Gość: jolka IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 03.02.03, 11:01 napiszcie ile placicie za wodę. Ja płacę 4,81 za m3 zimnej wody i 13,13 za podgrzanie m3. Jak jest u Was? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaki71 Re: rachunki za wodę 03.02.03, 12:33 Ja place mniej wiecej tyle samo. Tylko sprawdz rozliczenie kosztow czy aneks z cenami. Cena zimnej wody jest dwa razy drozsza niz podaja wodociagi bo jest liczona razem z odprowadzeniem sciekow, ktore kosztuje tyle samo co m3 zimnej wody z tad tak drogo. W cieplej jest koszt zimnej, cena odprowadzania sciekow i cena podgrzania. Pzdr Jaki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: rachunki za wodę IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 03.02.03, 13:07 Tyle że ja płacę 13,13 za samo podgrzanie, czyli 1m3 ciepłej wody wynosi mnie 4,81+13,13 = 17,94zł (ścieki wliczone w cenę m3). To jest rozbój w biały dzień. Chyba zacznę się myć w zimnej wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: rachunki za wodę IP: 4.2.* / *.torun.mm.pl 03.02.03, 13:20 W Toruniu cena wody to 1,54 plus ścieki 1,92 razem 3,46 zł. Podobno jedne z niższych w Polsce. Ciepła woda nie wiem, bo mam bojler gazowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spółdzielca z JARÓ Re: rachunki za wodę IP: *.acn.pl / 10.71.6.* 03.02.03, 14:34 Mogę podać, ile płacę za wodę w spółdzielni JARY w Warszawie. Tak jak niektórzy z was, za jeden metr sześcienny wody zimnej i ścieków - jest to opłata łączna - płacę 4,81 bo tyle sobie życzy przedsiębiorstwo wodociągowo - kanalizacyjne. Natomiast za podgrzanie wody płacę po ostatnich krętactwach mojego głównego księgowego i zaakceptowaniu tego przez durną radę nadzoeczą w sposób następujący: za jeden metr sześcienny ciepłej wody wskazanej przez wodomierz tejże wody w mieszkaniu płacę 6,69 złotego - jest to tzw. energia cieplna do podgrzania zimnej wody żeby otrzymać ciepłą. Ale to nie wszystko i tu ten idiotyzm i przekręt - część energii do podgrzania tej wody wtłoczono w tzw. opłatę stałą za energię cieplną zależną od metrów kwadratowych mojego mieszkania! Opłata ta wynosi 0,90 zł od metra kwadratowego. Tym sposobem nie wiem, jak w końcu ustalić, ile płacę faktycznie za podgrzanie wody. Dla orientacji podaję, że przed tym genialnym pomysłem podgrzanie wody kosztowało u mnie 7,98 złotego za metr sześcienny. Moim zdaniem, spółdzielnia zdrowo rąbie Cię na wodzie ale nie zaprzestawaj mycia się. Lepiej walcz ze spółdzielnią - zgodnie z obowiązującym prawem o spółdzielniach mieszkaniowych i ustawą o dostępie do informacji publicznej winna Ci ona przedstawić kalkulację wnoszonych przez Ciebie opłat. Może tam tkwi jakiś numer. Pozdrawiam i zachęcam do dociekliwości. Spółdzielca z SMB JARY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: rachunki za wodę IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 03.02.03, 15:36 Jest to bardzo ciekawe co piszesz, że zużycie wody zależy od wielkości mieszkania. To teraz zakładając, że masz mieszkanie 50m2 płacisz 0,90*50=4,5zł + 6,60 = ok 11zł za m3? czyli cenę podgrzania wody Ci podniesiono - czy dobrze rozumiem? Generalnie te spółdzielnie to złodzieje i tyle. W każdym razie spróbuję się coś u spółdzielni dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spółdz. z JARÓW Re: rachunki za wodę IP: *.acn.pl / 10.71.6.* 03.02.03, 23:28 Jolka, widać z mojego postu, że wprowadzony w JARACH system trudno zrozumieć. Istotnie opłata stała jest z metra kwadratowego mieszkania, ale w niej mieści się opłata za ogrzewania mieszkania (co) i za podgrzanie wody (cw), ale teraz nikt nie wie, ile w nie jest za co. Być może zrobiono to celowo, aby nie można było dokładnie określić, ile kosztuje podgrzanie wody i żeby nie można było porównać z innymi spółdzielniami. Dzisiaj byłem na dyżurze przewodniczącego rady nadzorczej i okazało się, że chociaż jest również członkiem komisji rewizyjnej i powinien wiedzieć, skąd wziął się taki rozdział kosztów ogrzewania bo za tym głosował, nie ma zielonego pojęcia dlaczego tak ustalono tą opłatę stałą. Pozostali członkowie rady też bredzą, że taki rozdział wynika z taryfy za ciepło SPEC, ale jest to wierutnym kłamstwem. Tak więc w pełni się z tobą zgadzam, że w spółdzielniach oszukują bo ludzie dają się oszukiwać. Chociaż z drugiej strony oszustów i wydrwigroszy trzeba gonić. Myslę w ogóle o zorganizowaniu spotkań spółdzielców w celu wymiany doświadczeń i przeciwstawienia sie prezesom. Odpowiedz Link Zgłoś