Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

proszek do prania

IP: *.acn.pl 12.12.02, 12:08
    Jestem zirytowana marną jakością proszków do prania na naszym rynku.
    Przetestowałam ich juz sporo i żaden nie jest naprawdę skuteczny. Mimo
    niewielkich zabrudzeń nie dopierają. Zwykle zamiast jednego prania, muszę
    prać drugi raz. Ostatnio prałam w OMO w tabletkach - kiedyś był skuteczny,
    teraz już nie. Bryza w tabletkach to zupełny niewypał. Persil green power w
    proszku też wymaga dwukrotnego użycia. Rozumiem, że coś mocno brudnego
    wymaga intensywnego prania, ale drobne, świeże plamki na tkaninie
    syntetycznej? Zaznaczam, że pralkę mam dobrą i dozuję zgodnie z zaleceniami
    producentów. Może znacie jakieś naprawdę skuteczne proszki?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Dosia Re: proszek do prania IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 12.12.02, 12:14
        Przynam szczerze, ze nigdy nie zdazylo mi sie prac czegos dwa razy :) Niezle
        brudzisz ;)

Tak na serio. Ja uzywam vizira albo ariela i uwazam, ze piora rewelacyjnie, w
        przeciwienstwie do Dosi.... Czasem dodaje tez vanisha do kolorow, wtedy to juz
        jest tak czysciutkie, ze .... ech.

Moze za malo wsypujesz proszku po prostu?
        • Gość: kartka Re: proszek do prania IP: *.acn.pl 12.12.02, 13:14
          Gość portalu: Dosia napisał(a):

> Tak na serio. Ja uzywam vizira albo ariela i uwazam, ze piora rewelacyjnie,
          Parę lat temu też ich używałam. Potem zauważyłam, że się pogorszyły, więc
          przerzuciłam się na inne. Może znowu się poprawiły?

> Czasem dodaje tez vanisha do kolorow, wtedy to juz
          > jest tak czysciutkie, ze .... ech.
          Nigdy go nie stosowałam. Moze to jest jakieś wyjście?

> Moze za malo wsypujesz proszku po prostu?
          Nie sądzę. Często mam wrażenie, że sypię za dużo...
          Dziękuję za odzew.
          • brassia1 Re: proszek do prania 12.12.02, 13:28

> Gość portalu: Dosia napisał(a):
            >
            > > Tak na serio. Ja uzywam vizira albo ariela i uwazam, ze piora rewelacyjnie

> Parę lat temu też ich używałam. Potem zauważyłam, że się pogorszyły,

Ja tez mialam takie wrazenie. Od wielu lat mieszkam czesciowo w Polsce,
            czesciowo w Niemczech. Kilka lat temu stwierdzilam, ze kupowany w Polsce ariel
            jest jakis gorszy niz wczesniej i zdecydowanie slabszy od tego kupowanego w
            Niemczech. Zaczelam wiec ariela do prania w Polsce przywozic sobie stamtad.
            Skoro jednak Dosia go chwali, to moze go poprawili. Trzeba sprobowac.
            • Gość: Dosia Re: proszek do prania IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 12.12.02, 13:44
              Tylko, ze ja zawsze pralam w proszkach produkcji krajowej i nie mam zadnego
              porownania do tych niemieckich :) Wiec moze po prostu to co mi sie wydaje
              czyste i dobrze uprane nie koniecznie musi byc takie dla Was.

Ale tak czy siak. Ariel, Vizir i Persil to raczej proszki z wyzszej polki. Nie
              wiem czy sa lepsze. Natomiast Polleny, Dosie (o Boze, toz to moj nick!!!!!) i
              inne Rexy nalezy sobie zdecydowanie odpuscic. Bardzo niszcza ubrania.
            • Gość: Doki Re: proszek do prania IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 12.12.02, 18:34
              Z ta marna jakoscia proszkow na polskim rynku, to sie
              potwierdza. Ilekroc jade do Polski, moja mama prosi, zeby
              jej przywiezc spore pudlo jej ulubionego Dasha.
              • Gość: męzczyzna Re: proszek do prania IP: *.plusgsm.pl 12.12.02, 18:39
                tylko Jelp. używam już z pięć lat i tylko dzięki temu żyję normalnie.
                I pisze to poważnie.

mężczyzna
                • Gość: JK Re: proszek do prania IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 12.12.02, 19:11
                  To fakt proszki do prania u nas są do d____. Ja używam Vizira, ale nie to żeby
                  był jakiś rewelacyjny, a pralkę też mam dobrą. Białe pranie jest dopiero białe
                  jak dodam Vanisha. Spodnie jeansowe dla odmiany są czyste dopiero wtedy kiedy
                  wrzucę intensywne odplamianie i wysoką temepraturę.
                  • Gość: Dosia Re: proszek do prania IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 13.12.02, 10:47
                    Boze ludzie jak Wy musicie brudzic ;))

Spodnie dzinsowe z odplamiaczem i wysoka temperatura? A co Ty z nimi wczesniej
                    robilas/es? Tarzalas/es sie w smarze?

Ja piore rzeczy po jednokrotnym maksymalnie trzykrotnym uzyciu (spodnie
                    dzinsowe). Uwazam, ze nie zdaze ich - ze tak sie wyraze - upieprzyc tak, zeby
                    prac to dwa razy z odplamiaczem, w 90 stopniach.

Piore najczesciej w 40 stopniach, swetry w plynach raczej niz w proszku, czasem
                    do kolorow dodaje vanisha i uwazam, ze pranie jest czyste i pachnace. Nie mam
                    wrazenia ze chodze jakas brudna, czy niedoprana.

Do prania bialej bielizny zawsze dodaje Vanisza i nic mi nie zolknie, ani nie
                    pozostaje nieodoprane.

Pozdrawiam wszystkie praczki i praczy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka