-
witam!! kupiłam kawał pięknej cielęciny. Udziec. Ale ze nigdy
jeszcze nie robiłam z tego miesa pieczeni prosze o podpoiedz
chciałabym aby była super dobra i mieciutka. jak mam to zrobic?
prosze o rady.
-
Jak czytam "pokrój" to mi sie odechciewa potrawy.
Gdzie do diabla, mówi sie po polsku "króic"?
Ja zawsze mówie i pisze "KROIC" i nic innego !!!!!!
-
chodzi mi o przyprawy - co dodać, żeby były smaczne kotlety albo klopsiki?
-
Z czym podać? Pomyślałam, że dobre będą kopytka albo makaron
tagliatelle. Ale jaka do tego zestawu sałatka, a może jakaś gotowana
jarzynka?
Pozdrawiam
-
witajcie,
jak przyrządzacie kotlety cielęce?
kupiłam antrykot i usmażyłam w panierce, ale tylko część przy kości była
zjadliwa, a dookoła było gumowate i twarde.
co się robi z takim antrykotem.
czy jest wogóle jakaś niegumowata potrawa z cielęciny?
-
W swojej krótkiej historii qcharzenia jeszcze nie robiłam nic z cielęciny.
Podpowiedzcie jakiś smaczny przepis, właśnie wybieram się po zakupy na
dzisiejszy obiad, chętnie zrobię coś nowego.
Aneta
-
wlasie tym palącym problemem zajmuje sie UE, jak podala dzis rank trojka
-
Kupiłam gulaszwe cielęce.I właśnie chće zrobić jakiś gulasz.Ale taki ,żeby
zjadły i dzieci.Proszę podpowiedzcie!!!
-
Jak w temacie : Mama moja kupiła cielęcinę bo nic innego nie było i teraz
zastanawiamy się wspólnie, jak toto przyrządzić maksymalnie prosto i szybko,
bez dużego nakładu sił i środków - bo przecież niedziela, odpoczywać trzeba ;)
Dziękuję z góry :)
Pozdrawiam!
-
Znalazłam w książce kucharskiej pewien przepis, który jednocześnie
mnie zaskoczył jak i zaintrygował. To pieczeń cielęca z wiśniami.
Mięso piecze się jak zwykłą pieczen z warzywami, potem podlewa
bulionem z masłem. W garnku topi się cukier (100 g) i dodaje do
niego pół kilo wiśni i sok z cytryny. I generalnie robi się też sos
z tego bulionu z pod mięsa ze śmietaną, polewa się nim pieczeń, a
potem polewa się tym sosem wiśniowym. I tu powstaje moje pytanie.
Być może ktoś już robił...
-
Jako, że marna ze mnie kucharaka to nie mam pojęcia co mogę zrobić z
cielęciny. Dodstałam ostatnio "w prezencie" 2kg cielęciny i teraz główkuję co
znią zrobić. Na ile osób starczy taki kawałek?
-
W mojej ocenie cielęcina w tym sosie, a dodatkowo jeszcze z anchois jest po
prostu torturą.
-
Jadłam wczoraj w restauracji pieczeń z cielęciny marynowanej w mleku. Smak
był po prostu niebiański, bardzo delikatny, godny spróbowania we własnym
zakresie. Zastanawiam się tylko, czy co, poza mlekiem, daje się do marynaty,
jak długo powinna taka cielęcinka w niej poleżeć i jak potem zrobić sos,
który na moje oko i podniebienie, mleko (z marynaty?) również zawierał.
Czy ktoś próbował takiego cuda ?
-
jaki sos do cielęciny nie tylko na bieżąco, ale i do weków
-
biznes.onet.pl/0,1551364,wiadomosci.html
Ufff, no nareszcie!
-
No właśnie chcę zrobić cielecine zle zupełnie nie wiem jak,
jaką częś tego mięsa trzeba kupić żeby była dobra? Jak ją potem dusić czy
najpierw podsmażyć?
Jeżeli znacie jakieś przepisy to będę bardzo wdzięczna.
-
j.w
-
Znajomy gospodarz będzie bił mlecznego cielaka w pełni
ekologicznego, więc radośnie zapisałam się na "połówkę". Rodzinę
mam niewielką, więc muszę przygotować plan obróbki mięsa, tak aby
sobie z nim poradzić jak najsprawniej. Moje mięso ma ważyć ok. 35
kg, z czego połowa to zazwyczaj kości. Zamrażarkę mam średnio dużą.
Chciałabym w miarę możliwości przygotować mięso wstępnie pod kątem
różnych potraw i dopiero takie zamrozić (np. zamarynowane na gulasz
płasko w woreczku). Wędlin n...
-
Na pewno wśród forumowiczów znajduje się choć kilka osób mieszkających na
Wyspach Brytyjskich. Mam pytanie: czy istnieje w waszych okolicach jakakolwiek
możliwość nabycia cielęcego mięsa? Nigdzie dotąd nie widziałam, ale może w
złych miejscach szukam?
-
Mam cielęcinę pokrojoną jak na kotlety schabowe.
Zawsze cielęcinę robilam pieczoną albo duszoną i nie mam pomyslów na cieęcinę
która jest pokrojona w taki sposób. Czy usmażona nie będzie twarda?
Zaproponujecie mi jakies danie z takiej cielęciny?