęściej tylko jeden rygiel (to zamek
                  pomocniczy - mozesz np. od strony mieszkania mieć na stałę gałkę) oraz i to
                  najciekawsze, po zamknieciu blokuje mozliwość uzycia klucza głównego

nie wiem jak reszta ale ja miałem na mysli zamek tego typu - wkładke podzamkową
                  (polecam takze klasę C) mozesz sobie sama zalożyć przy pomocy jednego
                  srubokręta a na czas montazu dajesz najtańsza 'gerdę' za ok. 7-8 zł

pamietaj że do wkladek i zamków wyzszych klas dokładane sa "karty kodowe" i
                  teoretycznie tylko na podstawie takiej karty mozna póxniej dorobić ten klucz w
                  wybranych punktach lub u producenta - nie zgub tej karty

dla Ciebie wazna jest gwarancja, faktura nie jest Ci potrzebna

a i jeszcze jedno - wiekszośc "znanych producentów" stosuje głównie
                  zamki "własnej konstrukcji" i robi problemy gdy chcesz miec inny wybrany przez
                  siebie
                  ostatecznie jak sie jednak zdecydujesz na gerde mozesz dogadac sie z monterem
                  (zadnego dawania zamka wczesniej) aby załozył Ci dodatkowy zamek innej firmy.
                  weźmie za to dodatkowa kase ale zrobi to fachowo i nie stracisz gwarancji na
                  drzwi
                  pozdrowionka
                  chiba pójde spać bo padam ....
                  • Gość: Zabezpieczeniowiec Karty kodowe to mit IP: 194.158.194.* 18.11.05, 08:30
                    Ja mam Gerdę z tkim płaskim kluczem z kulistymi wgłębieniami - była karta
                    kodowa a jakże - zachodzę do punktu dorabiania kluczy i pytam się dorobi mi pan
                    gerdę - dorobię - a potrzeban karta kodowa - a on - a na co mi ona :) no i
                    dorobił bez karty.
                    Po mojemu karta to jest po prostu zakodowany przez producenta układ wgłębień na
                    kluczu - i jeśli pójdziesz do Gerdy to wklepią do kompa kod - a komp już sam
                    będzie wiedział jak frezarką cyfrową pokierować - tylko po to masz kartę
                    kodową. A jeśli gostek w pierwszym większym punkcie dorabiania kluczy ma
                    surówki (nieobrobione klucze) do wszelkich typów zamków na rynku to samemu
                    można wysunąć wniosek na co komu te karty kodowe (co innego gdyby dorabiali
                    klucze tylko za okazaniem oryginalnej karty kodowej - stosowanej jako taka niby
                    przepustka do legalności kopiowania klucza).
                    Co do zamków to faktycznie im bardziej egzotyczny tym lepiej (tu gdzie ja
                    mieszkam - zagranica - nikt nie zna Gerdy więc wszyscy którzy przyjeżdżają z
                    Polski montują sobie właśnie Gerdy bo jest ich tutaj na rynku może ze 20 sztuk -
                    a wszystko w mieszkaniach Polaków). Ale ma to i swoje minusy - w razie awarii
                    zamka nikt na miejscowym rynku nie będzie wiedział jak go szybko otworzyć.
                    A dzrzwi to tylko taka bardziej widoczna bariera psychologiczna oddzielające
                    nasze mieszkanie/dom od otoczenia. O wiele bezpieczniej by było nie mieć takich
                    wypasionych drzwi a mieć na przykład czujniki indukcyjne wkopane w ogródku plus
                    mata naciskowa plus bariera optyczna (laser, fotokomórki) plus czujka ruchu
                    plus ewentualnie do kompletu czukja mikrofonowa. Drzwi to tylko utrudnienie a
                    nie przeszkoda - a każde utrudnienie jedynie komplikuje proces wejścia
                    natomiast przeszkoda może uniemożliwić wejście.

ufff i to by było na tyle.

Jedyna rada nie kupować nic nowego niesprawdzonego a zachwalanego przez
                    producenta, kupować rzeczy (drzwi, zamki) które zostały przez odpowiednie
                    służby przebadane (certyfikaty) i przypilnować solidny montaż (drzwi na kotwy a
                    nie na piankę - jak to kiedyś w usterce na TVN pokazali)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka