Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rachunki za wodę

IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 03.02.03, 11:01
    napiszcie ile placicie za wodę. Ja płacę 4,81 za m3 zimnej wody i 13,13 za
    podgrzanie m3. Jak jest u Was?

pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • jaki71 Re: rachunki za wodę 03.02.03, 12:33
        Ja place mniej wiecej tyle samo. Tylko sprawdz rozliczenie kosztow czy aneks z
        cenami. Cena zimnej wody jest dwa razy drozsza niz podaja wodociagi bo jest
        liczona razem z odprowadzeniem sciekow, ktore kosztuje tyle samo co m3 zimnej
        wody z tad tak drogo. W cieplej jest koszt zimnej, cena odprowadzania sciekow i
        cena podgrzania.
        Pzdr Jaki
        • Gość: jolka Re: rachunki za wodę IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 03.02.03, 13:07
          Tyle że ja płacę 13,13 za samo podgrzanie, czyli 1m3 ciepłej wody wynosi mnie
          4,81+13,13 = 17,94zł (ścieki wliczone w cenę m3). To jest rozbój w biały dzień.
          Chyba zacznę się myć w zimnej wodzie.
          • Gość: mk Re: rachunki za wodę IP: 4.2.* / *.torun.mm.pl 03.02.03, 13:20
            W Toruniu cena wody to 1,54 plus ścieki 1,92 razem 3,46 zł. Podobno jedne z
            niższych w Polsce. Ciepła woda nie wiem, bo mam bojler gazowy.
      • Gość: Spółdzielca z JARÓ Re: rachunki za wodę IP: *.acn.pl / 10.71.6.* 03.02.03, 14:34
        Mogę podać, ile płacę za wodę w spółdzielni JARY w Warszawie.

Tak jak niektórzy z was, za jeden metr sześcienny wody zimnej i ścieków - jest
        to opłata łączna - płacę 4,81 bo tyle sobie życzy przedsiębiorstwo wodociągowo -
        kanalizacyjne.

Natomiast za podgrzanie wody płacę po ostatnich krętactwach mojego głównego
        księgowego i zaakceptowaniu tego przez durną radę nadzoeczą w sposób
        następujący: za jeden metr sześcienny ciepłej wody wskazanej przez wodomierz
        tejże wody w mieszkaniu płacę 6,69 złotego - jest to tzw. energia cieplna do
        podgrzania zimnej wody żeby otrzymać ciepłą. Ale to nie wszystko i tu ten
        idiotyzm i przekręt - część energii do podgrzania tej wody wtłoczono w tzw.
        opłatę stałą za energię cieplną zależną od metrów kwadratowych mojego
        mieszkania! Opłata ta wynosi 0,90 zł od metra kwadratowego. Tym sposobem nie
        wiem, jak w końcu ustalić, ile płacę faktycznie za podgrzanie wody. Dla
        orientacji podaję, że przed tym genialnym pomysłem podgrzanie wody kosztowało u
        mnie 7,98 złotego za metr sześcienny.

Moim zdaniem, spółdzielnia zdrowo rąbie Cię na wodzie ale nie zaprzestawaj
        mycia się. Lepiej walcz ze spółdzielnią - zgodnie z obowiązującym prawem o
        spółdzielniach mieszkaniowych i ustawą o dostępie do informacji publicznej
        winna Ci ona przedstawić kalkulację wnoszonych przez Ciebie opłat. Może tam
        tkwi jakiś numer.

Pozdrawiam i zachęcam do dociekliwości.
        Spółdzielca z SMB JARY
        • Gość: jolka Re: rachunki za wodę IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 03.02.03, 15:36
          Jest to bardzo ciekawe co piszesz, że zużycie wody zależy od wielkości
          mieszkania. To teraz zakładając, że masz mieszkanie 50m2 płacisz 0,90*50=4,5zł
          + 6,60 = ok 11zł za m3?
          czyli cenę podgrzania wody Ci podniesiono - czy dobrze rozumiem?

Generalnie te spółdzielnie to złodzieje i tyle.
          W każdym razie spróbuję się coś u spółdzielni dowiedzieć.
          • Gość: Spółdz. z JARÓW Re: rachunki za wodę IP: *.acn.pl / 10.71.6.* 03.02.03, 23:28
            Jolka,
            widać z mojego postu, że wprowadzony w JARACH system trudno zrozumieć. Istotnie
            opłata stała jest z metra kwadratowego mieszkania, ale w niej mieści się opłata
            za ogrzewania mieszkania (co) i za podgrzanie wody (cw), ale teraz nikt nie
            wie, ile w nie jest za co. Być może zrobiono to celowo, aby nie można było
            dokładnie określić, ile kosztuje podgrzanie wody i żeby nie można było porównać
            z innymi spółdzielniami. Dzisiaj byłem na dyżurze przewodniczącego rady
            nadzorczej i okazało się, że chociaż jest również członkiem komisji rewizyjnej
            i powinien wiedzieć, skąd wziął się taki rozdział kosztów ogrzewania bo za tym
            głosował, nie ma zielonego pojęcia dlaczego tak ustalono tą opłatę stałą.
            Pozostali członkowie rady też bredzą, że taki rozdział wynika z taryfy za
            ciepło SPEC, ale jest to wierutnym kłamstwem.
            Tak więc w pełni się z tobą zgadzam, że w spółdzielniach oszukują bo ludzie
            dają się oszukiwać. Chociaż z drugiej strony oszustów i wydrwigroszy trzeba
            gonić. Myslę w ogóle o zorganizowaniu spotkań spółdzielców w celu wymiany
            doświadczeń i przeciwstawienia sie prezesom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka