Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mieszkania z KFM

IP: 157.25.200.* 15.10.01, 13:15
    Mam pytanie: czy ktoś wie coś na ten temat - czy się opłaca wchodzić w
    mieszkania lokatorskie (budowane z Krajowego Funduszu Mieszkaniowego). Wychodzi
    na to, że trzeba mało zarabiać, bo jak za dużo się zarabia, to mieszkania mogą
    nie wydać lub nawet wyrzucić z mieszkania już zasiedlonego. A jednoczesnie
    trzeba na dzień dobry wpłacić dośc sporą sumę. Czy ktoś kontroluje zarobki
    przez cały czas mieszkania w takim lokalu?
    Obserwuj wątek
      • Gość: gosia Re: Mieszkania z KFM IP: 217.98.28.* 15.10.01, 13:37
        Bez sensu ! Wpłacasz 30 % wartości mieszkania, płacisz ogromny czynsz, a
        mieszkanie i tak nigdy nie będzie Twoje. A jak zaczniesz zbyt dużo zarabiać to
        do widzenia, nie wiem tylko czy zwracają cały wkład (30%), ale chyba nie cały.
        • Gość: Stefan Re: Mieszkania z KFM IP: 157.25.200.* 15.10.01, 13:58
          No to jest właśnie to, czego się obawiam, i czego chciałem się dowiedzieć.
          Powiedzmy, że dziś zarabiam niewiele, ale rodzina mi pożyczy na tę pierwszą,
          dużą wpłatę, więc spełnię warunki. I potem co - dostanę mieszkanie i do końca
          spłacania kredytu (raty wliczane w czynsz przez 20 lat) będę musiał się
          pilnować, żeby broń Boże pensja mi zanadto nie wzrosła, bo mnie wywalą?!! Albo
          to paranoja, albo może ja czegoś nie rozumiem.
          • Gość: donata Re: Mieszkania z KFM IP: *.dtcentrum.pl 18.10.01, 08:25
            Pani Gosia ma błędne informacje na temat warunków zamieszkania w tbs.
            Absolutnie nie maja prawa wyrzucic z mieszkania juz zasiedlonego, proszę
            zajrzeć do ustawy z 26.10.95 dz.u.133 poz.654. Wysokość zarobków dotyczy tylko
            dnia w którym mieszkanie zostaje odbierane na podstawie umowy. Póżniej nic nie
            moga robic. Mieszkanie podlega ustawowemu dziedziczeniu. Jeżeli chodzi o
            czynsze, to w porównaniu z nowymi osiedlami z rynku pierwotnego, nie różnią sie
            prawie wcale. Oczywiście są tańsze i droższe, ale nie są to wielkie pieniądze.
            W starszych blokowiskach na rynku wtórnym jedynie można znależć mieszkania z
            mniejszym czynszem, ale trzeba wtedy sie liczyć z kosztami remontu i niższym
            standardem.
            • Gość: Stefan Do Donaty IP: 157.25.200.* 18.10.01, 11:40
              Dobre wieści! Dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka