Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Brak zgody developera na cesję praw

IP: 195.205.148.* 24.05.06, 14:41
    Witam
    Chcę kupić mieszkanie od osoby, która zawarła umowę przedwstępną z developerem. Niestety developer nie wyraził zgody na cesję praw
    z tytułu umowy przedwstępnej na mnie. Nie podał też powodu odmowy. Zaproponował rozwiązanie umowy i ponowną sprzedaż mieszkania
    osobie wskazanej, ale przez developera. W umowie przedwstępnej nie ma żadnych zapisów co do zakazu zbywalności przedmiotowej umowy. Czy developer ma takie prawo ?
    Jak w takim razie kupić to mieszkanie ?
    Obserwuj wątek
      • andrzej.sawa Re: Brak zgody developera na cesję praw 24.05.06, 15:06
        Jeżeli w umowie nie ma zakazu,to zawierasz umowę z właścicielem praw i wchodzisz
        w prawa tego,który zawarł umowę.
        • Gość: Tomek Re: Brak zgody developera na cesję praw IP: *.chello.pl 24.05.06, 21:58
          Czy ta umowa z właścicielem praw ma być spisana notarialnie i czy developer nie będzie z tego tytułu robił problemów ? Wygląda to tak jakgdyby devoleper chciał by to mieszkanie wróciło na rynek pierwotny i chciał je sam ponownie sprzedać po aktualnej, znacznie wyższej cenie. Dlatego sprzeciwia się by sprzedaży dokonał właściciel umowy przedwstępnej. Po co dać zarobić komuś innemu...
          Dziękuję za odpowiedź.
          • Gość: Kasia Re: Brak zgody developera na cesję praw IP: *.chello.pl 25.05.06, 18:38
            Tez mnie to interesuje
            • andrzej.sawa Re: Brak zgody developera na cesję praw 25.05.06, 19:21
              Przepraszam,ale boję się na tym poziomie doradzać.Moim zdaniem taki sam poziom
              umowy wystarcza.Tzn.jeżeli umowa była niżej niż notarialna,to nie musi być
              notarialna przy jej zmianie,ale nie bijcie mnie,bo może są jakieś kruczki.
      • Gość: Michał Re: Brak zgody developera na cesję praw IP: *.man.polbox.pl 26.05.06, 18:34
        to jest umowa wzajemna, a samemu cedować można tylko w jedną stronę
        • Gość: finka Re: Brak zgody developera na cesję praw IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.05.06, 11:38
          Umowa notarialna jest konieczna. Ale za to developer nie ma najmniejszych praw
          się sprzeciwiać, absolutnie nic mu do tego. Polecam Ustawę o własności lokali.
          • Gość: janka Re: Brak zgody developera na cesję praw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 12:00
            Gość portalu: finka napisał(a):

> Umowa notarialna jest konieczna.

konieczna czy wskazana ? skoro tu chodzi o umowę zobowiązującą a nie o umowę w
            której developer ustanowi odrębną własność i dokona jej przeniesienia ?
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka