Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dom stawiany przez developera

IP: *.chello.pl 26.04.06, 08:15
    witajcie,
    powiedzcie co sadzicie o domu budowanym przez developera? moze macie jakies
    doswiadczenia?
    chodzi mi o ocene oferty : panorama.nieruchomosci.wroc.pl tam oferta
    developerska pierwszy domek w drugim rzedzie. Nie jest to zbyt wygorowana cena?

pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: fifi Re: dom stawiany przez developera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 15:13
        ja bym sam budowal. Kup projekt+działke i z wykończeniem w super standardzie
        wyjdzie ci tez z 500 tys. ale wtedy masz wszystko pod siebie,a nie jakies pseudo
        schowki czy spizarnie przy kominku! (zgrzewki mleka nie wlozysz).

przeanalizuj ile masz czasu, kasy i swoje potrzeby. Jak stac cie na chatke za
        pol miliona, to sie buduj.
        pozdr.
        • Gość: arch.1234 Re: dom stawiany przez developera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 15:34

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=39271506&a=39394832
          • Gość: kobieta:) Re: dom stawiany przez developera IP: 87.207.51.* 29.04.06, 09:03
            dzieki za odpowidzi!
            problem jest taki, ze na budowaniu to sie zbytnio nie znam :(. A i czasu za
            bardzo nie mam, ani na studiowanie budownictwa ani na siedzenie non stop na
            budowie. Wolalabym podpisac umowe, wynajac kier.budowy - niech on wszystkiego
            pilnuje. A przy odbiorze wziac jeszcze niezaleznego fachowca i niech szuka jakis
            bledow czy innych rzeczy niezgodnych z projektem, krotych ja czy maz nie
            zauwazymy. Tylko nie chce przy tym wszystkim pojsc z torbami! by sie nie
            okazalo, ze wydalam pol mliona na cos co bede mogla sprzedac za 5 lat za gor
            300tys. Stad moje dylematy. Moze ktos mial podobna sytuacje? co zrobic?

pozdrawiam
            • Gość: arch.1234 Re: dom stawiany przez developera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 09:41
              Moim zdaniem powinna Pani :

- kupić sobie działkę
              ( taką, jaka będzie Pani odpowiadała, podobała się, tam, gdzie bedzie Pani
              chciała ( w mieście lub poza nim ), ...itd.)

- poszukać odpowiedniego architekta .
              Takiego, który nie tylko zaprojektuje Pani dom, ale zajmie się także
              przygotowaniem inwestycyjnym oraz przyszłą budową jako kierownik budowy (
              będzie nie tylko członkiem izby arch., ale także izby inż.bud.).
              Innymi słowy będzie pełnił on - w Pani imieniu - funkcję tzw. "inwestora
              zastępczego" i nie tylko zaprojektuje Pani dom ( taki, jaki będzie Pani
              chciała, itd. ), ale także go potem wybuduje - przekaże on Pani "klucze od
              zrealizowanego obiektu".
              To tak najkrócej mówiąc.

Jest to najlepsze, najprostsze, itd. rozwiazanie.
              W takim wypadku będzie Pani sama swoim własnym developerem !
              ( ... i "wybuduje sobie Pani" to, co będzie Pani chciała, tam, gdzie będzie
              Pani chciała, itd. ).
              • Gość: Jola Re: dom stawiany przez developera IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.06, 21:14
                zgadzam się z przedmówcami
                Po co nabijac kabze developerowi
                Nie wiem jak u Was ale we Wrocałwiu szereg (!) stawiany przez developera
                kosztuje okolo 480 tys, Przy czym na trzeźwo bym nie wpadła, żeby budowac w
                takich lokalizacjach jak owi developerzy (np. przy lotnisku, albo na takim
                wygwizdowie, że na niebie napisane jest koniec )
                Jaki jest ten oferowany stan developerski? każdy , kto kupował nowe mieszkanie
                świetnie wie, Jeden bubel i usterka,
                Dory kierownik budowy i dobty majster to skarb - takich szukaj, pytaj po
                zanjomych itd..........Poza tym przygotuj się, że mimo wszystko będziesz
                musiała robić doktorat z cementu, tynków, itd, Ale - oplaci się, Będziesz miała
                dom marzeń, a nie badziew pomyślany przez developera tak, żeby jak najmniejszym
                kosztem go zbudować
                Nie pekaj! i daj znac jaka decyzja :)) pozdrawiam
                Jolka - postrach "fachowców" - partaczy
                • Gość: kobieta:) Re: dom stawiany przez developera IP: 87.207.51.* 08.05.06, 07:10
                  Jolu! dobrze, ze jestes z Wroclawia! - znasz realia:)

o wygwizdowie typu slolec, o przepraszam smolec, nie ma mowy! ;)
                  ewentualnie bielany, a juz max - Tyniec Maly. Chcemy cos na oltaszynie-krzykach,
                  zeby miec do rodzicow blisko, ale ceny!!!powalaja, normalnie sole trzezwiace mi
                  nie pomagaja, jak slysze ceny developerow :(
                  Powiedz, ile czasu trwa budowa od kupienia dzialki do zamieszkania? Bo my mamy
                  mieszkanie (kompletnie nieustawne, jesli chodzi o rodzinke, bo jak bylismy
                  narzeczenstwem, to si super sprawdzalo, teraz jest klopotliwe-ale to nie byl moj
                  zakup :)) I chcemy jak najszybciej sie do domku wyniesc (i ja i maz wychowani w
                  domach-wiec wiadomo jak sie w bloku czujemy), ale oboje nie mamy czasu no i
                  kompletnie sie nie znamy na budowaniu, a wiadomo, doradcow zawsze 1000,
                  poczawszy od mrowki na polu;)
                  ps. czy 100 za metr dzialki to malo czy duzo? tyle, ze dzialka siedliskowa - i
                  nie wiem jak prawnie to wyglada, czy moge budowac czy nie? bo pola uprawiac nie
                  bede, najwyzej piaskownice synkowi postawie:) okolice jak wczesniej pisalam, 3km
                  za znakiem wroclaw, z 10-15 minut autem do dworca i tez 15 na bielany -
                  sprawdzalam osobiscie i nie w nocy:)

pozdrawiam serdecznie wszystkch Bobow Budowniczych(i Bobowe tez)

:)
                  marta
      • 2bambosze Re: dom stawiany przez developera 29.06.06, 11:21
        wisdziałem foldery domów drewnianych z mazowsza . 1m1 domu po 1000 zł/m2,
      • adasha5 Re: dom stawiany przez developera 17.07.06, 16:36
        chyba robią to
        porządnie.www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_060717/nieruchomosc
        i_a_22.html
        • Gość: jacek Re: dom stawiany przez developera IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.06, 18:44
          z developerm dom daj sobie spokoj, nie po to bedziesz wywalac tyle kasy zeby
          zdawac sie na czyjes widzimisie
          smolec to faktycznie wygwizdow, te dzialki to mowisz o biestrzykowie?
          z siedliskowa musisz zglosic deklaracje bycia rolnikiem a 100zl to rozsadna cena
      • plackarz Re: dom stawiany przez developera 19.07.06, 10:34
        gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3492786.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka