Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ceramika Koło- czy warto ?

IP: YAMAHA:* / *.iie.org.mx 06.11.02, 09:09
    witam wszystkich,

nie ukrywam ,że stoję przed koniecznością zakupu wszelkich ceramik do nowego
    mieszkania.
    Przyznam sie również, że wyroby Koła wpadły mi w oko i byłem (jestem) na nie
    zdecydowany.
    Słyszałem jednak ostatnio sporo niepochlebnych opinii, że żółknie z czasem (w
    pracy u mnie są kible Koła i nie stwierdzam takowego zjawiska)i łatwo się
    rysuja (na czarno !).
    Proszę o uwagi użytkowników

pozdrawiam

bankroot
    Obserwuj wątek
      • catalina1 Re: Ceramika Koło- czy warto ? 06.11.02, 13:41
        Ja mam Koło u siebie - ale moje jest stosunkowo nowe, za to u mojej mamy remont
        łazienkowy był tak z 8-10 lat temu i nic nie zżółko, nie porysowało się ani nic
        innego się nie stało.
        • madeleine666 Re: Ceramika Koło- czy warto ? 06.11.02, 15:28
          nie warto, żółknie, zdecydowanie lepszej jakości jest Cersanit, zachowuje biel,
          a poza tym jest ładniejszy!!!
          • Gość: Jarek Re: Ceramika Koło- czy warto ? IP: *.siemens.pl / 10.0.6.* 06.11.02, 15:40
            kolo mam w pracy, w domu, wielu moich znajomych ma Kolo i nic z tego nie
            zzolklo. Cersanit jest z natury bardziej bialy, ale to kwestia emalii a nie
            tego, ze Kolo zolknie. Biel kola jestpo prostu cieplejsza, podobnie zreszta jak
            wiekszosci innych producentow. A co do jakosci... wybacz, ale zewszad sie
            slyszy, ze jednak Cersanit jest jakosciowo nizsza polka (z tych dwoch). Ceny
            zreszta tez to potwierdzaja.
            • Gość: pas1 Re: Ceramika Koło- czy warto ? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 07.11.02, 09:27
              A ktoś na forum pisał, że "biel" Cersanitu to trick polegający na dodaniu
              odrobiny barwnika.....niebieskiego.
              GS
        • Gość: kasia Re: A Roca- czy warto ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.02, 15:41
          A co myślicie o tej ceramice? Jak się sprawuje?
          PZDR
          • Gość: Aguś Re: A Roca- czy warto ? IP: nat:* / 192.168.2.* 07.11.02, 21:43
            Gość portalu: kasia napisał(a):

> A co myślicie o tej ceramice? Jak się sprawuje?
            > PZDR

Roca jest O.K., ma przeogromny wybór kolekcji i jest niedroga. Polecam kolekcję
            Giralda, umywalka 60 cm kosztuje 200 zł.
            Jeśli chodzi o Koło, firma ta ze dwa lata temu została przyłączona do grupy
            Sanitec zrzeszającej największe i najlepsze firmy niemieckie: min. Keramag,
            Koralle, Albatros. Przynależność do tej grupy wymogła na Kole podniesienie
            jakości wyrobów oraz zmianę stylistyki. Większość ich nowych rzeczy
            zaprojektowali Niemcy właśnie.
            Ceramika Koła ma kolor pasujący do większości wanien innych producentów. Jest
            to tzw. eurowhite i ma odcień szarawy. Cersanit stosuje barwnik osłabiający
            szkliwo. Po jakimś czasie lubi się pojawiać "pajęczynka". Za prawdziwą
            śnieżnobiałą ceramikę trzeba słono zapłacić (firma Villeroy & Boch oprócz
            standardowego koloru eurowhite ma w ofercie właśnie biel alpejską, do 50%
            droższą).
            Z czystym sumieniem polecam Koło. Należy jednak pamiętać, że jest droższe od
            firmy Roca (chociaż i ona ma drogie kolekcje).
      • Gość: Anita Re: Ceramika Koło- czy warto ? IP: *.acn.waw.pl 06.11.02, 21:39
        moi znajomi maja KOLO i wyglada to u nich CUDNIE!:)
        ja mam cersamit i jakos tak mi sie wydaje, ze oni maja ladniejszy i kibelek i
        umywalke:)
        ja pytanie: co sie rysuje na czarno w kibelku? bo jakos niqq nie moge tego
        sobie wyobrazic...:)
        pozdrawiam:)
        P.S.
        nie kupuj kota w worku - kaz sobie pokazac (bez dyskusji) tak kibelek jak i
        umywalke, patrz pod swiatlo na emalie, czy nie ma zgrubien czy przeswitow
        emalii, kropek, ubytkow (takie mikroskopijne dziureczki), zarysowan, pekniec
        itp. to ma niebanalny wplyw na cene (obniza!!!) i na uzytkowanie (faktycznie
        bedziesz mial klopot!!!)
        • Gość: bankroot Re: Ceramika Koło- czy warto ? IP: YAMAHA:* / *.iie.org.mx 07.11.02, 09:03
          Gość portalu: Anita napisał(a):

> moi znajomi maja KOLO i wyglada to u nich CUDNIE!:)
          > ja mam cersamit i jakos tak mi sie wydaje, ze oni maja ladniejszy i kibelek i
          > umywalke:)

jak rozumiem porównujesz walory estetyczne a nie użytkowe
          > ja pytanie: co sie rysuje na czarno w kibelku? bo jakos niqq nie moge tego
          > sobie wyobrazic...:)

zacytowałem opinię kolegi (w zasadzie powinienem mu zadać to pytanie), może
          chodzi o pęknięcia włoskowate ?

> P.S.
          > nie kupuj kota w worku - kaz sobie pokazac (bez dyskusji) tak kibelek jak i
          > umywalke, patrz pod swiatlo na emalie, czy nie ma zgrubien czy przeswitow
          > emalii, kropek, ubytkow (takie mikroskopijne dziureczki), zarysowan, pekniec
          > itp. to ma niebanalny wplyw na cene (obniza!!!) i na uzytkowanie (faktycznie
          > bedziesz mial klopot!!!)

jestem zainteresowany wyrobami z powłoka Reflex, gdzie oczywiście teoretycznie
          powierzchnia powinna być gładka jak lustro

pozdrawiam

bankroot

PS. Wczoraj żona stwierdziła, że jeśli są wątpliwości, to ona już Koła nie
          chce :((
          • Gość: mac1 Re: Ceramika Koło- czy warto ? IP: 213.77.125.* 07.11.02, 09:14
            Gość portalu: bankroot napisał(a):

>
            > PS. Wczoraj żona stwierdziła, że jeśli są wątpliwości, to ona już Koła nie
            > chce :((

To jej błąd. Moja mnie z kolei namawiała. Wybraliśmy KOLO z uwagi na design i
            cenę. Wanna akrylowa Pasja, umywalka, umywalka rogowa do WC (brak konkurencji w
            tym zakresie). Tak naprawdę firma jest na poziomie. Wysoka jakość sprawia, że
            pojawiła się nawet na rynku niemieckim. Jedynie kibelek podwieszany nie podobał
            mi się, bo za okrągły. Wybrałem Bellavista Stylo. Ważne jest jeszcze, że w
            przypadku Koła możesz negocjować spore upusty ze sprzedawcą 15-18% od cen
            producenta. Pzdr.
            • agus7 Re: Ceramika Koło- czy warto ? 07.11.02, 09:23
              U mnie wybór padł na Cersanit, a to z dwóch powodów:
              1. wanna narożna w interesującym mnie rozmiarze (150x100) była w Kole baaardzo
              płytka - 11 cm płytsza niż Cersanitu, a uparłam się na całość ceramiki z jednej
              firmy,
              2. cena - Cersanit jest jednak dużo tańszy.

Powłoka Reflex Koło jest niewidoczna dla oka, więc nie "zobaczysz"
              gładkości :)))
              Udanych zakupów.
            • Gość: Ula Re: Ceramika Koło- czy warto ? IP: *.wkra.pl 07.11.02, 11:00
              Ważne jest jeszcze, że w
              > przypadku Koła możesz negocjować spore upusty ze sprzedawcą 15-18% od cen
              > producenta. Pzdr.

A mozna wiedziec w jakich sklepach daja taki rabat? Bo ja spotkalam sie z
              rabatami w granicach 7-10% od cen producenta.
              Ula
              • Gość: mac1 Re: Ceramika Koło- czy warto ? IP: 213.77.125.* 07.11.02, 11:20
                Gość portalu: Ula napisał(a):

> Ważne jest jeszcze, że w
                > > przypadku Koła możesz negocjować spore upusty ze sprzedawcą 15-18% od cen
                > > producenta. Pzdr.
                >
                > A mozna wiedziec w jakich sklepach daja taki rabat? Bo ja spotkalam sie z
                > rabatami w granicach 7-10% od cen producenta.
                > Ula

Chodzi o Śląsk. Najlepiej wybierać małe firmy. Na początek było rzeczywiście
                9%, ale jak zamówiłem za kilka tys. zrobiło się 15%, a że płaciłem gotówką 18%.
                To chyba max. co można wycisnąć. Jeśli ktoś zna Katowice i Mysłowice mogę podać
                namiary. Pzdr.
                • Gość: Wacek Re: Ceramika Koło- czy warto ? IP: 195.205.132.* 07.11.02, 11:50
                  Polecam Bartycka Warszawa pawilon 107/108.
                  Bardzo uprzejmy, nieco eksecentryczny Pan.
                  Najpierw wybierz sobie co chcesz kupić u konkurencji (niezależnie od marki
                  ceramika, armatura itp), a potem on to wszystko sprowadzi na zamówienie. Przy
                  płatnosci gotówką dostałem rabat 15%.

Wacek
                  • Gość: Ula Re: Ceramika Koło- czy warto ? IP: *.wkra.pl 07.11.02, 12:16
                    Dzieki. Ja wlasnie z Warszawy. Na Bartyckiej w jednym z pawilonow dostalam
                    wstepnie wlasnie 10%, ale w tej chwili nie pamietam jaki to byl numer pawilonu.
                    Moze to ten pawilon, bo pan byl bardzo rezolutny i byl chetny sprowadzic
                    baterie ktorych nie mial u siebie, a ktore mi sie poddobaly.
                    Ula
                    • Gość: mac1 Re: Ceramika Koło- czy warto ? IP: 213.77.125.* 07.11.02, 12:30
                      Gość portalu: Ula napisał(a):

> Dzieki. Ja wlasnie z Warszawy. Na Bartyckiej w jednym z pawilonow dostalam
                      > wstepnie wlasnie 10%, ale w tej chwili nie pamietam jaki to byl numer
                      pawilonu.
                      >
                      > Moze to ten pawilon, bo pan byl bardzo rezolutny i byl chetny sprowadzic
                      > baterie ktorych nie mial u siebie, a ktore mi sie poddobaly.
                      > Ula

Jeśli chodzi o baterie to można mieć ponad 50% upustu, ale niestety trzeba
                      pojechać do Niemiec. Tam w promocji (Hornbach, Praktiker) GROHE jest w takich
                      cenach (różnica 40-50%+podatek za granicy) niestety dla nas. Byłem w miłym
                      szoku cenowym jak kupowałem. Pzdr.
                • Gość: Aguś Re: Ceramika Koło- czy warto ? IP: nat:* / 192.168.2.* 07.11.02, 21:55
                  Gość portalu: mac1 napisał(a):

> Gość portalu: Ula napisał(a):
                  >
                  > > Ważne jest jeszcze, że w
                  > > > przypadku Koła możesz negocjować spore upusty ze sprzedawcą 15-18% od
                  > cen
                  > > > producenta. Pzdr.
                  > >
                  > > A mozna wiedziec w jakich sklepach daja taki rabat? Bo ja spotkalam sie z
                  > > rabatami w granicach 7-10% od cen producenta.
                  > > Ula
                  >
                  > Chodzi o Śląsk. Najlepiej wybierać małe firmy. Na początek było rzeczywiście
                  > 9%, ale jak zamówiłem za kilka tys. zrobiło się 15%, a że płaciłem gotówką
                  18%.
                  >
                  > To chyba max. co można wycisnąć. Jeśli ktoś zna Katowice i Mysłowice mogę
                  podać
                  >
                  > namiary. Pzdr.

Przyznam szczerze, że stosowanie rabatu 18% od ceny sugerowanej przez
                  producenta jest na granicy opłacalności dla małego sklepiku. Małe sklepy biorą
                  towar od większych sklepów. Dostają rabat około 25%, łatwo więc obliczyć ile
                  tak naprawdę zarabiają na sprzedaży umywalki za 300 zł.
                  Większe sklepy biorą towar bezpośrednio od producenta. Kupują więc taniej i to
                  one właśnie są skłonne dawać większe rabaty.
                  Może warto też wiedzieć, że stosowanie dumpingowych cen jest w zasadzie
                  nielegalne. Inna rzecz, gdy robimy większe zakupy i dostajemy ogólny rabat
                  kwotowy.
                  • Gość: mac1 Re: Ceramika Koło- czy warto ? IP: 213.77.125.* 08.11.02, 07:32
                    Gość portalu: Aguś napisał(a):

>
                    > Przyznam szczerze, że stosowanie rabatu 18% od ceny sugerowanej przez
                    > producenta jest na granicy opłacalności dla małego sklepiku. Małe sklepy
                    biorą
                    > towar od większych sklepów. Dostają rabat około 25%, łatwo więc obliczyć ile
                    > tak naprawdę zarabiają na sprzedaży umywalki za 300 zł.
                    > Większe sklepy biorą towar bezpośrednio od producenta. Kupują więc taniej i
                    to
                    > one właśnie są skłonne dawać większe rabaty.
                    > Może warto też wiedzieć, że stosowanie dumpingowych cen jest w zasadzie
                    > nielegalne. Inna rzecz, gdy robimy większe zakupy i dostajemy ogólny rabat
                    > kwotowy.

To fakt. Ale byłem w duzym sklepie (Castorama. OBI) powiedziałem, że robię
                    remont generalny i chcę wydac u nich ok. 30 000 zł na materiały. Było tylko
                    wzruszenie ramionami. Powiedzieli mi że ich ceny już są niskie w porównaniu z
                    konkurencją i nie robią żadnych upustów. Tym samym stracili klienta. Kupując w
                    małych sklepikach zaoszczędziłem srednio ponad 10-11% co daje ponad 3000 zł.
                    Dla mnie to zasadnicza różnica. Faktem jest że do marketów budowlanych
                    chodziłem jedynie wybrać asortyment, a sklepik ściągał to do 2-3 dni ze
                    znacznym upustem. Pzdr.
                    • Gość: Aguś Re: Ceramika Koło- czy warto ? IP: nat:* / 192.168.2.* 08.11.02, 22:50
                      Gość portalu: mac1 napisał(a):

> To fakt. Ale byłem w duzym sklepie (Castorama. OBI) powiedziałem, że robię
                      > remont generalny i chcę wydac u nich ok. 30 000 zł na materiały. Było tylko
                      > wzruszenie ramionami. Powiedzieli mi że ich ceny już są niskie w porównaniu z
                      > konkurencją i nie robią żadnych upustów. Tym samym stracili klienta. Kupując
                      w
                      > małych sklepikach zaoszczędziłem srednio ponad 10-11% co daje ponad 3000 zł.
                      > Dla mnie to zasadnicza różnica. Faktem jest że do marketów budowlanych
                      > chodziłem jedynie wybrać asortyment, a sklepik ściągał to do 2-3 dni ze
                      > znacznym upustem. Pzdr.

Pracuję właśnie w jednym z takich dużych sklepów (nie jest to jednak
                      supermarket) i na co dzień spotykam się z klientami, którzy "planują zrobić
                      zakupy za 30 000 zł". Większość z nich to zwykli naciągacze. Nie wątpię jednak,
                      że Ty do nich nie należysz. Supermarket rządzi się swoimi prawami. Oni pewniej
                      częściej niż ja spotykają się z oszustami.
                      Polecam duże centra handlowe, tzw. ekskluzywne salony. Wszystkie one mają ceny
                      sugerowane przez producenta. Jednak jest tam lepsza obsługa (to ja). Przy
                      dużych zakupach, już za 7 tys. jesteś w stanie wynegocjować 10% rabat.
                      Powinieneś rządać darmowego transportu i wniesienia.
                      Wśród tego typu sklepów jest ogromna konkurencja, dlatego nigdy nie spotkasz
                      się z postawą, że ktoś Cię olewa. W przeciwieństwie do supermarketów. Nie
                      potępiam ich jednak - one rządzą się zupełnie innymi prawami. Nastawione są na
                      sprzedawanie taniego badziewia i z pewnością mają dużo klientów. Jeśli jednak
                      robimy zakupy z jednej branży za dużą sumę, warto zajrzeć do ekskluzywnego
                      salonu.
                      Pozdrawiam.
                • Gość: sewilka Re: Ceramika Koło- czy warto ? IP: *.zarz.agh.edu.pl 08.11.02, 09:23
                  interesuje mnie adres prosze o informacje na e-mail sewilka@gazeta.pl
                  dzieki
                  • Gość: mac1 Re: Ceramika Koło- czy warto ? IP: 213.77.125.* 08.11.02, 10:03
                    Gość portalu: sewilka napisał(a):

> interesuje mnie adres prosze o informacje na e-mail sewilka@gazeta.pl
                    > dzieki

Dla zainteresowanych polecam dwa sklepy :
                    www.gaja.myslowice.pl/http://www.sanimex.pl/
                    Warto negocjować. Ja miałemn kilka podejść. Pzdr.
                    • Gość: mac1 Re: Sorki IP: 213.77.125.* 08.11.02, 10:04
                      www.gaja.myslowice.pl/

www.sanimex.pl/
      • Gość: Janusz Re: Ceramika Koło- czy warto ? IP: proxy / 10.40.1.* 08.11.02, 08:47
        Jak masz wątpliwości to kupuj produkty polskie. A Koło sprawuje się OK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka