Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wielka płyta - pytanie

24.04.06, 19:08
    Dlaczego mieszkania w blokach z wielkiej plyty maja u nas mniejsze ceny niz
    te z cegły?
    Szukam uzasadnienia tego w necie, ale trudno mi znalezc odpowiedz.
    Sama czytalam gdzies, ze nie jest sie w stanie przewidziec jak dlugo taki blok
    postoi, poniewaz "zelazne" (?) zlacza wewnatrz gotowych betonowych
    prefabrykatów koroduja i nie ma sie mozliwosci oceny stopnia korozji.

Z kolei obserwuje, ze nadal sie buduje (zwlaszcza duze obiekty- hotele,
    biurowce) z wielkiej plyty . Wiec ta technologia chyba nie jest taka do ..:-))

Pytam bo planuje kupic mieszkanie w dzielnicy w ktorej 90 % mieszkan jest z
    plyty. I dlatego mam taki dylemat.
    Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam .
    Moj
    Obserwuj wątek
      • Gość: blackmolly Re: Wielka płyta - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 19:34
        > Dlaczego mieszkania w blokach z wielkiej plyty maja u nas mniejsze ceny niz
        > te z cegły?

To się nazywa marketing. Należy przekonać klienta, że TEN towar jest beee, a Ten cacy. Teraz mamy modę na narzekanie na WP. Moim zdaniem jej wadą jest brzydota. I tyle. O krótkiej wytrzymałości to już urban legend krążą, jak dotąd nic z tych przepowiedni się nie sprawdziło i pewnie nie sprawdzi. Zresztą w wyszukiwarce znajdziesz masę dyskusji nt. WP, ja też wiele o mieszkaniu w niej już pisałam, więc nie będę się powtarzać. W każdym razie WP ma dużą zaletę. To cena. Niska, bo WP jest obecnie pasee. Pewnie kiedyś to się zmieni, to i ceny wzrosną. Jeśli kupujesz mieszkanie, to kieruj się swoimi odczuciami (czy Ci się podoba), sprawdź stan techniczny i sprawność spółdzielni/wspólnoty. To główne czynniki decydujące o komforcie mieszkania. I nie przejmuj się za bardzo głupotami na forach, WP nie truje, nie rozpada się i nie jest koszmarnie akustyczna (a nowe bloki są). WP jest za to brzydka i często nieustawna, bo większość ścian jest nośna i nie da się ich przesunąć czy wyburzyć. Sufit pęka, bo płyty pracują, ale teraz mieszkam w starej kamienicy z cegły i w niej sufit też pęka, więc nie ma ideału :) No to tyle, mam nadzieję, że Ci pomogłam choć troszkę.
        • casamiaa Dziekuje bardzo i ...zamykam dyskusje, bo ...... 24.04.06, 20:52
          Zaczelam od konca......Czyli zadajac pytanie nie sprawdzilam czy przedtem nie
          bylo tu o tym mowy. Jednak temat byl dyskutowany juz goraco, dotarlam do niego,
          otzrymalam mniej wiecej to co mnie interesuje i przepraszam za zamieszanie:-)
          Pozdrawiam
      • mynia_pynia Re: Wielka płyta - pytanie 25.04.06, 13:41
        Teraz już się nie buduje z wielkiej płyty mieszkań.
        Wielka płyta ro takie zbrojone żelberowe płyty o wymiarach wysokość =
        kondygnacji a szer = ??? 3 - 4m.
        I one są łączone jakimiś nitami czy szynami czy jakoś takoś.
        A czemu są gorsze, bo nim zostanie ocieplony blok (co teraz się dopiero
        wykonuje) jest strasznie zimno, bo widać lepienia tych płyt, jak blok jest nie
        ocieplony.
        Bo są bardzo akustyczne, bo często te płyty nie równo osiadały i powstawał
        jakieś dziwne deformacje w budynku.
        I ogólnie przyjeło się że bloki z lat 70 - 80 to buble.
        • Gość: blackmolly Re: Wielka płyta - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 19:38
          > Bo są bardzo akustyczne, bo często te płyty nie równo osiadały i powstawał
          > jakieś dziwne deformacje w budynku.

Bzdury.
          • Gość: chwilowo Re: Wielka płyta - pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 20:52
            witam
            Tak samo, jak z ceramiki, z tzw "wielkiej płyty" można zbudować domy doskonałe
            i beznadziejne.
            Systemów WP było mnóstwo: Szczeciński, OWT, W70, WK70, WWP, cegła
            żerańska/wielki blok i mnóstwo odmian miejscowych. I różne są systemy połączeń
            elementów, zarówno ściennych, jak i stropowych. Jeżeli budowa prowadzona była z
            zachowaniem w miarę przyzwoitych standartów, nie ma obaw o tzw wieszaki, zamki,
            przemarzanie i mnóstwo innych detali.
            Osobna historia to kwestia estetyki: za ładne te nasze bloki nie są, chociaż
            takie np sedesowce we Wrocławiu na Placu Grunwaldzkim

wroclaw.hydral.com.pl/78487,foto.html
            nie są najgorsze.
            pozdrwienia
            • Gość: kavka Re: Wielka płyta - pytanie IP: 81.15.189.* 25.04.06, 22:00
              Owszem buduje sie z plyty, bo "plyta zelbetowa" to chyba wlasnie to, np. w
              Krakowie taka inwestycja ma activ investment. To chyba najtansze budownictwo na
              rynku krakowskim, bo 3,5 tys brutto/m2. Nt. jakosci i urody sie nie wypowiadam
              bo nie wiem. Zastanawialam sie sama nad tym blokiem, w planach nie jest jakis
              odrazajacy, a stamtad mam blisko do pracy, co wazne. Wazniejsze wydaja mi sie
              informacje nt developera, ale tych na razie nie znalazlam. Pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka