Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Darowizna 1/3 domu

IP: 195.205.250.* 02.12.02, 16:37
    Jeżeli rodzice chcą mi podarować 1/3 domu, a mam razem z żoną własnościowe
    prawo do mieszkania spółdzielczego, to czy mogę skorzystać z ulgi podatkowej
    na tzw. 110 m2.
    W świetle przepisów nie powinienem być właścicielem żadnego mieszkania, domu
    itp.
    Ale czy w tym przypadku jestem właścicielem mieszkania spółdzielczego czy
    współwłaścicielem ? ( drugim współwłaścicielem jest moja żona ? )

Obserwuj wątek
      • Gość: ugh Re: Darowizna 1/3 domu IP: *.acn.waw.pl 03.12.02, 01:08
        Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Jeżeli rodzice chcą mi podarować 1/3 domu, a mam razem z żoną własnościowe
        > prawo do mieszkania spółdzielczego, to czy mogę skorzystać z ulgi podatkowej
        > na tzw. 110 m2.
        > W świetle przepisów nie powinienem być właścicielem żadnego mieszkania, domu
        > itp.
        > Ale czy w tym przypadku jestem właścicielem mieszkania spółdzielczego czy
        > współwłaścicielem ? ( drugim współwłaścicielem jest moja żona ? )
        to nie ma znaczenia.
      • szaser Re: Darowizna 1/3 domu 03.12.02, 07:38
        Niestety zapłacisz podatek od razu u notariusza chyba, że skłamiesz i
        oświadczysz w akcie notarialnym darowizny, że nie posiadasz prawa do żadnego
        innego mieszkania, ale to jest do sprawdzenia przez US i możesz posiedzieć!
      • Gość: bebiak Do Piotra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.03, 21:21
        Z wykładni przepisu art. 16 Ustawy o podatku od spadków i darowizn dokonanej
        przez Izbę Skarbową już wiele lat temu wynika, że Ty jako członek takiego
        podmiotu prawa jak małżeństwo TO NIE TO SAMO co Ty jako Ty. W przypadku przez
        Ciebie opisywanym Ty nie jesteś współwłaścicielem tego lokalu -
        współwłaścicielem jest małżeństwo, a to przecież inny podmiot prawa (o ile tę
        własność macie na zasadach małzeńskiej wspólności ustawowej, bo jeżeli na
        zasadach wspólności ułamkowej tj. Ty 1/2 i żona 1/2 to niestety tu masz
        tożsamość podmiotów).
      • Gość: bebiak Do Piotra raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.03, 21:32
        I pamiętaj o jeszcze jednej rzeczy. Ulga, o której mowa w art. 16 tj. do 110
        m.kw jest PROPORCJONALNA do wysokości darowanego ułamka. Oznacza to, że jeśli
        rodzice darowują Ci 1/3 część domu to masz prawo jedynie do zwolnienia z 33
        m.kw. Tak więc jeśli powierzchnia użytkowa domu przekracza 110 m.kw to nie z
        całości (przy darowiźnie 1/3 części) będziesz zwolniony. Pamiętaj również, że
        do podatku dojdzie Ci jeszcze wartość udziału w gruncie, na którym posadowiony
        jest budynek. Zresztą notariusz i tak Cię o tym poinformuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka