gaudencja 03.08.26, 22:05 Znalazłam takie imię jako imię biblijne, nazywała się tak córka Selofchada (pozostałe to: Machla, Chogla, Milka i Tirsa). Księga Liczb 26, 33. Co sądzicie? Cieszyłaby się w Polsce powodzeniem? W Rymucie nadań brak, ale we współczesnym rejestrze PESEL szok - Noi jest 726, do tego Noah - 26 i Noaa - 6. Obstawiam, że tak raptowny ich przyrost jest związany z potwierdzaniem polskiego obywatelstwa i nadawaniem PESEL-u osobom mieszkającym poza granicami Polski. Nie można chyba zakładać, że przy kompletnym braku Noi w infosferze w kontekście języka polskiego nagle urodziło się ich aż tyle. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czerwcowy_wieniec_laurowy Re: Noa 03.08.26, 22:23 Jeśli chodzi o mnie, to raczej nie nazwałabym tak córki, a przynajmniej nie w takiej formie tego imienia. Ma mały potencjał jeśli chodzi o zdrobnienia (Noika? Nouś?), po za tym dziwnie się odmienia: Noa, Noę, Noi (jak no i), Noę, Noą, Noi, Noo Wątpię, aby to imię rozpowszechniło się w Polsce, jeśli już to prędzej męska wersja - Noah, który miał 66 nadań w 2025, być może wśród obcokrajowców/mieszanych małżeństw - choć i to nie pewne. Co prawda jest to imię uniwersalne jeśli chodzi o pisownię oraz wymowę, co wiem, że jest ważne dla wielu osób, niemniej jednak nie sądzę, by zadomowiło się w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
antonelli Re: Noa 04.08.26, 13:44 Nie wiedziałam, że to również imię żeńskie, ja znam tylko mężczyzn o tym imieniu, wszyscy z Irlandii. A znany mi polsko-irlandzki chłopiec w Polsce funkcjonuje jako Noaś. Ja bym się nie zdecydowała, bez względu na płeć, przede wszystkim ze względu na bardzo kłopotliwą odmianę. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Noa 03.08.26, 22:44 Noa - przrepiękne i warte polecenia Bardzo zyskuje ostatnio na popularności i miło brzmi. Myślę, że to jednak czynnik migracyjny ale też podpatrywanie imion nadawanych gdzie indziej. Mnie Noa/Noah/Noaa już dawno zaintrygowała. Milka - tak samo ale czekolada i inne łakocie. Chogla - zdecydowanie nie, kojarzy się z chochlą i koglem moglem, Tirsa- trochę jak Teresa ale słyszę Tiere niemieckie, a trochę tira i prawie jak Tisa czy Taisa. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Noa 03.08.26, 22:47 Machla podobne jak Michalina oraz Mahalia w brzmieniu, nie jest zła ale składa się z - chla. I to może skreślać. Noa - 1 Milka - 1 Machla - 2 Tirsa - 3 Chogla - 4 Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Noa 03.08.26, 23:07 Noa raczej nie ma zdrobnień. Podobnie jak Lea. To pasujący zestaw biblijny - Noa i Lea. Podoba mi się także Noemi/Naomi oraz cudna Niola. Ciekawa jest też Netta. Odpowiedz Link Zgłoś
hersyliaa Re: Noa 04.08.26, 16:19 Nie zbyt mi się podoba. Z noepodobnych imion wolałabym Noemi, ale też bez zachwytu. Oba imiona kojarzą mi się z arką Noego, potopem i takim biblijnym klimatem (a ja nie lubię imion biblijnych). Odpowiedz Link Zgłoś