Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

stan surowy - koszt wykonczenia

13.12.05, 22:30
    ponownie pytanie o pieniazki - jesli kupuje mieszkanie w stanie surowym, 100m
    i chce w nim zrobic skromna kuchnie, lazienke i polozyc drewniane podlogi to
    z jakim kosztem mam sie liczyc? mniej wiecej?

Obserwuj wątek
      • Gość: wykańczalnik Zero dokładności IP: 194.158.194.* 14.12.05, 09:22
        Jaka kuchnia ile tej łazienki - ja miałem 56 m2 mieszkania z tego 40 metrów
        parkietu 2 klasy a reszta to gres i terakota.
        A jak jest u ciebie - ja za wykończenie 56 m2 do etapu zamieszkania wydałem 25
        000 pln (ale sama kuchnia ze zmywarką, płytą ceramiczną i piekarnikiem, plus
        okap i lodówka to był koszt jakichś 10 000 pln) łazienka - 7m2 następne 7500
        pln (płytki, kleje, grunty, sprzęty) robocizna za płytki w łazience kuchni i
        przedpokoju to następne 1500 pln, plus garderoba komandora 1200 pln - reszta
        poszła na parkiet z ułożeniem. Kurcze to jednak chyba było coś koło 30 000 pln.
        Do tego stół i 4 krzesła - wypoczynek - sypialnia, lampy i żyrandole. Tak to
        jednak chyba było bliżej 30 000 pln.

Mam gdzieś rachunki (a to był rok 2001 - więc i ceny z tamtego okresu)

• merlott Re: Zero dokładności 14.12.05, 10:02
          dzieki!
          nie znam dokladnego metrazu, jeszcze tej chatki nie widzialam. ale Twoje
          wyliczanki przyblizyly mi troche sytuacje. dzieki raz jeszcze!
          • Gość: attache1974 Ale moje są pi razy drzwi IP: 194.158.194.* 14.12.05, 10:17
            U mnie jest 4mb kuchni z czego szafki kuchenne stojące i wiszące mają "długość"
            3,6m (blat na nich położony) - i nie ma żadnych załamań stoją na jednej ścianie
            w aneksie kuchennym - od mebli zależy ich cena (my mammy meble kuchenne BRW ze
            średniej półki - regulowane nózki plus listwa cokołowa - zaleta jak woda zaleje
            kuchnię wymieniasz jedynie zdejmowaną listwę która może a nie musi napęcznieć
            od wody - jeśli szafki stoją na podłodze szlag trafi ich boczki - plus
            dodatkowy do sprzątania jedną ręką ściągasz listwę z zatrzasków i masz dostęp
            do przestrzeni pomiędzy szafkami a podłogą)

Jaki ciąg kuchenny ty musisz zabudować nie wiem u mnie 3,6 m kuchni kosztowało
            10 000 pln (wliczjąc sprzęty) ty możesz mieć mniej szafek wiszących na korzyść
            stojących - trudno to skalkulować tak na oko.

Możesz kupić meble najtańsze - średnio drogie - i najdroższe.

Podłogi - parkiet (która klasa I - II - III, jaki materiał, dąb, jesion),
            panele, wykładzina, łazienka - kafelki są od 15 pln za metr do nieskończoności.

• Gość: m Re: Ale moje są pi razy drzwi IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.05, 16:17
              wykanczamy 110 m. Wyjdzie ze wszystkim ok. 50 tys. Parkiet na 90 m (drugiej
              klasy- zdobyty u stolarza, ktory robi to na czarno), kuchnia zam. u stolarza
              spoza Warszawy- ciag ok. 6 m plus 2,5 metra barku- 11 tys. W BRW wyliczyliby
              pewnie ze 20 tys.Lazienki- bez ekstrawagancji, ale z terakota zaszalelismy- 100
              zl/m. Sprzet agd zamawiany przez internet.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka