mirkazbom 05.06.06, 18:29 na domu o pow.10x10.Dach dwuspadzisty nie wyzszy niz 2.5 m w najwyzszym punkcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
walluk Re: Jak wyliczyc powierzchnie dachu 05.06.06, 20:32 No cóż z tak skomplikowanymi zadaniami to bez matematyki wyższej się nie da,trzeba to zadanie rozwiazać przy pomocy 20 zintegrowanych równań różniczkowych które nie mają rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych. A tak naprawde to skorzystaj z równania Pitagorasa jeśli nie wiesz zapytaj uczniów 4 klasy szkoły podstawowej i ci je napiszą. A dach powiniens miec o powierzchni mniej więcej 112 m2 jak podzieli sz na 2 bedziesz wiedział ile bedzie miec jedna połówka ale z tym to mysle ze dasz sobie rade. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jak wyliczyc powierzchnie dachu 05.06.06, 20:42 Powiedz mi do czego Ci potrzebne to wyliczenie,bo materiał na pokrycie powinien wymierzać dekarz,który będzie kładł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: attache1974 a2+b2 = c2 IP: 194.158.194.* 06.06.06, 12:22 czyli Dom ma w podstawie 10 m - jedna połać dachu sięga do połowy domu (nie licząc zwisu poza obrys budynku ). Połowa domu to 5 metrów, na 2.5 metra "wysokości" dachu Mamy więc trójkąt prostokątny o podstawie 5m (a) i wysokości 2,5 m (b) - potrzebna długość skosu (c) - długość połaci która jest jednym z wymiarów dachu (drugi znamy bo jest nim szerokość budynku) Liczymy więc a2 = 5x5 (5 do kwadratu) daje 25 m b2 = 2,5 x 2,5 daje 6,25 m razem mamy 31,5 m - pierwiastek z tego to 5.612m i tu mamy jeden bok dachu - mnożymy go razy 10 metrów co daje 56,12 metra2. To jest wymiar jednego skosu dachu - drugi skos ma dokładnie tyle samo - czyli cały dach ma 112.24 m2 powierzchni - nie licząc zwisu dachu poza obrys budynku bo to też są jakieś metry. No chyba że się pomyliłem. Narysuj sobie trójkąt równoramienny który ma w podstawie 10 metrów (wymiar budynku) - na 2,5 metra wysokości. Potem ten trójkąt przetnij na pół idąc od wierzchołka do podstawy - masz wtedy nasze wymiary - dwie połówki trójkąta prostokątnego o wymiarze podstawy 5 m i wysokości 2,5 metra - przeciwprostokątna jest krawędzią dachu i tak dalej Mając przeciwprostokątną i szerokość budynku masz powierzchnie jednej połaci dachu - i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: attache1974 A wygląda to tak IP: 194.158.194.* 06.06.06, 12:37 W rzucie poprzecznym / \ / | \ / | \-C / | \ / | \ / |-B \ /______|_____ \ A A - podstawa jednego trójkąta u nas 5 metrów B - wysokość dachu C - tego wymiaru szukamy Jak obliczymy C - mamy taki rzut podłużny ---------------- | | | | | | ---------------- | = C a to obliczyliśmy - Odpowiedz Link Zgłoś
mirkazbom Re: Jak wyliczyc powierzchnie dachu 06.06.06, 15:16 Dzieki za te informacje.Niestety moja znajomosc matematyki jest bardzo pobiezna ale szkole skonczylem jakies 25 lat temu i od tamtej pory nie mialem z nia do czynienia.Nie mam takze dzieci w wieku szkolnym,od ktorych moglbym sie nauczyc,ale uwazam,ze jesli zadacie to pytanie znajomym to wiekszosc nie bedzie znala odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jak wyliczyc powierzchnie dachu 06.06.06, 15:19 Popatrz na mój wcześniejszy post. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirkazbom Re: Jak wyliczyc powierzchnie dachu IP: *.client.dsl.net 06.06.06, 19:50 Mieszkam za granica i na razie buduje moj dom tylko w teorii.Nie mam pojecia o budowaniu i probuje jedynie wyliczyc ile, czego i za ile potrzebne mi bedzie do zbudowania domu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jak wyliczyc powierzchnie dachu 06.06.06, 20:28 Orientacyjnie policz 1,5 powierzchni budynku /obrys zewnętrzny/.Dla Twoich celów wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirkazbom Re: Jak wyliczyc powierzchnie dachu IP: *.client.dsl.net 06.06.06, 21:00 Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Jak wyliczyc powierzchnie dachu IP: *.netz.sbs.de 06.06.06, 19:34 Moi znajomi raczej by wiedzieli ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirkazbom Re: Jak wyliczyc powierzchnie dachu IP: *.client.dsl.net 06.06.06, 19:47 Wiec gratuluje znajomych(z ktorej sa klasy?). Odpowiedz Link Zgłoś
walluk Re: Jak wyliczyc powierzchnie dachu 06.06.06, 21:48 Ja bym na twoim miejscu mirkazbom nie wdawał się o dyskusje o znajomych. Faktem jest że niektóre przedmioty ze szkoły podstawowej są "nie od parady" w programie. Jesli obracasz sie w srodowisku, w którym wspólnie nie mozecie policzyć pola prostych figur to zastanawia mnie jak radzicie sobie z obsługa komputera. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirkazbom Re: Jak wyliczyc powierzchnie dachu IP: *.client.dsl.net 07.06.06, 22:26 Komputer to maly pikus.Ale za to te prostych figur. A swoja droga to obracam sie w srodowisku, ktorez wiecej wie na temat np.gdzie lezy Lesotho, w jakich latach Bismarck byl Kanclerzem czy jak obliczyc podatek dochodowy. To tez przeciez wiedza dosc podstawowa. A swoja droga zwroc uwage jak niewiele osob odpowiedzialo na moje pytanie.Widocznie odpowiedz nie jest taka prosta dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jak wyliczyc powierzchnie dachu 08.06.06, 08:14 Ale nie rób ankiet ilu zna odpowiedż.Moim zdaniem wystarczy uzyskać odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirkazbom Re: Jak wyliczyc powierzchnie dachu IP: *.client.dsl.net 08.06.06, 15:15 Masz racje. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Jak wyliczyc powierzchnie dachu 08.06.06, 18:37 Jeżeli masz konkretne pytania,to zapraszam na priv!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirkazbom Re: Jak wyliczyc powierzchnie dachu IP: *.client.dsl.net 08.06.06, 20:11 Jeszcze raz dzieki.Na pewno sie odezwe bo pytan dotyczacych budowy domu mam co niemiara.Mowiac prosciej: nie mam o tym zielonego pojecia.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś