Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie kupić?

25.01.06, 13:54
    Witam,
    Planuję kupić działkę budowlaną w okolicach Wawra. Spodobała mi się ta
    okolica, zresztą lubię tę stronę Warszawy (od lat związana jestem z Pragą
    Południe). Ale nie znam jej na tyle, żeby wiedzieć, w które lokalizacje
    celować, a których zdecydowanie unikać. Nie chodzi mi tylko o cenę (to mogę
    sprawdzić w sieci, przynajmniej orientacyjnie), ale głównie o bezpieczeństwo
    i ogólny standard życia (komunikacja, infrastruktura etc). Marysin? Anin?
    Aleksandrów? Falenica?
    Możecie coś doradzić/zasugerować/odradzić?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • Gość: zainteresowana Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.01.06, 18:12
        Jestem w tej samej sytuacji.
        Tez chce kupic dzialke w Wawrze.
        Myslalam o okolicach Walu Miedzeszynskiego,
        ale wiecej ofert jest z Marysina, Falenicy i Aleksandrowa.
        A tych nie znam.
        Jak tam sie mieszka i jak dlugo jedzie do Centrum komunikacja miejska?
        Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
        • ola_c Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 26.01.06, 09:42
          Podbijam watek:)
          Miłego dnia!

• kousia Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 27.01.06, 09:09
            Zdecydowanie Anin i Miedzylesie - do centrum jedzie sie stosunkowo dlugo, czy
            samochodem czy autobusem, trzeba liczyc ok. 35 minut co najmniej (w zaleznosci
            czy bliski czy daleki Anin - najbardziej prestizowy to ten w okolicach ulic
            Poprzecznych - a kilka ich jest:), fajna jest tez Rzezbiarska) ale jest i
            cywilizacja i zielen, dla kazdego cos milego. Dla mnie idealna okolica na
            dlugoterminowe mieszkanie. Marysin tez super, ale mniej zielony, raczej nie
            polecam okolic blokowisk na Korkowej, idealne ulice to Kosciuszkowcow (choc
            moze byc glosno) i wszystkie prostopadle. Najlepiej pojezdzic, zobaczyc. Coraz
            wiecej uliczek jest wybrukowanych:)) Jedyny minus to dojazdy, ale jesli chodzi
            o mieszkanie w "zdrowej" okolicy to chyba lepiej troche wczesniej wstac i
            potluc sie do pracy niz mieszkac w Al. Jerozolimskich.
            • ola_c Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 27.01.06, 09:48
              Dziękuję!
              • kousia Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 07.02.06, 12:40
                Bylas juz na rozpoznaniu terenu? :)
      • adasha Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 30.01.06, 10:17
        wpadnij na www.bbnieruchomosci.pl , czytałem dzisiaj ich artykuł w
        Rzeczpospolitej " NIe kupuj ziemi, gdy nic o niej nie wiesz ",
        • ooolenka Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 07.02.06, 18:57
          ja też mam takie plany,
          ...już od ponad roku...
          ale nie poczyniłam jeszcze żadnych kroków poza śledzeniem ofert w necie
          poza tym...zimą i tak niewiele widać...
          ale też nie wyobrażam sobie kolejnego lata w bloku, brrrrrr
          wieć wezmę się za to wiosną!!!

• wojtow Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 07.02.06, 19:20
        A może Miedzeszyn i okolice Wału Miedzeszyńskiego, w okolicy ulicy Przewodowej
        są działki do sprzedania. Przejedź się tam i zobacz.
        • Gość: ooolenka Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.02.06, 22:02
          na mapie wygląda zachęcająco!!
          ale czy tam przypadkiem nie jest planowana w pobliżu obwodnica jaka?
          • ola_c Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 08.02.06, 12:59
            Objeździłam już trochę Marysin i Międzylesie. Obdzwoniłam kilka ofert z Agencji
            Nieruchomości, które w necie wyglądały zachęcająco. I oczywiście - stary numer -
            już nieaktualne, ale "szybciutko coś Pani innego znajdę", jaaasne. Pierwsze
            wnioski są takie, że jak coś jest za przystępną cenę, to albo daleko albo pod
            lasem, bez żadnego sądziedztwa w zasadzie, albo bez żadnego uzbrojenia, albo w
            okolicy planowanej obwodnicy. Inny problem to taki, że małych działek (od 500
            do 700 metrów) jest niewiele. A ja nie chcę dużej działki, bo raz: nie mam
            potrzeby urządzania ogrodu (wystarczy kawałek ogródka, 200-300 metrów, a jak
            dzieciak będzie chciał pograć w piłkę, to i tak wygonię na boisko;)), a dwa:
            funduszy imponujących to raczej nie mamy (coś by jeszcze wypadało na tej
            działce postawić).
            Jeśli obiła Wam się o oczy jakaś fajna oferta, to poprosiłabym ślicznie o linka.
            Dzięki!
            • kousia Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 08.02.06, 14:21
              Dzis chyba wychodzi Gazeta z dodatkiem Nieruchomosci. Moze Ci sie poszczesci? A
              moze zamiast budowac dom za niewielkie fundusze lepiej kupic mieszkanie w
              Wawrze/Aninie, na parterze z ogrodkiem? Skanska tam chyba buduje, z tego co
              kojarze z reklam. Koszt chyba jednak mniejszy, zawsze mozna sprzedac, jak juz
              sie uzbiera tych funduszy na to, co sie chce metrazowo i lokalizacyjnie...
              Wpakujesz kase w dom, a potem okaze sie, ze okolica ci nie przypasowala, korki,
              itp. itd. A dom sprzedac trudniej. Ja bym wolala pomieszkac troche w danej
              okolicy i po takich doswiadczeniach decydowac o wyborze miejsca na budowe. To
              jednak tylko moje zdanie, moze sie z nim wcale nie zgodzisz. Pzdr.
              • ola_c Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 09.02.06, 14:40
                Mieszkanie na Wawrze to też opcja, którą brałam pod uwagę. Ale wcale nie są
                dużo tańsze (a przecież stosunkowo daleko od centrum). Ogladalam kilka ofert:
                70-75 metrow, 150 metrow ogrodka=345 tysięcy. Taaaka kasa, a do życia masz trzy
                pokoje i tupiącego sąsiada nad głową (ten tupiący sąsiad to moja mała fobia;))
                Wolę taką kasę przeznaczyć na budowę domu. Pooglądałam trochę zdjęć w ofertach
                sprzedaży: te ogródki są jakieś dziwne... Przecież nie wyjdę w sobotę rano w
                szlafroku z kubkiem herbaty do takiego ogródka, bo naookoło kupa sąsiadów ( a
                nad ogródkiem np. taras sąsiada z 1-go piętra). W upał też się raczej nie
                wywalę do góry brzuchem w kostiumie kąpielowym, bo jakoś - ekhm - niezręcznie.
                Grilla też chyba nie rozpalę, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto mnie zlinczuje
                za dym, zapaszki etc. Są też oferty sprzedaży mieszkań (jednopoziomowych) na
                pierwszym piętrze i do tego ogródek, ale tego już zupełnie nie rozumiem. Żeby
                wyjść na ogródek, to muszę wpierw zejść klatką schodową?
                Pomysł, żeby poznać daną lokalizację z perspektywy mieszkania, jest dobry, ale
                z drugiej strony - jak wszystko cholera - ma wady. Za przeprowadzkami nie
                przepadam, sporo kasy traci się na wszystkich operacjach notarialnych etc.
                Ale dziękuję wszystkim za rady!!! I z przyjemnością podejmę się dalszej
                dyskusji:)
                • ooolenka Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 09.02.06, 20:54
                  hej,
                  ja w tej chwili mieszkam na parterze z ogródkiem i to zupełnie nie to,
                  masz rację!
                  to była zła decyzja, ale 3 lata temu za bardzo przerażał mnie ogrom spraw
                  związnych z kupnem działki i budową domu!
                  ale temat powraca, nie ucieknę od tego:)
                  więc zaczynam: jakie są ceny m ziemi w tamtych okolicach?

• ola_c Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 10.02.06, 12:28
                    Ceny ziemi są bardzo zróżnicowane. Zależy, jaka lokalizacja Cię interesuje i
                    jaki metraż działki by Ci odpowiadał. Średniej wielkości działka (600-800
                    metrów) od 120 do ponad 200, blisko 300 tysięcy. A o ciekawą działkę, z jakimś
                    normalnym sąsiedztwem, niekoniecznie w pobliżu planowanej obwodnicy, uzbrojoną,
                    z planem zagospodarowania trochę trudno:(
                    Twój post trochę utwierdził mnie w moim przekonaniu, że nie zaczynać zabawy z
                    kupnem/zamianą mieszkania (nawet z ogródkiem o dziwnie pojmowanej
                    funkcjonalności), szkoda czasu. Lepiej zacząć piekiełko z kupnem działki i
                    budową domu, o Boziu....
                    • kousia Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 10.02.06, 16:10
                      A może - żeby nie było to tak niewdzięczne zadanie - podzielić niedolę z kimś,
                      jakimiś dobrymi znajomymi, co też chcą się budować i mają niewielkie fundusze,
                      i postawić bliźniaka? W takim wypadku odpada tupanie sąsiadów z góry i z dołu:)
                      Zostają tylko ci z boku, ale ścianka dzieląca obydwie części może być chyba
                      dowolnie gruba?:)))
                    • hedonista.oswiecony mieszkanie z ogórdkiem też odradzam :) 26.02.06, 13:32
                      mieszkałem tak na bemowie... leży człek w ogródku, patrzy w gwiazdy i napotyka
                      oczy sąsiada na balkonie ;)
                      ukłony
                  • ola_c Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 10.02.06, 12:29
                    ooolenka napisała:

> hej,
                    > ja w tej chwili mieszkam na parterze z ogródkiem i to zupełnie nie to,
                    > masz rację!
                    > to była zła decyzja, ale 3 lata temu za bardzo przerażał mnie ogrom spraw
                    > związnych z kupnem działki i budową domu!
                    > ale temat powraca, nie ucieknę od tego:)
                    > więc zaczynam: jakie są ceny m ziemi w tamtych okolicach?
                    >
                    Zapomniałam zapytać w poprzednim poście: dlaczego "to nie to"?

• wojtow Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 08.02.06, 19:23
            Gość portalu: ooolenka napisał(a):

> na mapie wygląda zachęcająco!!

> ale czy tam przypadkiem nie jest planowana w pobliżu obwodnica jaka?

z tego co pamietam nie w tym miejscu tylko dalej blizej Falenicy
            • ola_c Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 10.02.06, 16:00
              wojtow napisała:

> Gość portalu: ooolenka napisał(a):
              >
              > > na mapie wygląda zachęcająco!!
              >
              > > ale czy tam przypadkiem nie jest planowana w pobliżu obwodnica jaka?
              >
              >
              > z tego co pamietam nie w tym miejscu tylko dalej blizej Falenicy
              >

Tu jest chyba dobry materiał o planowanej trasie obwodnicy (chociaż w przypadku
              kupna konkretnej już działki i tak trzeba to jeszcze sprawdzić).
              www.siskom.waw.pl/projekty-pow.htm
              • ooolenka Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 25.02.06, 23:40
                jutro ruszam w teren,
                obiecuję, że zdam relację,

a jak Wasze poszukiwania?
                • ola_c Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 26.02.06, 14:38
                  Nasze poszukiwania na razie przrzucily sie w troszke inne rejony (acz zblizone).
                  Wawer nadal aktualny, ale teraz ostatnio rozmawiamy z mezem o tym, zeby kupic
                  dzialke i postawic dom tam, gdzie mieszkaja moi rodzice - w Zielonce pod Warszawa.
                  Zalet sporo, wad troche mniej. Mala dyskusja na
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=292&w=35608295&v=2&s=0 Zapraszam:) i
                  czekam na relacje.
                  • ooolenka Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 27.02.06, 21:20
                    zwiedziliśmy wawer i przyległości
                    bardzo mi się podobało i im dalej od cywlizacji tym bardziej:)
                    natomiast co do tego co ewentulanie mozna byłoby kupić to żenada:
                    kawałek klepiska albo dom, który rani moje poczucie estetyki a do tego za
                    niebotyczne pieniądze
                    z rozpaczy obejrzeliśmy nawet segmenty ale też nic z tego
                    więc jeśli zielonka jest bardziej zielona:) i tania to my też bardzo chętnie!!!
                    pozdrawiam
                    • ola_c Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 01.03.06, 12:57
                      Tez mam takie wrazenia: albo cholernie drogo albo jakas totalna beznadzieja.
                      Moze zostaniemy sasiadkami w Zielonce;)
                      • thomas_x Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 03.03.06, 20:36
                        tez szukam cos w zielonce. problem w tym, ze ceny tez b. wysokie. tylko wieksze
                        dzalki mozna kupic nieco taniej. Macie może jakies godne polecenia agencje lub
                        miejsca gdzie mozna sprobowac poszkac działek w Zielonce?
                      • ooolenka Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 03.03.06, 22:34
                        bardzo chętnie!!!
                        im więcej młodych ludzi dookoła tym lepiej!
                        pifko, ognicho, dzieciaki wychowujące się z rówieśnikami itd...
                        szukamy działki ze znajomymi, wsio ryba gdzie,
                        byle zielono i nie drogo! coby jeszcze na jaki dom starczyło:)

• attache1974 Ja jestem po inspekcji wawra - w dniu 10 02 06 04.03.06, 09:36
                          Działki są (szukaliśmy na bliźniak) ale:
                          1. Za kościołwem w Wawrze przy Trakcie - mała 20 x 30 m - 165 000 zł - ale za
                          to obok masz tylko jeden budynek i już Trakt Lubelski z przystankiem
                          autobusowym czyli na +, a wymiary działki na minus (dla nas jako dla blixniaka)
                          2. Większa na bliźniak w sam raz przy asfalcie z mediami około 1000m2 ale w
                          cenie 280 000 zł - nieźle.
                          3. Wypasiona coś 30 na 40 m w cenie 250 000 zł ale za to jako ostatnia przy
                          ulicy i treba z niej wykroić nawrotkę dla straży pożarnej - więc pod bliźniak
                          odpada
                          Wszystkie działki miały pełne uzbrojenie w gaz, wodę, prąd (za to własne szambo)

Jest oferta 22 działek od 700 m2 do 800 m2 ale to jakiś kilometr dwa za
                          miejscem gdzie trakt łączy się z wałem - wszystkie media przy działkach.

Poza tym sprawa obwodnicy - looknijcie jak ona będzie szła - przetnie ogórkową
                          na pół - i dalej wgryzie się w wawer w okolicy Małowiejskiej - i dalej poleci w
                          stronę Zakrętu oraz po rozwidleniu się poleci do Gocławia - przez Wawer -
                          tragedia kupisz działeczkę a za rok dwa rzucą ci 2 pasmówkę pod oknami.
                          • attache1974 Idąc dalej 04.03.06, 09:50
                            Mamy ulicę Wjazdową i na niej działkę 20x60 m w rewelacyjnie niskiej cenie - na
                            miejscu okazuje się że nad częścią działki biegnie linia W.N. obok jest jakiś
                            warsztat samochodowy a na drodze dojazdowej mało nie pogubiłem zawieszenia.

Jest też działeczka 5000 m2 w cenie 370 000 zł niby można by kupić i podzielić
                            ale na działce jest jakiś kanałek czy inny rów melioracyjny.

A no i działeczka na oś Las - 500 m2 w cenie 250 000 zł - ktoś reflektuje :)

No i tak to wygląda - albo drogo i blisko, albo daleko i taniej :)
                            Jak dla was odległość nie jest straszna to zerknijcie na ten kompleks 22
                            działek - chyba rejon Bysławskiej i Popradzkiej ze wszystkimi mediami łącznie z
                            kanalizacją (odpada kopanie szamba), moja pani powiedziałe że dla niej to za
                            daleko. Tamtędy przynajmniej nie powinna przechodzić obwodnica - na stronie
                            siscomu widać jak przetnie ona Wawer na pół.

Mapka pokazuje że z tamtąd do Traktu Lubelskiego jest 3 km a do Gocławia 10 km.
                            www.mapa.szukacz.pl
                            • grzegus Re: Idąc dalej 04.03.06, 12:00
                              Witam,

Nawiązując do kupić i podzielić. Także szukam czegoś w okolicy Wawra. Trójkąt do ronda Wał – Trakt. Widzę, że jest więcej szukających. Może by tak zjednoczyć siły, poszukać czegoś większego (tańszego jednocześnie) podzielić i z korzyścią dla wszystkich zamieszkać. Deklaruję pełne zaangażowanie w poszukiwania od kwietnia.

Pozdrawiam,

G
                              • attache1974 Pomerdało mi się z cenami :) 04.03.06, 18:42
                                Tamto to było 3700 m2 za 500 000 zł (dzięki mjozia za uwagę) a nie 5000 m2 za
                                370 000 zł - czeski błąd jak to mówią :)
                                • Gość: zenonX Re: Pomerdało mi się z cenami :) IP: *.acn.waw.pl 08.03.06, 22:42
                                  Tez bym sie przylaczyl do tego kupna. Jakby sie zebralo 5 osob - to mozna by cos
                                  zdzialac.
                                  pzdr,
                                  • Gość: attache1974 Działka IP: 194.158.194.* 09.03.06, 08:35
                                    Działka ma trochę dziki wymiar - bo przy powierzchni 3700 m2 ma 22 metry
                                    szerokości co daje 160 metrów w głąb działki - jedyna rada zrobić drogę
                                    wewnętrzną wzdłuż któregoś boku działki - odejdzie powiedzmy 4 metry z
                                    szerokości działki na drogę (nie wiem czy nie więcej czy nie jest to obwarowane
                                    jakimiś normami - i nie wiem czy na końcu drogi nie trzeba zrobić nawrotki dla
                                    straży pożarnej) to mamy działki szerokości 18 metrów na dom - jeśli wybierzemy
                                    projekt z garażem w bryle domu i garaż będzie stykał się z drogą wewnętrzną to
                                    mamy 18 metrów na dom - a musimy zostawić minimum 4 metry wolnej przestrzeni z
                                    dugiej strony działki co daje max 14 metrów na dom z garażem. A nie wiem czy
                                    tak można budować - czy nie będzie możliwa zabudowa tylko frontem do dłuższego
                                    boku działki co daje 18 metrów na dom ale mierzone w głąb domu a nie na jego
                                    szerokości - teraz odejmij 4 metry od frontu - masz 14 metrów na dom - przy
                                    domu głębokim na 10 metrów masz po 4 metry ogródka przed i za domem - to tyle
                                    co większy dywan :).

Ale jak chcesz podam fona - zadzwoń - dowiesz się więcej bo ja podaję
                                    wiadomości z drugiej ręki.
                        • ola_c Re: Wawer, Marysin - działka budowlana - gdzie ku 05.03.06, 22:00
                          Ooolenka, z tym "wsio ryba gdzie" to chyba przesadzilas:)
                          Nam coraz czesciej chodzi po glowach ta Zielonka. W sumie nie ma to jak stare
                          smieci. Znalazlam fajna dzialeczke - jade w weekend obejrzec, a dzisiaj (nie
                          wiedziec czemu, bo przeciez nie mam jeszcze dzialki) kupilam dwa opasle katalogi
                          z projektami i ogladam, planuje, zastanawiam sie, marudze. Nie wiem, ile godzin
                          spedzialam w necie ogladac dziesiatki projektow. Ale co tam - trzeba sie juz
                          przygotowywac:) Bedzie dobrze - znajdziemy sliczne dzialki, znajdziemy super
                          ekipy, tanio pobudujemy. Ech, co ta wieczorna lampka wina robi z czlowiekiem:)
                          • attache1974 Projekty elektroniczne 06.03.06, 07:55
                            Projekty bez wydawania kaski na katalogi:

www.mtmstyl.com.pl/
                            www.apa-domy.com.pl/main.php?sh=768
                            nowydom.onet.pl/
                            www.archipelag.pl/
                            www.archigraph.pl/
                            www.archtim.pl/
                            dom-projekt.pl/
                            www.dobry-dom.pl/

Jak dla mnie (pod bliźniak) to na razie wygrywają te projekty:
                            www.archi-projekt.com.pl/APS-91
                            APS-149

I ten po małej adaptacji (wyrzucenie kotłowni za garaż)
                            www.domek.net.pl/mur_poludniowy_z_garazem/mur_poludniowy_front.htm
                            • ola_c Re: Projekty elektroniczne 07.03.06, 13:13
                              Dzieki za linki:) Przejrzalam wszystkie; teraz zastanawiam sie nad budowa domu
                              pietrowego. Oczywiscie pojawily sie pytania (natury zasadniczej) - zalozylam
                              osobny watek, zapraszam:)
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=38042010
                              Pozdrawiam, milego dnia!

• ola_c dzialka:)) 16.03.06, 14:49
                                Jak tam Wasze poszukiwania? Ja ostatnio znalazlam fajna oferte w Zielonce. Cena
                                byla zastanawiajaco atrakcyjna, wiec zaraz zadzownilam do wydzialu
                                zagospodarowania przestrzennego i jasne - przyszla obwodnica prawie pod oknami.
                                Super. No nic, szukam jeszcze, choc generalnie przyczailam sie do wiosny.
                                Pozdrawiam!
                                • Gość: attache1974 Mamy kilka typów do sprawdzenia :) IP: 194.158.194.* 16.03.06, 15:14
                                  Ale też a to niedaleko trasy (trzeba sprawdzić co znaczy słowo "niedaleko"), a
                                  to jeszcze sprzedający nie wie ile chcieć za ziemię. Trudno cokolwiek kupić
                                  (znaczy się jak masz do wydania 300 000 za 1000m2 działki bez planów
                                  zagospodarowania to bez problemu) z pełnym uzbrojeniem (prawie wszędze w wawrze
                                  szamba i studnie trzeba kopać), z gazem i prądem jest już lepiej.
                                  Ale dużo jest dziwnych działek np: bez drogi dojazdowej, z mediami 300 metrów
                                  od działki, w okolicy planowanej obwodnicy, normalnie pole minowe :).
                                  Ale nic kombinujemy dalej jak się da :).
                                  • ola_c Re: Mamy kilka typów do sprawdzenia :) 16.03.06, 15:34
                                    Niedaleko trasy=maksymalnie 80-100 metrow. Troche za blisko. Z tym polem
                                    minowym to ladnie powiedziane:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka