czerwonylucjan 04.08.26, 10:31 Przy oknach W i S, czy jesli w upal zaslonicie je na noc i odslonicie o np 9, to ma to wplyw na mniejsze nagrzanie mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikams75 Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 10:45 Nie ma. Wpływ ma jak się zasłania na dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 12:16 mikams75 napisała: > Nie ma. Wpływ ma jak się zasłania na dzień. Dokładnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 12:29 Jak przeczytałam post startowy to pomyślałam, że ktoś tu sobie jaja robi, albo mu się (od upałów?) pokoziołkowało. W jaki sposób utrudnienie ochłodzenia w nocy miałoby niby chronić przed nagrzaniem podczas dnia? Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 14:29 Noc to nie jest jedna godzina.. mozna zalozyc je o 00:00 i ochronic przed ranmym sloncem, co ma znaczenie glownie przy kierunku E, w innym wypadku poprpstu robi bariere dla ogolnego promieniowania i goracego powietrza jako uszczelnienie Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 14:49 A gdzie to słońce wschodzi o północy i wali tak do 9 tej tak, że trzeba już w nocy zamknąć okna? Przyjrzyj się może krzywym temperatur, bo brakuje ci podstawowej wiedzy o świecie. Na jutro zapowiadają np. w Warszawie bardzo wysokie temperatury w okolicach 37 stopni (wykres niżej). I teraz zobacz, o której temp. jest najniższa i kiedy najwyższa. Przy spodziewanych tak wysokich temperaturach warto okna zasłonić już wcześnie, np. koło 7-8, ale na boginię, nie o północy, bo najniższa temp. spodziewana jest dopiero koło 5-6 i w żadnym wypadku nie odsłaniać o 9 tej. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 16:12 Jesu, laska.. ty jak zwykle jak niemiecki beton, zero szerszego ogladu tylko wiedza z podstawowki. poprostu nie mam ochoty zrywac sie rano, dlatego zamknelabym o polnocy przed snem... o 9 zaczynam prace, wiec potrzebuje swiatla Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 15:12 Ten wątek jest lepszy niż pytanie, jak umyć garnek po budyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
drilka Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 10:49 Na noc otwieram okna. Roletę zewnętrzną zaciągam przed wyjściem do pracy gdy ma być upał Odpowiedz Link Zgłoś
zyciemniekocha2000 Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 11:35 W nocy to ja otwieram wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 11:49 czerwonylucjan napisał(a): > Przy oknach W i S, czy jesli w upal zaslonicie je na noc i odslonicie o np 9, t o ma to wplyw na mniejsze nagrzanie mieszkania? Robię dokładnie odwrotnie, zasłaniam na dzień odsłaniam po zachodzie słońca. Wg mnie doskonale to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 14:33 No tak to jest najskuteczniejsze, tylko, nie wtedy gdy pracujesz z domu i potrzebujesz swiatla Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 14:57 Możesz zapalić światło, zima też pracujesz przy sztucznym świetle. Ja mam rolety jak żaluzje tylko grubsze. Można uchylić i mieć pod skosem, wtedy słońce nie nagrzewa szyb a światło wpada. Nie chroni tak dobrze jak przy zamkniętych ale coś za coś. Poza tym jak słońce przechodzi dalej to też można uchylić. Zależy od położenia okien. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 12:28 Zdecydowanie ograniczają ciepło z zewnątrz. Na noc nie zasuwam całych żeby się wietrzyło, w ciągu dnia opuszczam na tyle aby normalnie funkcjonować. W mieszkaniu jest przyjemnie Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 12:34 W nocy, gdy temperatury na zewnątrz są niższe niż w mieszkaniu należy wietrzyć i chłodzić, czyli jak się da okna otworzyć i nie zasuwać roletami. Wyjątkiem jest, gdy mieszka się przy głośnej i jasnej ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 15:11 Uważasz, że w nocy do 9 rano mieszkanie ci się nagrzewa? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 16:09 U mnie jak zasłonię...w dzień. Nocą w upały mieszkanie chłodze włąsnie wietrząc Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 16:11 Robimy odwrotnie, w nocy wietrzenie a zamkniecie na dzien Odpowiedz Link Zgłoś