Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Okna na północ!

18.02.06, 10:06
    Witam wszystkich serdecznie!
    Napaliłem sie strasznie na nowe mieszkanie, dobra cena, niezły rozkład i fajne widoki, ale jedna rzecz mnie przeraża okna z salonu i kuchni wychodzą na północ.
    Czy ktoś ma z was mieszkanie z salonem na północ? Czy ktoś z was zauważa jakieś minusy takiego położenia?
    Czekam na opinie!
    Marcin
    Obserwuj wątek
      • Gość: malwinka Re: Okna na północ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.02.06, 11:12
        Co kto lubi. My mamy od południa i przyznam, że bywa gorąco. Od zachodu w lecie
        też gorąco - chyba że jest szeroka loggia, wtedy trochę tłumi... Kuchnia od
        północy dla mnie byłaby super, bo w kuchni się jednak gotuje :-) i bywa gorąco,
        a więc północ dla kuchni wydaje mi się rozsądna. Tak więc od strony praktycznej
        północ nie jest zła, szczególnie dla kuchni jednak muszę prezyznać, że ładnie
        jest w pokojach oświetlonych przez promienie słoneczne i kwiaty lepiej rosną :-
        )). Trudny wybór :-)
        • andrzej.sawa Re: Okna na północ! 18.02.06, 11:17
          Niestety zapomina się o podstawowych zasadach:
          Kuchnia,łazienka-północ
          sypialnia-wschód,z odchyleniami
          salon-poludnie,południowy zachód,zachód.
          Pomyślcie,czy tak nie jest sympatyczniej.
      • brasilka2 Re: Okna na północ! 18.02.06, 11:39
        Ja mam okna w kuchni na północ, a w sypialni i salonie na wschód.
        Szczególnie teraz w zimie, w kuchni bywa ciemno nawet w ciągu dnia - podczas gdy
        w pozostałych pomieszczeniach przyjemnie widno. Okna w salonie na północ to moim
        zdaniem nie najlepszy pomysł.
        • Gość: krzysiek Re: Okna na północ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 13:55
          to zależy, okna na południe tylko gdy w pobliżu rosna jakieś drzewa rzucajace
          cień, w innym przypadku okna na południe lub na zachód moga okazać się
          koszmarem, w lato bedzie koszmarnie goraco, a o każdej porze roku przez
          wiekszość czasu będą zasłoniete okna jesli w salonie będzie stał telewizor,
          jesli to możliwe to optymalnym rozwiazaniem jest mieć okna skierowane na wschód,
          wtedy rano jest przyjemnie widno a po południu mozna odpocząc a nie siedzieć w
          piekle
      • marczajka Re: Okna na północ! 18.02.06, 13:16
        Wiem że to nie najlepszy pomysł, ale tak budują blok, też mnie troche to dziwi. Pozostały tylko mieszkania skierowane na północ i taki mam tylko wybór (salon i kuchnia na północ, sypialnia na wschód). A oferta jest kusząca bo za metr wychodzi 2200 zł, w tym biały montaż, drzwi wew., parapety, kuchenka gazowa i piwnica. (Białystok, spółdzielczo-własnościowe). W porównianiu co oferują developerzy ok 2800-3000 za metr, puste w środku i bez piwnic.
        • Gość: iwonka50 Re: Okna na północ! IP: *.elpos.net 18.02.06, 16:40
          Ja też z Białegostoku. Gdzie budują te mieszkania jeśli można wiedzieć? Może na
          Trawiastej?
      • marczajka Re: Okna na północ! 18.02.06, 18:13
        Jest to blok na ulicy Niskiej na Leśnej Dolinie. Na Trawiastej BSM jeszcze sprzedaje? Może wiesz czy zaczynają w niedlugim czasie jakąś nową inwestycje?
        • Gość: iwonka50 Re: Okna na północ! IP: *.elpos.net 19.02.06, 13:07
          Tak, mają budować niedługo. A może chcesz kupić ode mnie? Mam lokatorskie do
          sprzedania. Okna na połudn.-zach., mieszkanie wykończone, I piętro, cena 50
          tys., reszta rozłożona na kredyt przez spółdzielnię na 28 lat.
      • Gość: Paweł33 Re: Okna na północ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 07:53
        Jak sama piszesz zostały tylko takie mieszkania, czyli, że wszyscy, którzy
        kupowali przed Tobą woleli mieszkania z oknami na inna stronę świata. Takie
        mieszkania również trudno się potem sprzedają na rynku wtórnym, gdyby zdarzyła
        sie taka konieczność, więc może to przemyśl. Może to i troche taniej (nie bez
        powodu) ale w końcu to nie sukienka czy buty, żeby mysleć: jakoś to będzie.
        A tu podobny wątek:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=24395826&a=24395826
        • brasilka2 Re: Okna na północ! 23.02.06, 09:51
          Gość portalu: Paweł33 napisał(a):

> Jak sama piszesz zostały tylko takie mieszkania, czyli, że wszyscy, którzy
          > kupowali przed Tobą woleli mieszkania z oknami na inna stronę świata. Takie
          > mieszkania również trudno się potem sprzedają na rynku wtórnym, gdyby
          zdarzyła
          > sie taka konieczność, więc może to przemyśl. Może to i troche taniej (nie bez
          > powodu) ale w końcu to nie sukienka czy buty, żeby mysleć: jakoś to będzie.

Trafiłeś w samo sedno. Coś jest na rzeczy, że ludzie nie chcą zbyt chętnie
          kupować mieszkań z północnymi oknami. Znaczy to, że potem moga być problemy ze
          sprzedażą.
          Ja rozważałam kupno mieszkania na nowo budowanym osiedlu, ale też zostały tylko
          te z oknami na północ. Zrezygnowałam. Ale pewnie ktoś się zdecydował, skuszony
          niższą ceną. Mam nadzieję, że będzie mu się dobrze mieszkało.
      • Gość: ptysia Re: Okna na północ! IP: *.altec.pl / *.altec.pl 23.02.06, 07:10
        A ja bym chciala...bo nie cierrrpie okien za poludnie i zachod...slonce
        grzeje..w upaly 40 stopni...zaslony wypalone przez slonce...juz to
        przechodzilam..dziekuje pieknie
      • Gość: Marcelka Re: Okna na północ! IP: *.chello.pl 23.02.06, 09:19
        Odradzam! Jest zimno, ciemno i można popaść w depresję. Smutno tak bez odrobiny
        słońca...
      • mindsailor Re: Okna na północ! 23.02.06, 09:23
        odradzam. jesli chodzi o położenie kuchni, to od północy jest ok, ale salon to
        totalna porażka. w pomieszczeniach od strony, gdzie nie zaglada słońce jest
        ciemno, zimno, nie rosną kwiaty i jest nieprzyjemnie. ja mam mieszkanie
        dwustronne i wierz mi, że latem jest taka róznica temperatur między strona
        słoneczną , a niesłoneczną, że po tej zimnej stronie jest w mieszkaniu kilka
        stopni mniej - ubieram polar, kiedy np. ide do łazienki:))
        teraz szukam nowego lokum i priorytetem jest nasłonecznienie - nigdy nie
        zdecydowałabym sie na zimne i ciemne mieszkanie.

aha, piszesz tylko o jedym pokoju (salonie), a czy reszta pokoi ma okna na
        południe?
        • Gość: ania Re: Okna na północ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.02.06, 10:00
          Z tymi kwiatami to przesada. Ja mam okna w sypialni i kuchni na północ i kwiaty
          tu rosną najlepiej, poza tym te pomieszczenia lubię chłodne. Natomiast
          pozostałe pokoje mam na południe. W dużym pokoju jest duży balkon i trochę w
          upały nas ratuje, ale u syna jest gorąco. Łazienka jest na zachód i ma 2 okna
          tam to dopiero jest upał. Każdy musi zdecydować sam co mu odpowiada, dla mnie
          tragedią jest kuchnia i duży pokój na zachód, kiedyś tak miałam - makabra.
          • Gość: nikt Re: Okna na północ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 12:09
            Mam domek jednorodzinny sypialnie ma na południu w upały porazka w nocy nie
            idzie spać przenoszę się na lato do innego pokoju. Natomiast kuchnia i łazienka
            jest na północy i wogóle mi to nie przeszkadza. Może w zimie musze tam mieć
            zapalone jakies siatrło prawie cały dzień ale to tylko kuchnia sypialni z
            oknami na południe nie polecam.
      • Gość: Człowiek Re: Okna na północ! IP: 195.20.110.* 23.02.06, 12:05
        Mam mieszkanie na północny zachód. Nigdy więcej. W zimie można się pokroić -
        ciemno i zimno. Zresztą zauważyłem, że w dwustronnych mieszkaniach lub domach
        najchętniej przebywam w części południowej. Ale co ciekawe - nasi poprzednicy
        kupili mieszkanie identycznie położone - jakoś im te strony świata nie
        przeszkadzały, więc to kwestia gustu. Jedyna zaleta, że w środku lata mniejszy
        upał. Ale od południa można w końcu założyć sobie rolety. A we wschodnich
        sypialniach lepiej się wstaje :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka