Dodaj do ulubionych

Rolety zewnetrzne

04.08.26, 10:31
Przy oknach W i S, czy jesli w upal zaslonicie je na noc i odslonicie o np 9, to ma to wplyw na mniejsze nagrzanie mieszkania?
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 10:45
      Nie ma. Wpływ ma jak się zasłania na dzień.
      • eva_evka Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 12:16
        mikams75 napisała:

> Nie ma. Wpływ ma jak się zasłania na dzień.

Dokładnie tak.
      • snakelilith Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 12:29
        Jak przeczytałam post startowy to pomyślałam, że ktoś tu sobie jaja robi, albo mu się (od upałów?) pokoziołkowało.
        W jaki sposób utrudnienie ochłodzenia w nocy miałoby niby chronić przed nagrzaniem podczas dnia?
        • czerwonylucjan Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 14:29
          Noc to nie jest jedna godzina.. mozna zalozyc je o 00:00 i ochronic przed ranmym sloncem, co ma znaczenie glownie przy kierunku E, w innym wypadku poprpstu robi bariere dla ogolnego promieniowania i goracego powietrza jako uszczelnienie
          • snakelilith Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 14:49
            A gdzie to słońce wschodzi o północy i wali tak do 9 tej tak, że trzeba już w nocy zamknąć okna?
            Przyjrzyj się może krzywym temperatur, bo brakuje ci podstawowej wiedzy o świecie.
            Na jutro zapowiadają np. w Warszawie bardzo wysokie temperatury w okolicach 37 stopni (wykres niżej). I teraz zobacz, o której temp. jest najniższa i kiedy najwyższa.
            Przy spodziewanych tak wysokich temperaturach warto okna zasłonić już wcześnie, np. koło 7-8, ale na boginię, nie o północy, bo najniższa temp. spodziewana jest dopiero koło 5-6 i w żadnym wypadku nie odsłaniać o 9 tej.
            • czerwonylucjan Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 16:12
              Jesu, laska.. ty jak zwykle jak niemiecki beton, zero szerszego ogladu tylko wiedza z podstawowki. poprostu nie mam ochoty zrywac sie rano, dlatego zamknelabym o polnocy przed snem... o 9 zaczynam prace, wiec potrzebuje swiatla
        • niemcyy Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 15:12
          Ten wątek jest lepszy niż pytanie, jak umyć garnek po budyniu.
    • drilka Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 10:49
      Na noc otwieram okna. Roletę zewnętrzną zaciągam przed wyjściem do pracy gdy ma być upał
    • zyciemniekocha2000 Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 11:35
      W nocy to ja otwieram wszystko
    • ib_k Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 11:49
      czerwonylucjan napisał(a):

> Przy oknach W i S, czy jesli w upal zaslonicie je na noc i odslonicie o np 9, t o ma to wplyw na mniejsze nagrzanie mieszkania?

Robię dokładnie odwrotnie, zasłaniam na dzień odsłaniam po zachodzie słońca. Wg mnie doskonale to działa.
      • czerwonylucjan Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 14:33
        No tak to jest najskuteczniejsze, tylko, nie wtedy gdy pracujesz z domu i potrzebujesz swiatla
        • mikams75 Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 14:57
          Możesz zapalić światło, zima też pracujesz przy sztucznym świetle. Ja mam rolety jak żaluzje tylko grubsze. Można uchylić i mieć pod skosem, wtedy słońce nie nagrzewa szyb a światło wpada. Nie chroni tak dobrze jak przy zamkniętych ale coś za coś. Poza tym jak słońce przechodzi dalej to też można uchylić. Zależy od położenia okien.
    • iberka Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 12:28
      Zdecydowanie ograniczają ciepło z zewnątrz. Na noc nie zasuwam całych żeby się wietrzyło, w ciągu dnia opuszczam na tyle aby normalnie funkcjonować. W mieszkaniu jest przyjemnie
      • snakelilith Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 12:34
        W nocy, gdy temperatury na zewnątrz są niższe niż w mieszkaniu należy wietrzyć i chłodzić, czyli jak się da okna otworzyć i nie zasuwać roletami. Wyjątkiem jest, gdy mieszka się przy głośnej i jasnej ulicy.
    • niemcyy Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 15:11
      big_grin big_grin big_grin

Uważasz, że w nocy do 9 rano mieszkanie ci się nagrzewa?
    • hanusinamama Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 16:09
      U mnie jak zasłonię...w dzień.
      Nocą w upały mieszkanie chłodze włąsnie wietrząc
    • marzenka12 Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 16:11
      Robimy odwrotnie, w nocy wietrzenie a zamkniecie na dzien

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka