Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ostatnie piętro w wieżowcu

IP: *.kat.3s.pl 20.03.06, 20:46
    Czy rzeczywiście tak ciężko się mieszka na ostatnim piętrze w wieżowcu? Mam
    na myśli dwie konkretne sprawy: możliwość zalania, przecieku z dachu oraz b.
    wysokie temperatury latem w czasie upałów? Czy też są to tylko
    tzw. "wydajemisię", a tak naprawdę przeciekanie to rzadkość, a w upały jest
    tak samo gorąco jak wszędzie indziej? Proszę o wypowiedź tylko osoby, które z
    autopsji znają sytuację na ostatnich piętrach.
    Pytam, bo mam na oku sympatyczne mieszkanko właśnie na ostatnim piętrze.
    Bardzo słoneczne, ale narożne. Nad sufitem jest jeszcze około metrowy odcinek
    (dylatacja?), ale bez otworów, oraz na górze wyremontowany stropodach (nie
    wiem czy wentylowany ... raczej nie, bo niby skąd ta wolna przestrzeń - blok
    z końca lat 70.) ze zgrzewana na gorąco papą (chyba). Sąsiedzi twierdzą, że
    zalania nigdy nie było.
    Dziękuję za opinie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Kaja Re: Ostatnie piętro w wieżowcu IP: *.klaudyny.waw.pl / *.klaudyny.waw.pl 21.03.06, 07:14
        Mieszkam na 15 (ostatnim) piętrze. Trochę za wysoko jak dla mnie, ale głównie ze względu na starę windę, na którą czasem trzeba poczekać i która dość długo jedzie. Gdy człowiek się śpieszy, jest to irytujące. O zalaniu nie słyszałam, z całą pewnością nie było go od 20 lat, mieszkała tu cały czas rodzina męża. I kolejny minus to upały. Owszem, bywa ciężko, ale nie tragiocznie. My mamy mieszkanie jednostronne od strony wschodniej. Ze względu na upały do dobra opcja. Może być też przechodnie. Mieszkanie od zachodu może być bardzo gorące (przez większość dnia ostre słońce w trakcie upalnych dni). Ja bardzo nie narzekam, choć przyznaję, ze wolałabym mieszkać niżej. Ale to może bardziej wynikać z moich przyzwyczajeń. Przez 25 lat mieszkałam na parterze bądź 1 piętrze.
      • Gość: mp Re: Ostatnie piętro w wieżowcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 11:22
        A jak jest z ciśnieniem wody? - zawsze dolatuje? - ten wątek mnie nurtuje, bo
        chciałabym mieszkać jak najwyżej. Obecnie mieszkam na czwartym, ostatnim
        piętrze i jest super. Gdyby budynek miał 15 pięter i upewniłabym się, co do
        wody (czy dolatuje, czy nie ;-) ), najchętniej mieszkałabym na 15-ym.
        Ale,faktem jest, że latem robi się duszno, tylko, że ja nigdy nie wiązałam tego
        z ostatnim piętrem...
        pozdrawiam
        • Gość: Antonia Re: Ostatnie piętro w wieżowcu IP: *.kat.3s.pl 21.03.06, 16:48
          No wlasnie - jak bardzo duszno? To mnie bardzo ciekawi. Mieszkanie jest
          sloneczne, poludniowe, wiec zima jest super. Ale latem .... Inna sprawa, ze
          nasze lata sa raczej niezbyt cieple, a ja lubie cieplo generalnie. Nie
          chcialabym tylko konac z upalu i nie moc spac ani oddychac. Licze na to, ze
          jednak nie jest to niczym Tunezja w lipcu (gdzie zreszta calkiem dobrowolnie
          jedzie na urlop mnostwo Polakow, zeby sie pomeczyc za wlasne pieniadze :))),
          stad moje pytanie na forum .... Czy da sie wytrzymac?
          Jesli chodzi o wode, to zrobilam wywiad. Nie ma problemow (to XI p.). Ale to
          kwestia indywidualna - trzeba pewnie zapytac w tym konkretnym bloku, ktory Cie
          interesuje.
          Dziekuje Wam za odpowiedzi i czekam na wiecej opinii.
          • horpyna4 Re: Ostatnie piętro w wieżowcu 21.03.06, 17:42
            Na ostatnim piętrze złodzieje lubią spuszczać się z dachu na balkon.
            • Gość: Antonia Re: Ostatnie piętro w wieżowcu IP: *.kat.3s.pl 21.03.06, 18:03
              Swietnie. A co z upalem latem? Jakie sa temperatury?
      • Gość: Andrzej74 Re: Ostatnie piętro w wieżowcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 20:42
        Mam znajomych, którzy mieszkają na 10-tym, ostatnim piętrze w takim wieżowcu.
        Nigdy ich nic nie zalało, nie okradli ich ale latem jest MASAKRA a mieszkanie
        jest od wschodniej strony! Mają przy tym ciemną kuchnię i ta moja znajoma latem
        w ogóle nie gotuje obiadów, bo w kuchni nie da się wytrzymać jeśli włączy
        jeszcze gaz do całego tego piekła. Tłumaczenie, że lata w Polsce nie są ciepłe
        jakoś mnie nie przekonuje, bo odkąd pamiętam oni zawsze narzekali latem na
        duchotę w mieszkaniu.
        • kolorador Re: Ostatnie piętro w wieżowcu 22.03.06, 15:10
          Wszystko zależy od izolacji termicznej. Im lepiej wykonana i w odpowiedniej
          ilości tym cieplej zimą i chłodniej latem.
      • Gość: legumina Re: Ostatnie piętro w wieżowcu IP: *.pradnik.net 22.03.06, 15:43
        a czy blok jest ocieplony? jesli tak nie powinno byc problemow, moja siostra
        mieszka na ostatnim pietrze, w zimie maja cieplej niz my na I pietrze, w lecie
        wcale nie jest tak goraco, mozna zamontowac rolety, takie wewnetrzne (sluza od
        raz jako zaslony), spuszczasz to na dzien w lecie i naparwde przez okna nie
        wpada duzo ciepla
      • Gość: Antonia dziekuje IP: *.kat.3s.pl 22.03.06, 16:38
        Dziekuje wszystkim. Wiele wskazuje na to, ze nie jest tak zle :). O piekarniku
        w kazdym razie nie ma mowy. Wszyscy mieszkancy tych mieszkan twierdza, ze
        rolety i otwarte okna wystarczaja, spac mozna z powodzeniem, nie ma duchoty.
        Spoldzielnia zas poinformowala mnie, ze dach jest wyremontowany i zabezpieczony
        i ze miedzy dachem a sufitem mieszkan jest ponad metrowa przestrzen wolna plus
        izolacja. Dodatkowo blok jest ocieplony, grzeja dobrze, woda zawsze jest, a
        lubiacych ryzyko zlodziei spuszczajacych sie na sznurku z dachu aby ukrasc moj
        telewizor za 800 zl brak (teraz nawet zlodzieje nie maja jaj :).
      • doris.wrc Re: Ostatnie piętro w wieżowcu 07.04.16, 12:16
        NA ostatnim piętrze mas zprzede wszytskim cudne widoki, więc jesli tylko winda wygląda przyzwoicie to warto kupic. Nagrzaniem sie nie martw - sa specjalne plisy projekt-plisa.pl/zaluzje_plisowane_cosimo_sl_konfigurator,3.html które temu zapobiegają, idealne wlasnie do mieszkan na duzej wysokosci.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka