Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

KASA MIESZKANIOWA PKO SA

29.01.03, 15:02
    czy macie jakies doswiadczenia z zakończeniem okresu oszczedzania w tymze
    banku?
    Obserwuj wątek
      • agus7 Re: KASA MIESZKANIOWA PKO SA 29.01.03, 16:00
        Ja dopiero będę miała doświadczenia (okres oszczędzania kończy mi się lada
        dzień - wraz z końcem stycznia) - oby nie były negatywne :) Generalnie
        nastawiam się na jak najszybsze odzyskanie własnej forsy - w razie czego
        zamierzam byc upierdliwa :) kredytu nie bierzemy.
        Pozdrawiam
        • justyna95 Re: KASA MIESZKANIOWA PKO SA 29.01.03, 16:20
          a czy napiszesz jak Ci poszło? Ja coś ostatnio w ogóle nie mogę się dogadać z
          tym naszym wspaniałym bankiem...
          pzdr.
          j
          • Gość: ania Re: KASA MIESZKANIOWA PKO SA IP: proxy / 217.8.161.* 29.01.03, 16:27
            musicie napisać podanie o przyspieszenie oddania kasy. Ja dostałam po 20 dniach
            (ale nie wiedziałam o tym od początku).
            Nie polecam kasy mieszkaniowej w PKO SA. Jedno wielkie oszustwo - jak nie masz
            2 poręczycieli młodych i bardzo dobrze zarabiających ( w moim przypadku
            wynagrodzenie 3000 netto było za małe), to zapomnij o kredycie.
            JEDNA WIELKA POMYŁKA. SZCZERZE ODRADZAM!
            • justyna95 Re: KASA MIESZKANIOWA PKO SA 29.01.03, 16:45
              tak, tak zgadzam sie z Tobą w 200%. Mnie od 5 lat jeszcze nie udalo sie
              porozmawaiac z kims kompetentnym w banku odpowiedzialnym za Kase
              czy te pieniadze przeznaczasz na cel mieszkaniowy?
              • idfree Re: KASA MIESZKANIOWA PKO SA 29.01.03, 17:04
                Ja oszczędzam już też 5-ty rok i mam zamiar jako zastaw podrzucić swoje obecne
                mieszkanie. Czy jest możliwe, że kiedy będa mieli hipotekę, na istniejące
                mieszkanie (będzie warte więcej niż kredyt), a ja będę budował drugie, to dadzą
                mi kredyt? Czy ktoś tak zrobił?
                • Gość: FFiiLL Re: KASA MIESZKANIOWA PKO SA IP: *.pgnig.pl 30.01.03, 07:40
                  Czy wycofując pieniądze z KM w PekaoSA dostaje się jakąś premię za to że nie
                  korzysta się z kredytu. Gdzieś o tym słyszałem, ale nie jestem pewien?
                  Jeżeli wiecie to jakiego rzędu jest to premia (procentowa - ile?, czy może coś
                  innego).
                  • agus7 Re: KASA MIESZKANIOWA PKO SA 30.01.03, 09:28
                    Oczywiscie że opiszę swoje doświadczenia :)

co do rekompensaty za nie-branie-kredytu to też o tym czytałam i to tutaj na
                    Forum. Zdaje się że w takim przypadku dodają różnicę pomiędzy połową średniego
                    oprocentowania lokat w banku a tym procentem, który jest na kasie (zdaje sie ze
                    1/4 stopy redyskontowej). Mogłam cosik pokręcic, ale to jakos tak mniej wiecej
                    wyglada.
      • Gość: m0 Re: KASA MIESZKANIOWA PKO SA IP: *.bank.bgzsa.pl / 192.168.37.* 30.01.03, 11:51
        Ja w koncu dostalam kredyt w maksymalnej wielkosci. Trwalo to 3 miesiace od
        momentu zamkniecia oszczedzania i kosztowalo nas z mezem duzo stresu. Kredyt
        byl brany na zakup dzialki, zabezpieczenien byla druga dzialka (wartosc
        zabezpieczenia kilkakrotnie wieksza od wartosci kredytu), oboje z mezem mamy
        niezle dochody. Generalnie, nie bylo zadnej przeszkody, bylismy najbardziej
        pewnymi chyba klientami. Wszystkie papiery w porzadku, ale ciagnelo sie to
        miesiacami - ciagle trzeba bylo donosic jakies papiery, o ktorych pani w banku
        zapomnala nam wczesniej powiedziec. Dodatkowo pracuja tam tylko w godzinach 8-
        16, wiec za kazdym razem trzeba sie zwalniac z pracy. A przede wszystkim
        pamietajcie - wszystkie dokumenty, ktore przynosicie, musza miec zrobione przez
        was kopie - w banku nie zrobia wam ksero, bo, cytat: nie maja czasu. Pare
        spotkan musielismy odbyc dodatkowo, zeby doniesc np. xero dowodu osob. (do
        glowy mi nie przyszlo, ze sami sobie nie zrobia xero, w zadnym innym banku to
        mnie nie spotkalo).

Inna sprawa byla przy zamykaniu okresu oszczedzania - to byla jazda! U mnie
        doszla jescze zmaina nazwisko - co bylo niewykonalne dla pani w banku. Rowna
        godzine zmieniala mi nazwisko w systemi, a po tygodniu okazalo sie, ze zmiany
        wcale nie byly wprowadzone.
        Generalnie w zyciu nie bralabym kredytu w PKO SA, ale grzechem bylo nie
        skorzystac z tak niskiego oprocentowania.

Zycze milych wrazen przy wspolpracy z PKO SA
        • Gość: ania Re: KASA MIESZKANIOWA PKO SA IP: proxy / 217.8.161.* 31.01.03, 10:34
          No właśnie! Aby uzyskać kredyt nie wystarczy bardzo dobrze zarabiać, ale mieć
          zabezpieczenia takie, że nie jest potrzebny kredyt. Co do pracy Pani
          obsługującej kredyt, to mało, że pracuje od 8 do 16, ale przez ostatnie 2 m-ce
          ma szkolenia, więc jest dostępna między 11 a 15 lub tylko do 13.
          Widać konkurencja dobrze nie wpływa na ten bank. Ja raczej zdecyduję się na
          droższy kredyt w innym banku (w WBK jest oprocentowanie 6,99), ale obsługa
          pierwsza klasa.
          • Gość: aska Re: KASA MIESZKANIOWA PKO SA IP: proxy / *.ydp.com.pl 31.01.03, 13:32
            Zakonczylam oszczedzanie w kasie mieszkaniowej w sierpniu, dopiero na poczatku
            dostalam pieniadze z kredytu. Na zwrot oszczednosci tez czekalam ponad miesiac.
            Moj wniosek o kredyt musial odczekac przepisowe 3 miesiace, aby panie w banku
            raczyly na niego spojrzec. I dopiero wtedy okazalo sie ze jeszcze brakuje kilku
            dokumentow, choc oczywiscie wczesniej zapewniano mnie ze wszystko juz jest.
            Obsluga w banku PEKAO SA jest fatalna, panie kompletnie niedoinformowane.
            Gdyby nie korzystne oprocentowanie (obecnie 4%) nigdy w zyciu nie wzielabym
            kredytu w tym banku.
        • Gość: Pawel Re: KASA MIESZKANIOWA PKO SA IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 31.01.03, 16:47
          Mam pytanie - czy, a jeśli tak, to ile razy opóźniliście się z wpłatą
          miesięcznej raty na KM? Wpieniłem się, cholera, bo oszczędzam 5-ty rok, i dwa
          razy zdarzyło mi się, że coś pokręciłem i zapłaciłem 1-2 dnia następnego
          miesiąca, a ostatni w grudniu nie doszedł do nich przelew na czas, cholera.
          • justyna95 Re: do Pawła 31.01.03, 20:45
            ja wolalam nie sprawdzac tego na wlasnej skorze, wiec od razu zlozylam stala
            dyspozycje przelewu ze swojego konta na konto Kasy.
            Musisz sprawdzic w umowie, czy pisza cos na ten temat. Wiem, ze lepiej z TYM
            bankiem nie zadzierac.
            pzdr
            J
      • Gość: Lukasz Re: KASA MIESZKANIOWA PKO SA - porazka IP: proxy / 172.29.20.* 04.02.03, 14:04
        PKO SA to sa kpiny ze zdrowego rozsadku albo mowiac inaczej zlodzieje i oszusci.
        Jak najszybciej zmienilem ten bank na inny.
        Z kasy zrezygnowalem i nawet nie wzialem kredytu bo wymagali
        takich zabezpieczen ze smiac mi sie chcialo.
        Suma kredytu wynosila wysokosc moich miesiecznych poborow a oni kazali mi
        przynosic 5 zabezpieczen.

Inne uslugi PKO SA tez sa bardzo "nowatorskie" ale o tym na innym forum
        • Gość: Leo Re: KASA MIESZKANIOWA PKO SA - porazka IP: proxy3:* / 10.1.0.* 05.02.03, 08:58
          Wydaje się, że jestem już o jeden etap dalej, tzn. do końca spłaty KREDYTU
          zostały mi tylko 3 (trzy!) raty. Oszczędzanie 3 lata, kredyt na max. Zwrot
          oszczędności udało się załatwić w ciągu miesiąca (wymagało trochę zachodu). Na
          decyzję o przyznaniu kredytu czekaliśmy prawie 4 miesiące. Też nam się
          wydawało, że dobre zarobki, zabezpieczenie, nienaganny okres oszczędzania.
          Niestety trybiki pracowały w swoim tempie. Na szczęście teraz jest już z górki.
          Ostatni zaliczony sukces to obniżka raty kredytu - głównie ze względu na
          spadające stopy. Napisali, że robią to wyjątkowo i więcej nie będą ale warto
          próbować.
          • Gość: podejrzliwa Re: KASA MIESZKANIOWA PKO SA - porazka IP: *.acn.pl / 10.71.6.* 06.02.03, 22:13
            A mnie sie smiac chcialo, jak sie zapytalam, jakie mam mozliwosci wziecia
            kredytu w Pekao SA (wlasnie skonczyl mi sie okres oszczedzania). Okazalo sie,
            ze do dyspozycji jest kredyt Express (100% zgromadzonych oszczednosci)
            albo "zwykly" (czy jakos tak) - do 150%.

Lamiglowka - dlaczego kredyt "ekspres" nazywa sie wlasnie tak?
            ...
            Mylilby sie ktos, kto by sadzil, ze ze wzgledu na mniejsza kwote bank daje
            kredyt szybciej. Okazuje sie, ze czeka sie tak samo dlugo i potrzebne sa takie
            same zabezpieczenia... (pytalam o to wprost)
            Skad wiec nazwa Ekspres? - W banku nie umieli mi odopowiedziec na to pytanie.
            Zalosne....

Chyba ta nazwa jest dla naiwnych, ktorzy sie ludza, ze jak chca mniejszy kredyt
            to przynajmniej dostana kase szybciej. Akurat!

Kolejny przyklad BEZSENSOWNOSCI tego calego ustrojstwa jakim sa KM.

Nawiasem mowiac dezinformacja i niekompetencja jest straszna (juz mi sie nie
            chce nawet pisac, ile razy mnie blednie poinformowano - panienki w oddziale
            mowily jedno, a w centrali KM drugie).
            • agus7 Re: KASA MIESZKANIOWA PKO SA - porazka 19.02.03, 11:57
              Tak jak obiecałam piszę o zakończeniu mojej przygody z kasą mieszkaniową PeKaO
              SA. Jestem BARDZO zadowolona! Pieniądze odzyskałam po ... zaledwnie 12
              dniach!!! (wniosek o wycofanie złożyłam w sobotę 1 lutego, a przelew
              zrealizowano 13 lutego!) hurra! Tak więc ja nie dam już złego słowa powiedzieć
              na obsługę związaną z kasą (no chyba że US sie do czegoś przyspiesz - tfu,
              tfu :))
              życzę powodzenia w zmaganiach o mieszkania!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka