Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak odzyskać VAT

IP: *.polkomtel.com.pl 28.12.05, 14:29
    Czy ktos widział na stronie ministerstwa finansów formularz wniosku o zwrot
    VAT? I listę materiałów?
    Chyba dziennikarzom sie za bardzo pospieszyło.
    Obserwuj wątek
      • Gość: stefan Re: Jak odzyskać VAT IP: *.pkobp.pl 28.12.05, 15:27
        jest bo juz wydrukowałem wniosek i 2 załaczniki oraz broszurkę informacyjna
        mam jedną watpliwosc
        sa cztery limity na zwrot podatku vat
        przypadek gdy ktos korzystał wczesniej z ulg mieszkaniowych w inwestycji
        wymagajacej pozwolenia na budowe
        tzn 9,959 % kwoty stanowiacej iloczyn 70 m2 razy cena 1 m2
        o jakich ulgach mieszkaniowych mowa, bo jak jest remont to jest ulga remontowa
        nie wymagajaca pozwolenia na budowe - wtedy inny przypadek tzn 9,959 % kwoty
        stanowiacej iloczyn 30 m2 razy cena 1 m2
        czy tutaj chodzi jeszce o pozostałosci ulgi budowlanej, czy moze o ulge
        odsetkową
        • Gość: Arecki Re: Jak odzyskać VAT IP: *.polkomtel.com.pl 28.12.05, 15:56
          Gdzie? Plissss.
          Może jest też lista materiałów?

Arecki
          • Gość: Arecki Re: Jak odzyskać VAT IP: *.polkomtel.com.pl 28.12.05, 16:14
            Sorry za zamieszanie, szukałem jak zwykle w formularzach. Tym razem MF
            umieściło informację w innym miejscu: www.mf.gov.pl/index.php?
            wysw=4&sgl=2&dzial=106
            Ale listy materiałów i tak nie ma.

Arecki
            • syslog Re: Jak odzyskać VAT 04.01.06, 09:12
              Lista materialow jest na stronie rzeczpospolitej
              syslog
      • kamichu Re: Jak odzyskać VAT 28.12.05, 20:04
        Jeżeli ktoś będzie znał listę materiałów z których można odliczyć vat niech da
        znac.
        • Gość: daria Re: Jak odzyskać VAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 16:19
          na stronie urzędu skarbowego w Gnieźnie jest lista materiałów, przy zakupie
          których można starać się o zwrot VAT
          www.us.gniezno.pl
          • m_spider Re: Jak odzyskać VAT 31.12.05, 13:31
            Mozesz dać linka bo chyba mi sie coć rzuciło na oczy.
            • Gość: daria Re: Jak odzyskać VAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 11:14
              www.us.gniezno.pl/informacje/news35.html
        • Gość: Ola Re: Jak odzyskać VAT IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 12:06
          Także lista ale skomplikowana
          www.mf.gov.pl/index.php?wysw=4&sgl=2&dzial=106
      • Gość: Rafał Re: Jak odzyskać VAT IP: 195.116.157.* 02.01.06, 17:03
        Witam. Polecam wszystkim stronę Płockiego Urzędu Skarbowego. Tam jest to
        wszystko ładnie przedstawione no i oczywiście są wszystkie niezbędne
        formularze+ broszurka.
        Oto link:
        izba-skarbowa.waw.pl/Index.htm
      • Gość: arek Re: Jak odzyskać VAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 23:18
        Ja tez nie mogę znaleźć na stronie ministerstwa stosownych druków i wykazów
        materiałów
      • Gość: Ola Re: Jak odzyskać VAT IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 11:52
        www.mf.gov.pl/index.php?wysw=4&sgl=2&dzial=106
        Współczuję urzędnikom, którym przyjdzie analizować setki faktur i pozycji
        podlegających lub nie zwrotowi. Jestem ekonomistą, od pewnego czasu
        przygotowuje sie do złożenia takiego wniosku ale sama mam wątpliwości.
      • Gość: Waldek Re: Jak odzyskać VAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 22:13
        Zacząłęm się zajmować tym tematem. Już widze pewne problemy, które nas czekają.
        po przejrzeniu moich faktur VAT widzę, że albo sprzedawcy nie nanieśli na nich
        numeracji PKWiU ( zostało puste miejsce, robi tak np. OBI)albo numeracja jaką
        zastosowali jest inna niż w załączniku Ministerstwa dot. listy materiałów,
        przy tym samym opisie. Czy ktoś wie, co w takiej sytuacji może wymyśleć Urząd
        Skarbowy? Uzna ,że ich oszukuje? Będę wdzięczny za info. Pozdrawiam W
        • Gość: Ola Re: Jak odzyskać VAT IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 09:15
          Mam te same spostrzeżenia. Przy podtawowej stawce VAT nie ma obowiązku
          nanoszenia symboli więc sprzedawca tego albo nie robił albo jak widzę brał je
          chyba z sufitu. Poza tym na wykazie z MF brak jest przynajmniej jak u mnie
          jednego asortymentu, który zdecydowanie miał podniesiona stawkę VAT po 01 maja -
          zawory kulowe o symbolu 29.13.12.-35.14 były obciążone 7 % stawką , po 1 maja
          22% a w wykazie ich brak. A to zaledwie kropla w morzu prblemów nas
          czekających. Nie ma co zazdrościć urzędnikom rozpatrującym nasze wnioski.
      • Gość: mokry Re: Jak odzyskać VAT IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.06, 10:14
        A czy ktoś się orientuje dlaczego na liście brakuje mnóstwa materiałów na które wzrosła stawka VAT, takich jak np. wanny i brodziki akrylowe, armatura sanitarna ceramiczna, farby? Czy może są gdzieś zakamuflowane?
        • Gość: Waldek Re: Jak odzyskać VAT IP: *.exatel.pl 04.01.06, 12:51
          Wykaz zawiera sprytne określenia. Wanny akrylowe są ukryte pod hasłem:
          ex 25.23 Wyroby z tworzyw sztucznych dla budownictwa .....
          I całą resztą jest tak samo. Farby tez są zakumflowane jako:
          "24.30.22-60.00 Nieogniotrwałe preparaty powierzchniowe"
          Tylko dlaczego my się mamy w to bawic sami? Załącze faktury do Urzędu i niech
          oni sie bawią, mają do tego odpowiednie programy komputerowe.
          • rundawid Re: Jak odzyskać VAT 04.01.06, 17:13
            Jestes pewny co do tych farb, bo zazwyczaj podają w opisach ze farby NIE.
            Ja bardzo bym sie cieszył gdyby farby faktycznie mozna było dopisać.

Mam jeszcze pytanie o takie elementy jak elektryczne gniazda, łaczniki, puszki -
            jak z tym wyglada sprawa - do czego to zaliczyc i czy za to sie nalezy zwrot.

• Gość: gosy Re: Jak odzyskać VAT IP: *.szaf.anax.pl / *.lanx.pl 16.01.06, 12:47
              jest tez podana lista materialow ktore mialy Vat podniesiony przed 01-05-20004
              szukaj w internecie
          • Gość: gosy Re: Jak odzyskać VAT IP: *.szaf.anax.pl / *.lanx.pl 16.01.06, 12:44
            Czesc mam watpliwosci farby chyga nie mozna zliczyc poniewaz VAT na farby byl
            podniesiony juz przed 01-05-2004
            • kamichu Re: Jak odzyskać VAT 16.01.06, 21:07
              coś mi tez sie wydaje ze farby nie sa na liście zwrot vat. Jezeli patrzeć na
              ich PKWiU, to nie ma ich na liście 24.30.11. Jeżeli ktoś wie coś na 100% to
              niech pisze
      • Gość: dusia Re: Jak odzyskać VAT IP: *.devs.futuro.pl 04.01.06, 18:12
        tak przeglądam tę listę i dwie rzeczy mnie zdumiały:

pozycja oznaczona jako: ex 21.24.11
        papier transparentowy do okien - z wyłączeniem papieru transparentowego do okien

no to jest ten papier czy nie??

I druga: 28.75.27-37.3
        Elementy budowlane wyposażeniowe, do czyszczenia obuwia, ze stali

Do czyszczenia obuwia??!! O co tu chodzi?? ;))

Ech, współczuję biednym urzędnikom skarbówki, którzy zostaną teraz zawaleni
        stosem papierów. Chyba złożę wniosek jak najszybciej, bo czarno to widzę, zeby
        dostać zwrot w sześć miesięcy..
        • Gość: dusia Re: Jak odzyskać VAT IP: *.devs.futuro.pl 04.01.06, 18:14
          a, jeszcze się gdzieś tam przewinęły jelita do kiełbas, zdaje się... ;))
          • Gość: ikcinreic1 Re: Jak odzyskać VAT IP: *.aster.pl 04.01.06, 18:39
            Witam wszystkich,
            możecie mi odpowiedzieć na pytanie czy jak na fakturce mam PKWiU nr 26.62.10-
            50.10(płyta gipsowa) a w wykazie jest ex 26.6 to sugerując sie tylko numerami
            mogę wnosić o zwrot vatu dla tej pozycji czy nie?
            • Gość: dusia Re: Jak odzyskać VAT IP: *.devs.futuro.pl 06.01.06, 14:56
              moim zdaniem tak.

musisz patrzeć czy na wykazie jest cała grupa czy konretna rzecz. Jak numery
              PKWiU są krótsze (np. 25.23) to sprawdzaj na fakturze czy jest ten sam początek.
              Jak jest - odpisuj. Jeśli jest dłuższy numer (np. 25.21.41-50.20) to już jest
              konkretny rodzaj wyrobów i wtedy numer powinien zgadzać się co do joty z tym na
              fakturze.

Natomiast jeśli przy grupie wyrobów znajduje się zaznaczenie "ex" to trzeba
              sprawdzić w opisie czego odpisywać z danej grupy nie wolno (np. Wyroby z tworzyw
              sztucznych dla budownictwa - z wyłączeniem budynków prefabrykowanych z tworzyw
              sztucznych (PKWiU 25.23.2), zbiorników, kadzi, cystern i podobnych pojemników o
              pojemności powyżej 300 l, z tworzyw sztucznych do innych zastosowań (PKWiU ex
              25.23.13), stolarki okrętowej (PKWiU 25.23.14-50.2, 25.23.14-50.50).

Inna rzecz, że u mnie np. kabina prysznicowa ma na fakturze numer 28.11.10 co
              wg. spisu odnosi się do budynków prefabrykowanych z metalu, więc sama
              zgłupiałam. Ale byłam dziś w urzędzie i wyjaśniałam sprawę, a pani mi
              powiedziała, żeby wpisać - oni i tak widzą fakturę, więc nawet jeśli numer jest
              wzięty z sufitu to na chłopski rozum to przyjmą (czyt. jeśli brodzik i wc jest
              odpisywalne, to kabina prysznicowa również, bez względu na PKWiU na fakturze).

uff.. przede mną żmudne wypisywanie materiałów na wniosek ;))
              • Gość: ikcinreic1 Re: Jak odzyskać VAT IP: *.aster.pl 08.01.06, 07:59
                Dziekuję za naświetlenie problemu.
              • Gość: aaa Re: Jak odzyskać VAT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 20:48
                dusiu, jesteś wspaniała; po twim komentarzu wszystko się rozjaśniło
                • Gość: dusia Re: Jak odzyskać VAT IP: *.devs.futuro.pl 09.02.06, 21:54
                  dziękuję ;)) aż zarumieniłam się za takie pochwały ;DDDD
      • Gość: ela Re: Jak odzyskać VAT IP: *.aster.pl 15.01.06, 18:26
        co to znaczy "systemem gospodarczym"czy glazurę kabinę sama ułożyłam i
        podłączyłam?
        A co ze zwykłym odliczeniem ulgi remontowej w PIcie?
        • dusia25 Re: Jak odzyskać VAT 19.01.06, 17:03
          system gospodarczy oznacza właśnie, że robiłaś to "sama" a nie robiła Ci tego
          fachowa firma.

Ulgę remontową możesz wykorzystać w Picie niezależnie od korzystania z
          możliwości odpisu VATu.
      • kamichu Re: Jak odzyskać VAT 15.01.06, 20:51
        czy ktoś się orientuje czy można ubiegać sie o zwrot vat-u z zakupu schodów
        drewnianych składanych na strych?
      • raf88 Re: Jak odzyskać VAT 18.01.06, 17:03
        a czy ktos moze wie czy cienkowarstwowe tynki akrylowe, silikatowe,
        silikatowo-silikownowe i silikonowe podlegaja odliczeniu? wzrosł na nie vat w
        2004? czy tez nie? dodam ze po PKWiU szukajac w internecie mozna zglupiec bo
        wychodzi czasem ze tynk akrylowy jest wyrobem z betonu i gipsu (26.6....) albo
        czasem nalezy do grupy PKWiU 24.30.22-60.31 (wyroby chemiczne)(wyszukane ze
        stron producentów alpol i hirschpol)
        a jak jest ze styropianem do ocieplen - bo chyba jest wyłaczony z odliczenia
        • dusia25 Re: Jak odzyskać VAT 19.01.06, 17:18
          najprościej będzie sprawdzić pkwiu na fakturze i porównać je z listą rzeczy
          odpisywalnych. I tyle.
          • kamichu Re: Jak odzyskać VAT 19.01.06, 23:32
            dokładnie tak jak mowi dusia :)
            tylko jest inny problem co z produktami, które wg dostawców i producentów nie
            mają PKWiU ? Czy to jast możliwe , że produkt nie ma PKWiU ?
            Zresztą nie dajcie się zwariować i te faktury co zostaną z drobnymi złotymi
            trzeba sobie poprostu podarować.
            • Gość: Brutus Re: Jak odzyskać VAT IP: *.osadanet.pl / *.osadanet.pl 21.01.06, 13:46
              Przeczytałem uważnie wszystkie powyższe wypowiedzi i mam kompletny mętlik w
              głowie. Doczytałem się, że artykuły takie jak: farby, kleje do tapet wszelakie
              silikony i akryle, poliuretany, kołki wkręty i pigmenty ponoć miały już przed 1
              maja VAT=22%.www.expander.pl/expander/index.jsp?
              layout=2&page=text&place=Print&news_id=5541&news_cat_id=21
              I nagle znajduje na mojej fakturze opis PKWiU silikonu, który jest taki sam jak
              na wykazie Ministerstwa w poz.21. Zgłupiałem całkowicie!!Sam nie wiem co mam
              poczynić np. z drewnianymi drzwiami harmonijkowymi czy unigruntem? To był
              wyższy Vat na to prze wejściem do Uni czy można wszystko to odpisywać.
              Znowu jest to zrobione "po Polsku" czyli byle jak i tak by US mół Cię uwalić.

Jak ktoś zna odpowiedzi na moje pytania to proszę o komentaż.
              • Gość: dusia25 Re: Jak odzyskać VAT IP: *.devs.futuro.pl 21.01.06, 17:16
                nie walcz z systemem ;)) Bo system Ciebie zwalczy... ;P

Nie rozumiem, co Cię boli. Ktoś coś powiedział, że artykuły "takie jak". I co z
                tego? Ja kit też mam zgodny z listą i też wpisałam we wniosek. Jak Ci się pkwiu
                zgadza to wpisuj i się nie przejmuj, tylko ciesz... A że zrobione po polsku,
                czyli jak zwykle, to cóż... Westchnąć tylko i przejść nad tym do porządku
                dziennego. System rulez!! ;)))

• Gość: ala11 Re: Jak odzyskać VAT IP: *.210.99-84.rev.gaoland.net 13.02.06, 18:34
                  a jesli ja pracuje za granica a przebudowuje dom w Polsce na ktory wydalam juz
                  przeszlo 200 tys zl, ale nie place podatkow w Polsce moge rowniez odzyskac Vat?
                  • Gość: ala11 Re: Jak odzyskać VAT IP: 57.67.17.* 14.02.06, 15:43
                    czy nikt mi nie pomoze?
                    • dusia25 Re: Jak odzyskać VAT 14.02.06, 19:31
                      tak na chłopski rozum nie powinno być problemu, bo wniosek o vat składasz
                      niezależnie od pita, w przeciwieństwie do ulgi remontowej. to znaczy, że fiskus
                      nie wymaga od Ciebie dochodów, żeby zwrócić Ci różnicę w VAT. Inna bzdura jest z
                      ulgą remontową, gdzie najpierw musisz sobie zarobic na to, ze urząd miał z czego
                      Ci zwracać.

Alu, najlepiej spytaj dokładnie w najbliższym urzędzie. W tym, w którym chcesz
                      skłądać wniosek o VAT. Z doświadczenia wiem, że co urząd to inna interpretacja.
                      Dlatego ja trzymam się wersji podawanej zawsze przez ten urząd w którym się
                      rozliczam.

Pozdrowionka i daj znać, co się dowiedziałaś. Sama jestem ciekawa. ;))
          • lolajna7 Re: Jak odzyskać VAT 14.02.06, 15:52
            To nie takie proste bo ja mam na kilkadziesiąt faktur numer pkwiu wpisany mam
            tylko na jednej
            • dusia25 Re: Jak odzyskać VAT 14.02.06, 19:34
              a na co masz faktury? na jakie materiały? Czasem nawet jak nie wpisali pkwiu,
              ale wiadomo, ze vat wzrósł (np. na glazurę, cegły itp.) to bez numerów można
              wpisać. Napisz na co masz faktury, to może coś się da wymyślić.

A poza tym, na wniosku o zwrot nie wpisujesz numeru pkwiu tylko pozycję na
              fakturze, numer faktury i kwoty. Urząd sam dojdzie co i jak ;))
              • lolajna7 Re: Jak odzyskać VAT 15.02.06, 13:30
                Wannę akrylową,płytki,panele podłogowe, listwy, kleje i fugi ale to wiem że
                można wpisać.
                Natomiast nie wiem co z tym:
                -uszczelniacz do paneli(nie klej tylko taki uszczelniacz do paneli
                bezklejowych),
                -zestaw uszczelniający pod prysznic(tzn.za płytki coś czym smaruje się ścianę i
                robi się coś jak folia żeby nic nie wychodziło spod płytek),
                -płyta laminowana(do zrobienia szafy zabudowanej),
                -schody strychowe drewniane(takie otwierane),
                -baterie do wanny prysznica umywalki,
                -umywalka i szafka pod umywalkę,
                -zlewozmywak do kuchni,
                -kabina nawannowa do prysznica,
                -parapet stalowy zewnętrzny,
                -klamki do drzwi, zamki
                jak jeszcze coś mi się przypomni to napiszę (bo nie mam faktur pod ręką) :-)
                • lolajna7 Re: Jak odzyskać VAT 16.02.06, 09:11
                  Jeszcze kontakty i gniazdka(takie włączniki do światła)
                  • lolajna7 Re: Jak odzyskać VAT 21.02.06, 15:31
                    Mówiłam że to nie jest takie proste :-)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka