Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Podpisanie aktu notarialnego

IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.02, 17:07
    Na co zwracać uwagę, przy podpisywaniu aktu notarialnego? Chodzi mi jak się
    zabezpieczyć, aby nie podpisać aktu, na nieruchomość obciążoną np. hipoteką?
    Budynek jest nowowybudowany, kupiłam w nim mieszkanie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Aleks Re: Podpisanie aktu notarialnego IP: *.002.popsite.net 28.12.02, 22:56
        Zanim cokolwiek podpiszesz - zdecyduj sie na jedna wizyte u wlasciwego
        adwokata (specializujacego sie w prawie nieruchomosci). ON bedzie Twoim
        reprezentantem i sprawdzi, czy w Twojej umowie nie ma "ukrytych" niespodzianek.
        Umowa jest wazna, kiedy obydwie strony podpisza i data podpisu jest widoczna.
        Jakiekolwiek poprawki powinny miec inicjaly obudwu zainteresowanych stron.
        • Gość: pawel Re: Podpisanie aktu notarialnego IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 29.12.02, 20:46
          Notariusz ma obowiązek ujawnić księgę wieczystą nieruchomości i jest
          zobowiązany do opisania wszystkich wpisów w księdze w akcie notarialnym. W
          dniu umowy lub wcześniej możesz oglądnąć księgę w sądzie. Każdy ma takie
          prawo, musisz znać tylko jej numer.
          • vampi= Re: Podpisanie aktu notarialnego 02.01.03, 16:59
            Ha, obejrzenie księgi to nie takie proste.
            Znaczy proste, ale np. przynajmniej w Warszawie od momentu złożenia wniosku do
            zrobienia wpisu upływa nawet rok.

Ja podpisałem akt not. mimo, że w księdze widniał wpis, że obciążona jest
            hipoteką. Developer wziął kredyt na budowe domu pod naszą działkę.
            No i developer kredyt spłacił i przesłał wniosek do sądu o wykreślenie
            hipoteki.
            Ale to wykreślenie nastąpiło równo roki po podpisaniu prze mnie aktu
            notarialnego.

Notariusz ma obowiązek wszystko sprawdzić. Przy podpisywaniu aktu, notariusz
            poinformował mnie że jest wpis w księdzeo hipotece i złożonu wniosek o jej
            wykreślenie. To mi wystarczyło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka