03.08.26, 22:05
Znalazłam takie imię jako imię biblijne, nazywała się tak córka Selofchada (pozostałe to: Machla, Chogla, Milka i Tirsa). Księga Liczb 26, 33.

Co sądzicie? Cieszyłaby się w Polsce powodzeniem? W Rymucie nadań brak, ale we współczesnym rejestrze PESEL szok - Noi jest 726, do tego Noah - 26 i Noaa - 6. Obstawiam, że tak raptowny ich przyrost jest związany z potwierdzaniem polskiego obywatelstwa i nadawaniem PESEL-u osobom mieszkającym poza granicami Polski. Nie można chyba zakładać, że przy kompletnym braku Noi w infosferze w kontekście języka polskiego nagle urodziło się ich aż tyle.
Obserwuj wątek
    • czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Noa 03.08.26, 22:23
      Jeśli chodzi o mnie, to raczej nie nazwałabym tak córki, a przynajmniej nie w takiej formie tego imienia. Ma mały potencjał jeśli chodzi o zdrobnienia (Noika? Nouś?), po za tym dziwnie się odmienia: Noa, Noę, Noi (jak no i), Noę, Noą, Noi, Noo

Wątpię, aby to imię rozpowszechniło się w Polsce, jeśli już to prędzej męska wersja - Noah, który miał 66 nadań w 2025, być może wśród obcokrajowców/mieszanych małżeństw - choć i to nie pewne. Co prawda jest to imię uniwersalne jeśli chodzi o pisownię oraz wymowę, co wiem, że jest ważne dla wielu osób, niemniej jednak nie sądzę, by zadomowiło się w Polsce
      • antonelli Re: Noa 04.08.26, 13:44
        Nie wiedziałam, że to również imię żeńskie, ja znam tylko mężczyzn o tym imieniu, wszyscy z Irlandii.

A znany mi polsko-irlandzki chłopiec w Polsce funkcjonuje jako Noaś.

Ja bym się nie zdecydowała, bez względu na płeć, przede wszystkim ze względu na bardzo kłopotliwą odmianę.
    • miaumia Re: Noa 03.08.26, 22:44
      Noa - przrepiękne i warte polecenia smile
      Bardzo zyskuje ostatnio na popularności i miło brzmi.
      Myślę, że to jednak czynnik migracyjny ale też podpatrywanie imion nadawanych gdzie indziej.
      Mnie Noa/Noah/Noaa już dawno zaintrygowała.

Milka - tak samo ale czekolada i inne łakocie.
      Chogla - zdecydowanie nie, kojarzy się z chochlą i koglem moglem, Tirsa- trochę jak Teresa ale słyszę Tiere niemieckie, a trochę tira i prawie jak Tisa czy Taisa.

• miaumia Re: Noa 03.08.26, 22:47
      Machla podobne jak Michalina oraz Mahalia w brzmieniu, nie jest zła ale składa się z - chla. I to może skreślać.

Noa - 1
      Milka - 1
      Machla - 2
      Tirsa - 3
      Chogla - 4
    • miaumia Re: Noa 03.08.26, 23:07
      Noa raczej nie ma zdrobnień.
      Podobnie jak Lea.

To pasujący zestaw biblijny - Noa i Lea.
      Podoba mi się także Noemi/Naomi oraz cudna Niola.
      Ciekawa jest też Netta.
    • hersyliaa Re: Noa 04.08.26, 16:19
      Nie zbyt mi się podoba. Z noepodobnych imion wolałabym Noemi, ale też bez zachwytu. Oba imiona kojarzą mi się z arką Noego, potopem i takim biblijnym klimatem (a ja nie lubię imion biblijnych).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.