-
Dziś u Pana Ziółko, specjalnie dla miłosników, klika skrzynek zieloniaków, za grosze.
I na Kole, i na bazarku żoliborskim - są!
A tu wspominki:
forum.gazeta.pl/forum/w,77,128216857,128216857,zielone_pomidory_czekaja_jeszcze_pod.html
-
Ktoś robił? Dobra wychodzi? I najważniejsze - zielona?
-
Najchętniej bym je do słoików wrzuciła
ale nie mam pojęcia w jakiej postaci.
Chętnie poczytam jak Wy to robicie ;-)
google już zatrudniłam
-
Kiedys jadlem salatke z zielonych pomidorow (marynowane w sloiku).Podobno sa
one nie zdrowe ale smakowaly wspaniale.Prosze o komentaz i przepis.
-
mam pokrojone i posolone zielone pomidory, chciałabym zrobić sałatkę na zimę.
Może macie sprawdzone przepisy. chodzi mi o taką z cebulą.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za pomoc.
-
Ma ktoś sprawdzony przepis na przetwory z zielonych pomidorów? Z góry
dziękuję i pozdrawiam
-
Jak w temacie na teraz i na zimę do słoików
cafe
-
Brzmi naprawde extra! Ale czy ktos wie gdzie mozna u nas dostac zielone
pomidory? :( Ewentualnie w jakim okresie, jesli to warzywo sezonowe? Czekam
na odp... ;)
-
Forteca w Warszawie.
Wzialem 3 -4 kg ale byly i zostaly jeszcze ze 2-3 skrzynki...
U Pana Warzywko vel Ziolko znaczy.
polecam.
-
pamietam, bo jadlam zielone pomidory marynowane czy jakos tak z oliwka,
a jako ze mam MNOSTWO zielonych pomidorow, nie mam pojecia co z nimi zrobic,
a jest coraz zimniej i musze je wyzbierac....
Kochani dzielcie sie przepisami, nie musza byc wymyslne, proste a dobre
-
Skusiłam się i w sobotę zakupiłam na rynku 2 kg zielonych pomidorów z myślą o
konfiturze.Przeszukałam forum i znalazłam przepis tutaj .I teraz mam parę pytań do
tych którzy robili taką konfiturę.Czy macie jakiś sposób na,przynajmniej
częściowe,pozbycie się szkodliwej solaniny z pomidorów?W innym przepisie
kazano zagotować przepołowione pomodory w wodzie i smażyć po osączeniu,ale
nie wiem czy to w ogóle da cokolwiek,czy warto się bawić w to gotowanie
dodatkowe.Do czego używacie ta...
-
wiele pytan mam bo nie wiem na ten temat nic. Troche sie asekuruje bo cos mi
sie wydaje ze moje na krzaku nie dojrzeja wiec trzeba cos bedzie z tych
zielonych cos zrobic, zanim zbrazowieja..i tu pierwsze pytanie:
1. czy zielone pomidory to sa po prostu iedojrzale pomidory, czy jest to moze
po prostu jakis inny gatunek pomidora?
2. co mozna zrobic z tykich niedojrzalkow, oprocz salatki na kwasno do
sloikow? moze jakies dania na slodko, relisze, czatneje czy inne wymsly.
Dzieki i licze n...
-
Co można zrobić z zielonych pomidorów? Dżem,jakieś przetwory na zimę?
Poproszę o przepisy.Dzięki z góry.
-
Bardzo prosze o przepis na salatke do sloikow na zime z zielonych pomidorow
wiem ze trzeba marchew,cebule tylko zapomnialam jaka marynata.Dziekuje za
kazdy przepis-pozdrawiam z USA
-
Proszę o przepis na konfiturę z zielonych pomidorów. Ostatnio robiłam ją
ćwierć wieku temu. Potrzebne są pomidory, cytryny i cukier. Tylko jakie
proporcje by była to konfitura z pomidorów z dodatkiem cytryny, a nie
odwrotnie?
Pozdrawiam
-
Z powodu wyspiarskiego klimatu (duzo wody malo slonca) uroslo mi w moim malym
warzywnikow duzo pomidorow, ktore jednak nie mialy szansy sie zaczerwienic
(tj. wiekszosc z nich). Po odlozeniu tych ktore sobie stopniowo dojrzewaja w
ciemnosci zostalo mi jeszcze wiaderko zielonych. Marynate mam w planie ale
nie chce produkowac za duzo bo moja druga polowa nie chwyta sie niczego w
occie.
Jakies ciekawe propozycje? Sprawdzilam polskojezyczna siec ale nic ciekawego
nie znalazlam
po...
-
Właśnie przeczytałam książkę pod powyższym tytułem i tak mnie zafrapowało
takie pytanie. Czy te zielone pomidory to po prostu niedojrzałe zwykłe
powmidory, czy jakaś specjalna odmiana, która nie czerwienieje? Kto wie? Z
góry dziękuję za zaspokojenie ciekawości.
-
czy z czerwonymi mozna robic to samo? no i jak?
-
jak to bywa o tej porze roku wlasnie zakonczylam dzialalnosc ogrodkowa
mam cale pudlo zielonych pomidorow, roznej wielkosci
czesc z nich na pewno dojrzeje i zostanie zjedzona w normalny sposob, ale
kusi mnie, by czesc przerobic na cos.
znam tylko salatke z solonych marynowanych (smak, przepisu nie)
mozecie cos podpowiedziec?
-
mam ich tak ze 2 kg, pyszne sa nawet tak bez niczego, robilam tez grilowane,
ale na tym moje pomysly sie koncza, dodam ze sa to pomidorki koktajlowe
z gory dziekuje