Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

agencje nieruchomości

27.12.05, 17:04
    jestem zainteresowany zakupem mieszkania we wroclawiu i wlasnie zaczynam
    poszukiwania. jest dosyc sporo ogloszen w necie, wiekszosc obstawionych przez
    prosrednikow. poniewaz obejrzenie mieszkania wiaze sie z podpisaniem umowy
    (ktora w sumie do niczego nie zobowiazuje) mam dylemat: czy skorzystac z 1
    agencji i w przypadku ogloszen od innych posrednikow zostawic agencjom sprawe
    do rozwiazania miedzy soba czy moze prowadzic poszukiwania "na wielu frontach"
    czyli z kazda agencja bezposrednio?
    Obserwuj wątek
      • dorota.alex Re: agencje nieruchomości 28.12.05, 13:41
        Nie wiem jak jest we Wroclawiu, ale w warszawie ag. zalamaly mnie. Szukam wlasnie domu - znalazlam
        kilka ofert, dzwonilam do agencji: albo nic nie wiedzieli oprocz tego co napisali w ofercie - czyli niewiele,
        czesto nie mieli nawet zdjecia, nie wiedzieli czy oferta jest jeszcze aktualna, nie oddzwaniali - i za to
        amatorszczyzne chca prawie 3% watosci mieszkania! W koncu znalazlam dom, ktory najbardziej mi sie
        podobal i byl ze zdjeciem - poswiecilam kilka godzin na dokladne zwiedzenie Radosci w warszawie i
        znalazlam - kupuje bezposrednio od wlasciciela - oszczedzam 10.000 natto!
        • Gość: pośrednik Re: agencje nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 14:01
          Z tego co piszesz rację maja te agencje, które nie daja zdjęć. Dasz zdjęcie-
          sam pojedzie i znajdzie :) I oszczędzi.

Czyli lepiej nie dawać zdjęć, bo przynajmniej Cię nie oszukają.

Czego w takim razie oczekujecie od agentów, skoro sami nie jesteście uczciwi ? J
          • Gość: kaloryfer Re: agencje nieruchomości IP: 85.232.232.* 28.12.05, 14:21
            A co, podpisywała coś z tą agencją? Zmuszała ich do wstawienia zdjęć w net?
            Agencja podpisała ze sprzedającym umowę na wyłączność? Nie? To o co pretensje?
            Agencje bezczelnie zdzierają 7% (2 x ok. 3% plus VAT) ceny nieruchomości, a
            działają jak zwykły słup reklamowy, do niczego innego większość ludzi ich nie
            potrzebuje. Oj, sypie się interes, sypie... Coraz więcej ogłoszeń bezpośrednich,
            coraz mniej frajerów, którzy dają się nabierać na bezczelne zapewnienia o
            "kompleksowej obsłudze transakcji" i rzekomym ubezpieczeniu. Jak zaczniecie brac
            kasę za to, co naprawde robicie - zamieszczenie ogłoszenia w mediach i pierwszy
            kontakt między stronami - zaraz zrobi się sympatyczniej. Tylko takiej usługi
            potrzebuje większość sprzedających i kupujących, i pewnie bez oporów zapłaciłoby
            za nią 200-300 zł - ale nie kilka czy kilkanaście tysięcy.
            • Gość: pośrednik Re: agencje nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 14:36
              Zmuszała ich do wstawienia zdjęć w net?

No no pewnie, że nie. To tyko świadczy o frajerstwie tej anecnji. Wystawili
              zdjęcia- klient sam se pojechał i fajno jest.

Czyli nie ma sensu dawać zdjęć- dalej będziemy w epoce kamienia łupanego. Więć
              drodzy klienci się nie dziwcie, że tu taka dzicz w tej Polsce.

Moi koledzy twierdzą, że nie ma co dawać zdjęć, bo linci oszukują. I maja rację.

Ja daję i jestem uwważana za jedną wielką frajerekę!!!

I mają rację.

Ps. Ale działam tylko na wyłaczność :). Wtedy skala oszustw maleje :0
            • al9 niektórzy sie starają! 28.12.05, 15:45
              Kaloryferku!
              jest różnie w różnych miastach, więc nie uogólniaj. Działam na rynku od kilku
              lat i jakos nie bankrutuję. I nie jestem słupem ogłoszeniowym. Pomagam moim
              Klientom robic selekcję ofert, pomagam w negocjacjach, zapewniam bezpieczeństwo
              transakcji, o kredytach hipotecznych wiem wszystko... A 7% prowizji nigdy na
              oczy nie widziałem. Rynek sie powiększa a nie kurczy, ponieważ niesolidne
              agencje wypadaja z rynku..
              Nie kazdy jest niepoważny, zapewniam Cię,że jest coraz więcej rzetelnych,
              bardzo profesjonalnych pośredników. Dochodzą do zawodu nowi ludzie, świetnie
              przygotowani i znakomicie obsługujący Klientów. W moim mieście (450 tys) od
              dwóch lat widać zmianę - stare agencje odchodzą do lamusa, w ich miejsce
              pojawiły sie nowe, pręzne firmy gotowe swoim Klientom przychylic nieba. O
              naszych ofertach wiemy wszystko, zawsze mamy umowy, zawsze mamy zdjęcia, na
              naszych stronach są kalkulatory i symulacje rat, opłat notarialnych.
              Inwestujemy ogromne środki w nowe technologie (ja mam wyłacznie Klientów z
              internetu), negocjujemy prowizje (ZAWSZE!) i naprawde sie staramy!!!
              prosze więc o odrobine sprawiedliwości w zbyt krytycznych, choc często
              usprawiedliwionych ocenach...
              Pozdrawiam i samych udanych transakcji - czy z pośrednikami czy bez!!!
              al9 pośrednik w obrocie nieruchomościami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka