Gość: Kazik IP: aga:* / 192.168.9.* 10.01.03, 22:46 Chcę sprzedać mieszkanie własnościowe (blok w spółdzielni mieszkaniowej). Jak mogę się zabezpieczyć przed nieuczciwymi kupującymi (nie będą chcieli zapłacić po podpisaniu umowy itp.)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elaz1 Re: Jak się zabezpieczyć przy sprzedarzy mieszkan 10.01.03, 23:24 zrob to przez notatiusza, oni maja w umowach taka klauzule nie umiem jej zacytowac ale chodzi o to ze jeski nie zaplaca to poddaja sie rygorowi wyroku bez sadu ze ci oddadza pieniadze lub mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anika Re: Jak się zabezpieczyć przy sprzedarzy mieszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.03, 13:04 Najlepiej zainkasować forsę przy podpisaniu umowy notarialnej. Ten zapis istnieje (sama taki miałam, bo płaciłam za mieszkanie w ratach), ale jest trudny do wyegzekwowania (w świetle innych przepisów). Nie możesz zgodnie z prawem ot tak, po prostu ich wywalić na zbity pysk, nie wiem, czy komornik tak od razu jest w stanie ich wyeksmitować, pewnie jest jakaś żmudna procedura odwołań, prawdopodobnie mają tu zastosowanie róznież przepisy o zakazie eksmisji rodzin z dziećmi, bezrobotnych itp., a ezgekucja pieniędzy w momencie gdy ich nie mają... Porąbane to nasze prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Do Kazika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.03, 17:00 W ogólnym zarysie wygląda to tak jak wyżej. O ile nie dostajesz pieniędzy przy zawieraniu umowy (obowiązaek formy aktu notarialnego!) to powinieneś zażyczyć sobie wpisania do umowy poddania się egzekucji przez nabywców w trybie art. 777 par. 1 pkt. 4 Kpc. co do obowiązku zapłacenia ceny w zakreślonym terminie. I to jest tak naprawdę wszystko co dla zabezpieczenia Twoich interesów w ramach prawa można zrobić. Nie ma możliwosci napisania, że np. jak nie zapłacą to lokal wraca do Ciebie. Absolutnie czegoś takiego nie można postanowić i żaden notariusz Ci tego nie napisze (mówimy oczywiścieo umoie sprzedaży a nie np,. przedwstępnej, bo tu są inne możliwości). Ty musisz mieć na uwadze, że złożenie podpisu przez notariusza powoduje przejście prawa własności na nabywców w sposób BEZWARUNKOWY a Tobie pozostaje jedynei roszczcenie o zapłącenie ceny. Poddanie się egzekucji nie oznacza zabezpieczenia co do płatności - oznacza jedynie, że masz możliwość skorzystania z uproszczonej (co nie znaczy niestety w naszej praktyce, że prostej!) procedury dochodzenia wykonania zobowiązania. Nie czynisz tego na drodze sądowej (ileśletni procesm ale po upływie terminu zastrzeżonego w umowie przedkładasz akt w Sądzie celem nadania klauzuli wykonalności (to banalne) i kierujesz sprawę do komornika, który ściąga tęż należność z całego majątku dłużnika. Oczywiście pozostaje do rozważenia, co komornik będzie mógł zrobić, kiedy okaże się, że dłużnik nie ma żadnego majątku. Pamiętaj, że nabywcy mimo nie zapłacenia ceny mają prawo jako nabywcy natychmiast po przyjęciu ich w poczet członków (przy spółdzielczym) sprzedać swoje mieszkanie. Sprawę może również (gdyby nie sprzedali lokalu) utrudnić kwestia (o czym teraz tak głośno) niemożliwości "wyrzucenia" takich ludków na bruk w przypadku skierowania lokalu do licytacji. Jak wynika z tego co napisałam, nie ma dla Ciebie 100-procentowego zabezpieczenia w ramach prawa, niestety. Znacznie lepiej, żeby ta płatność była realizowana z np. kredytu bankowego, bo gdyby z umowy kredytowej wynikało, że bank wypłaci ten kredyt Tobie po spełnieniu przez nich takich a takich warunków - to po ich spełnieniu i zawarciu umowy bank wypłaca Tobie kredyt (ale uwaga: o ile kredytobiorcy nie naruszą w tzw. między czasie warunków umowy kredytowej, co też może mieć miejsce). Prawda jest jednak taka, że dziś niezmiernie rzadko udaje się znaleźć nabywców, którzy dysponują gotówką i są gotowi zapłacić wszystko przy zawieraniu umowy (tak jest najbezpieczniej). Jeszcze jedna sugestia: przy niepłaceniu całej ceny przy umowie - powstrzymaj się z wydaniem im lokalu do tej daty, do której oni mają zapłacić. Też zostaniesz poddany egzekucji, o której wyżej (powinienieś z uwagi na równowagę stron), ale po 1-sze: jak nie zapłacą to i Ty masz prawo powstrzymać się z wykonaniem zobowiązania (zobowiązanie wzajemne), a po 2-gie: odpadnie Ci problem związany z tzw. eksmisją na bruk. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOBI Re: Jak się zabezpieczyć przy sprzedarzy mieszkan IP: *.hor.net.pl 11.01.03, 21:28 ZNAJDZ SOBIE NOTARIUSZA I UMÓW SIE ,ŻE SPISUJESZ UMOWĘ PODPISUJESZ TY I KUPUJĄCY ,NOTARIUSZ NIE PODPISUJE IDZIESZ DO BANKU PRZELEWAJĄ PIENIĄDZE NA TWOJE KONTO WRACASZ DO NOTARIUSZA I DOPIERO ON PODPISUJE UMOWĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Do Tobi'ego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.03, 22:39 Tak, to jest możliwe, ale tylko wtedy jeżeli nabywcy co do zasady są gotowi do zapłacenia ceny od razu. A jeśli chcą zapłacić w terminie późniejszym? Mnie się wydaje, że o taką właśnie sytuację chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tobi Re: Do Tobi'ego IP: *.hor.net.pl 12.01.03, 12:48 wtedy niech załatwią sobie kredyt bankowy ibank przelewa ci pieniądze na twoje konto lub załatw sobie ty kredyt z zabezpieczeniem obciązającej hipotekę twojej nieruchomości i sprzedaj mieszkanie biorąc o tyle mniej pieniędzy.obciązenie hipoteki przechodzi na kupującego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Jak się zabezpieczyć przy sprzedarzy mieszkan IP: *.proxy.aol.com 11.01.03, 22:23 Sprzedaj mieszkanie chinczykowi. Oni sa dosc rzetelni i zwykle placa "kasa". pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś