Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mieszkania z KFM

IP: 157.25.200.* 15.10.01, 13:18
    Mam pytanie: czy ktoś wie coś na ten temat - czy się opłaca wchodzić w
    mieszkania lokatorskie (budowane z Krajowego Funduszu Mieszkaniowego). Wychodzi
    na to, że trzeba mało zarabiać, bo jak za dużo się zarabia, to mieszkania mogą
    nie wydać lub nawet wyrzucić z mieszkania już zasiedlonego. A jednoczesnie
    trzeba na dzień dobry wpłacić dośc sporą sumę. Czy ktoś kontroluje zarobki
    przez cały czas mieszkania w takim lokalu?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Dorota Re: Mieszkania z KFM IP: 168.224.1.* 15.10.01, 13:35
        Kiedyś dowiadywałam się dość dokładnie o takie mieszkania, ale to było 1,5 roku
        temu. Wiadomości udzielała mi Pani ze spółdzielni, która takie mieszkania
        budowała. Wydawała się być dosyć kompetentna. To co pamiętam:
        - wpłaca się 30 % wartości mieszkania do momentu oddania
        - jeżeli w tym czasie (do momentu oddania mieszkania) Twoje dochody wzrosną
        tak, że przekroczysz ten wymagany prób tracisz prawo do mieszkania, dostajesz
        zwrot kasy bez odsetek i minus jakiś określony procent tytułem kary (w tym
        wypadku było to 10 %) - więc sytuacja tylko usiąść i płakać
        - natomiast wg informacji tej pani, jak już zamieszkasz, to nie sprawdzają
        Twoich dochodów (upewniałam się dwa razy).

Jednak teraz mogło się zmienić. Myślę, że powienieneś znaleźć w GW pierwsze z
        brzegu ogłoszenie dot. mieszkań lokatorskich i tam zadzwonić, na pewno udzielą
        Ci informacji, jeżeli trafisz na osobę niekompetentną próbuj gdzie indziej.
        Pozdraiwam,
      • Gość: s Re: Mieszkania z KFM IP: 193.0.117.* 15.10.01, 14:55
        Polecam mieszkania lokatorskie z KFM.
        Stosunkowo mało trzeba wpłacić, tylko 30 % i nikt Cię nie wyrzuci z tego
        mieszkania, najwyżej zapłacisz trochę wyższy czynsz.
        Przy wycofaniu się nie płacisz kary, żadnych odsetek.
        Wycofując się przed zamieszkaniem - otrzymujesz nominalną wartość wkładu.
        Wycofując się po zamieszkaniu - może być różnie (zob. ustawa), ale nie ma kar.
      • Gość: mada Re: Mieszkania z KFM IP: *.leszno.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 13:07
        W grudniu dostane mieszkanie lokatorskie finansowane przez KFM.
        Przy składaniu wniosku podawalam ile zarabiam teraz nikt nie pyta.
        Wpłaciłam 30 % wartości mieszkania przy mieszakniu ok. 50 m2 jest to ok. 30
        tys. Teraz chodze na budowe ogladac jak sie posuwa budowa cos sie tam dzieje
        Ogolnie jestem zadowolona juz niedlugo sie wprowadze. Czynsz ok. 450 zł.

Pozdrawim i polecam dla młodych osób i nie tylko jest to b.dobre rozwiazanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka