Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

parkiet - czeresnia - dab czerwony ???

IP: *.crowley.pl 16.01.03, 14:14
    co sadzicie o tych dwoch podlogach.
    bardziej podoba mi sie czeresnia, ale nie wiem jak z jej trwaloscia -
    twardoscia, wilgotnoscia i utrzymaniem. dab to jednak dab. co sadzicie,
    poradzcie.

asia
    Obserwuj wątek
      • Gość: zmora Re: parkiet - czeresnia - dab czerwony ??? IP: *.bphpbk.pl 16.01.03, 14:36
        jak kupilem dab czerwony
        ..a czeresnia...chyba musi byc bardzo droga
        nie zastanawialem sie nad takim rodzajem podlogi.
        Czeresnia napewno nie nalezy do gatunkow twardych ..ale w spypialni czemu nie ;)

pozdro

zmora
        • Gość: asia Re: parkiet - czeresnia - dab czerwony ??? IP: *.crowley.pl 16.01.03, 14:54
          ja myslalm o czeresni do salonu. a cenowo jest podobne do debu czerwonego.
          a powiedz jak wyglada u ciebie ten dab - bo ja widzialam go w roznych miejscach
          i wszedzie inaczej wygladal - raz byl taki ciemnay, cieply innym razem
          bardziej rozowy jasny. jak u ciebie wyglada? i jesli mozna spytac ktora masz
          klase i gdzie kupowalas, jaka cena?
          • Gość: zmora Re: parkiet - czeresnia - dab czerwony ??? IP: *.bphpbk.pl 16.01.03, 16:19
            Gość portalu: asia napisał(a):

> ja myslalm o czeresni do salonu. a cenowo jest podobne do debu czerwonego.
            > a powiedz jak wyglada u ciebie ten dab - bo ja widzialam go w roznych
            miejscach
            >
            > i wszedzie inaczej wygladal - raz byl taki ciemnay, cieply innym razem
            > bardziej rozowy jasny. jak u ciebie wyglada? i jesli mozna spytac ktora masz
            > klase i gdzie kupowalas, jaka cena?

jeszcze nie wygląda :) dopiero zakupiony. Ten ktory zamowilem jest bardzo jasny
            jak na dąb, no moze troszke ciemniejszy niz jesion. Wybralem I klasę w
            rozmiarze 300x70x22 mm (dlugoscxszerokoscxgrubosc) za m kw zaplacilem 96,5
            PLN . A zakupu dokonalem w firmie KOTTEN ( nie wiem czy dobrze nazwe
            napisalem), firma ma swoja siedzibe w TTW OPEX w Al. Jerozolimskich, jak
            narazie obsluga ok. Mają bardzo duzy wybor, rowniez lakiery i kleje ( np.
            UZIN). Powiedzieli mi ze ostateczny koror/odcien parkietu zalezy od lakieru.
            Lakiery poliuretanowe troszke przyciemniaja kolor drewna , ja zdecyduje sie na
            matowy, ktory pozwoli zachowac naturalny odcien drewna. Mozesz sie do nich
            wybrac wszystko Ci wytlumacza i porownasz sobie wszystkie rodzaje klepki :)

pozdro
            --
            zmora

• Gość: asia Re: parkiet - czeresnia - dab czerwony ??? IP: *.crowley.pl 16.01.03, 16:30
              dziei za tak szczegolowa odpowiedz :)
              • Gość: Ewa Re: parkiet - czeresnia - dab czerwony ??? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 00:37
                Właśnie położyłam dąb czerwony, klasa natur(I)-92zL/m2, 50*7*1.4. I jestem w
                szoku - zupełnie nie przypomina klasycznego dębu. Ma jasny, ciepły kolor,
                miejscami czerwony i mimo I klasy bardzo wyrażne, nierównoległe słoje, podobnie
                jak jesion. Nawet znajomy stolarz nie mógł zgadnąc, co to za gatunek
                drewna.Chyba jednak wolę zwykły dąb.
                • Gość: asia Re: parkiet - czeresnia - dab czerwony ??? IP: *.crowley.pl 17.01.03, 09:26
                  a mozesz powiedziec gdzie za taka cene dostalas taka szerokosc debu I klasa?

asia
      • Gość: J-23 Re: dab czerwony IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 13:23
        Dąb czerwony nie dlatego jest czewony, że ma czrwone, czy różowe drewno, ale
        spiczaste liście, które jesienią robią się jaskrawoczerwone.
        Jest to drzewo pochodzące z Ameryki, coraz częściej u nas sadzone w lasach,
        gdyż jest dużo mniej wymagające co do gleby i klimatu niż nasze dęby. No i
        rośnie dużo szybciej - a co za tym idzie, jego drewno nie jest tak twarde jak
        naszych dębów.
      • aniapap Re: parkiet - czeresnia - dab czerwony ??? 17.01.03, 13:32
        dzieki za wyjasnienia co do debu czerwonego

a czeresni nikt nie kupil? nikt nie zna tego parkietu????
      • Gość: Parkieciarz Re: parkiet - czeresnia - dab czerwony ??? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.03, 20:57
        Obydwa gatunki sa trwałe. Twardzszy jest dąb czerwony chociaz czeresnia też
        ma wymaganą twardośc. Problem leży w tym ze dab czerwony lepiej sie zachowuje
        po położeniu nie pracuje tak bardzo jak czeresnia. Do klejenia czeresni zaleca
        sie tylko mocny klej poliuretanowy 30 pln /m2 koszt klejenia. Do klejenia debu
        wystarczy klej proszkowy lub mniej zdrowy żywiczny. Koszt klejenia to ok. 15
        pln/m2. Jezeli nie chcesz miec szpar zimą zastosuj tradycyjne drewno dab

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka